19 °C Budapest

Filléres ingatlanok: itt ütött legnagyobbat a válság

2011. április 27. 18:02

Magyarországon - a közvélekedéssel szemben - a válság nem mindenütt járt az ingatlanárak egyöntetű csökkenésével és a forgalom visszaesésével. Több területen az árak emelkedése, egyes településeken a forgalom bővülése is megfigyelhető jelenség volt. A válságra korántsem reagált egységesen az ingatlanpiac: jelentősek a területi különbségek, így például a főváros XI. kerületében az átlagos négyzetméterárak az elmúlt két évben mintegy 3 százalékkal nőttek, míg a VI. kerületben közel 30 százalékkal estek. Budán is vannak a válság által sújtott területek, de Borsodban is találni válságálló térséget - derül ki a most megjelent OTP Értéktérképből.

A szakértők 174 országos statisztikai kistérség, illetve 161 fővárosi irányítószám-körzet 2007-2010-es lakáspiaci forgalmi adatait elemezték. Bázisnak a 2008-as statisztikákat tekintették, hiszen a hazai ingatlanpiacon a válság jelei csak az ezt követő években mutatkoztak meg.

Az elemzés szerint 2008 és 2010 között átlagosan 6,9 százalékkal csökkent a magyarországi lakóingatlanok fajlagos tranzakciós ára, míg Budapesten 8 százalékos nominális mérséklődés volt tapasztalható. Az átlagon belül azonban mindenütt és minden tekintetben óriásiak a különbségek. A válság kezdete óta Budapesten például 16 irányítószám-körzet esetében emelkedett a lakóingatlanok fajlagos tranzakciós ára. A legértékállóbbnak a XI. kerület bizonyult: itt található az értéknövekedést elkönyvelő övezetek fele. A kerület átlagos négyzetméterára ennek köszönhetően még valamelyest emelkedett is az elmúlt két évben (nominálisan mintegy 3 százalékkal). A másik véglet a VI. kerület, a maga közel 30 százalékos áresésével. Itt a jelentős áresést magyarázza a környékhez képest magas kezdeti árszint (2008-ban 325 ezer forint négyzetméterenként), amelynek okát a külföldi vevők tömeges befektetési célú vásárlásaiban látták a szakértők, míg a XI. kerületben a statisztikát javították az átlagosnál drágább, új építésű ingatlanokkal kapcsolatos tranzakciók is.

Az elemzés igazolta azokat az előzetes várakozásokat, amelyek szerint a drágább területeken nagyobb mértékben estek az árak. A budapesti piacon a válság okozta ársokk, ugyanakkor a nagyobb forgási sebesség, valamint a tranzakciók lakásállományra vetített magasabb száma miatt hamarabb és nagyobb mértékben tudott érvényesülni. Ezt támasztja alá az ingatlantípusok szerinti bontás is: a családi házak forgalma jelentősen visszaesett a fővárosban, ám az árak itt stagnáltak. Eközben a lakások értéke 9,5 százalékkal esett, míg a panel lakótelepek áresése gyakran meghaladta a 15 százalékot is.

A nominális árak közötti jelentős különbség szintén a piac megosztottságát mutatja: Magyarország legdrágább körzetében (1014 - a Budai Vár) az átlagos négyzetméterár 584 ezer forint volt 2010-ben, ami több mint a háromszorosa a legolcsóbb budapesti körzet (1156 - újpalotai lakótelep) átlagárának, és több mint a tízszerese a legolcsóbb hazai kistérség, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bodrogközi kistérség átlagosan 42 ezer forintos négyzetméterárainak. A fővárosi átlag négyzetméterár 262 ezer forint, a Magyarországi 122 ezer forint volt 2010-ben.

A válság hatásainak mérésére az OTP Jelzálogbank elemzői öt kategóriába sorolták a körzeteket, együtt kezelve a kimutatásban a forgalom és az árak alakulását. "Válságállónak" azokat a területeket tekintették, amelyek a kettős besorolás alapján a legjobb csoportba kerültek, míg válságsújtott területként a legrosszabb kategóriát jellemezték. Ez alapján Budapesten a XI. kerület minősült válságállónak, ahol hét körzet került a legjobb kategóriába. A leginkább "válságsújtott" pedig a XV. kerület lett, ahol a nyolc irányítószám-körzetből négy került a válság által leginkább érintett csoportba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az országos kimutatás azonban ennél meglepőbb eredményt hozott: az előzetes várakozásoknak megfelelően természetesen a főváros környéki, a balatoni és néhány nagyváros környezetében lévő régió mutatkozott leginkább válságállónak. Baranya és Győr-Moson-Sopron kivételével mindenhol megtalálhatóak azonban "válságérzékeny" és "válságsújtott" területek. A legkedvezőtlenebb piaci folyamatokkal Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyék körzeteinek többsége jellemezhető - azonban itt is akad olyan terület, ahol az árak vagy a forgalom növekedését mutatják az adatok. A válságot nagyvárosaink általában jobban vészelik át, bár sok esetben jelentős áreséssel, ugyanakkor átlagnál csekélyebb forgalom csökkenéssel. Érvényes ez a budapesti agglomeráció keleti és nyugati szektorára, amely válságállónak bizonyult, csakúgy, mint Győr-Moson-Sopron megye nagy része. A Balaton térségében vegyes a kép, bár többségében vannak a válságot jobban tűrő kistérségek, kedvező piaci helyzetben inkább a kitüntetett turisztikai, rekreációs és üdülőterületek, mint a Velencei-tó, Hévíz és Zalakaros környéke tartoznak.

Országosan 174 statisztikai kistérség szintjén vizsgálva az árak változását, nem feltétlenül - legalább is nem tisztán - a várt kelet-nyugati megosztottság tapasztalható. A legjelentősebb árnövekedést a Somogy megyei balatonföldvári kistérség könyvelhette el, ugyanakkor 38 kistérségben kismértékű áremelkedés volt jellemző. Az országos átlagos árcsökkenésnél nagyobb értékvesztés 94 kistérségben következett be, ezt háromszorosan is meghaladó esést pedig 10 térségben, megyei szinten leglátványosabban Borsod-Abaúj-Zemplénben.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?