29 °C Budapest

Rémálommá válhat az adóbevallás, ha ...

Pénzcentrum
2011. január 13. 13:32

Közeledik a személyi jövedelemadóról, a járulékokról, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, az egészségügyi hozzájárulásról a 2010. évre vonatkozó bevallás benyújtásának határideje. Ennek megfelelően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is megkezdte a bevalláshoz kapcsolódó tájékoztató és értesítő levelek postázását, az ebben foglaltakat érdemes megfogadni az adózóknak, különben könnyen rémálommá válhat az adóbevallás.

A 2010-es adóévre vonatkozó bevallási kötelezettséghez tartozó határidőket az alábbi táblázat tartalmazza:


Amennyiben a munkáltató vállalja a munkáltatói adómegállapítást, akkor a 2011. január 31-éig írásban tett nyilatkozat alapján a munkáltató állapítja meg az adózó szja adókötelezettségét.

Ha az adózó a kötelezettségek teljesítéséhez az adóhatóság közreműködésével az egyszerűsített bevallás lehetőségét választja, úgy ki kell töltenie a 1053NY jelű nyilatkozatot, és azt papír alapon aláírva, vagy elektronikus úton 2011. február 15-éig el kell juttatnia az adóhivatalhoz. Az ehhez szükséges nyilatkozat beszerezhető az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban, vagy letölthető a hatóság honlapjáról.

Útmutató a 1053NY jelű nyilatkozat kitöltéséhez az egyszerűsített 1053E bevallást választó adózók részére

Az egyszerűsített bevallás választása esetén az adóhatóság az elkészített 1053E jelű bevallás ajánlatot legkésőbb 2011. április 30-áig papír formában postai címre, vagy elektronikus formában az adózó elektronikus tárhelyére, vagy az egyszerűsített bevallás letöltési kódját e-mail-ben küldi meg.

Az elektronikus formában kért bevallás esetén egy ".xkr" kiterjesztésű állomány tölthető le. A nyomtatványkitöltő program telepítését vagy frissítését követően a program első indulásakor (Windows operációs rendszer alatt) hozzárendelésre kerül az egyszerűsített bevallás. Ezt követően kell kitölteni a 1053-as bevallás elektronikus űrlap legfrissebb verzióját. A megnyitást választva látható és írható az adattartalom a bevallásban.

Az elfogadott (esetleg javított) 1053E bevallás feladásának, illetve beküldésének határideje 2011. május 20.

A normál 1053-as bevallás

Ha a jogszabályi rendelkezések alapján az éves adókötelezettségének elszámolására nem kérheti a munkáltatói adómegállapítást az adózó, valamint az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített bevallási módot sem választhatja, akkor az adókötelezettségének a 1053-as bevalláson kell eleget tennie. Az adóhatóság honlapján a Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok menüpont alatt, a keretprogram (ÁNYK - AbevJava) és a 1053.jar alkalmazás letöltése után a nyomtatvány megnyitható, kitölthető.

Újdonságok

2011-től lehetőség van a csökkentett adattartalmú bevallás választására, amelyen azok a magánszemélyek teljesíthetik a kötelezettségüket, akiknek a 2010-es évre vonatkozóan kizárólag olyan adóalapot képező jövedelmük volt, amely a csökkentett adattartalmú bevalláson szerepel.

A NAV másik újdonsága a kivonatolt nyomtatás elnevezésű új szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy a bevallás kitöltését követő nyomtatásnál csak azok az adatok jelennek meg apapíron, amelyeket az adózó kitöltött. Ezt kell az adóhivatalhoz benyújtani. Fontos, hogy minden kinyomtatott lapot (a kizárólag pontkóddal ellátottat is) be kell küldeni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bevallás benyújtása

A 1053 jelű bevallás többféle módon is benyújtható. A nyomda által előállított és a bevallási egységcsomagban megküldött nyomtatványok a kitöltés után postára lehet adni. Aki nem kapott egységcsomagot, de szeretne, az ingyenesen beszerezheti a NAV ügyfélszolgálatain, illetve kirendeltségein.

A bevallást elektronikusan kitöltve, regisztrációt követően az ügyfélkapun keresztül is be lehet küldeni. A regisztráció történhet okmányirodában, az adóhivatal központi ügyfélszolgálatain, amelyhez személyi igazolvány és egy érvényes e-mail cím szükséges. Akinek a bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségét elektronikus úton kell teljesítenie, annak a 1053-as bevallást is elektronikusan kell beküldenie (kivétel: őstermelő, kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó).

A bevallás az adóhivatal honlapján megtalálható Internetes kitöltő-ellenőrző programmal elkészítve és kinyomtatva is benyújtható. A bevallás kinyomtatás után postai úton, illetve személyesen is eljuttatható az adóhatósághoz. A program által felajánlott első oldalon ki kell választani, hogy milyen minőségben nyújtjuk be a bevallást (egyéni vállalkozóként, őstermelőként, magánszemélyként). A kiválasztástól függ, hogy a bevallásnak mely lapjait tölthetjük ki.

A befizetési kötelezettség rendezése: bankkártya, sárga csekk, utalás

Az adózók bankkártyával a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain tehetnek eleget a befizetési kötelezettségüknek. A kijelölt ügyfélszolgálatok itt érhetőek el. Készpénz-átutalási megbízással (sárga csekk) is történhet a befizetés, csekket az ügyfélszolgálatok bármelyikén személyesen, vagy elektronikus úton is lehet igényelni. Az adózó a saját lakossági folyószámlájáról kezdeményezett banki átutalással is rendezheti az adókötelezettségét.

Feladható-e januártól APEH-es sárga csekk? - a válasz megérkezett

Rendelkezés az adó 1+1%-áról

Az adózóknak lehetőségük van arra, hogy az adójuk 1+1%-ának felhasználásáról a bevallás részét képező EGYSZA lapon rendelkezzenek, és az a bevallással együtt továbbítsák. A rendelkező nyilatkozatot papíron, vagy elektronikus formában egyaránt, önállóan 2011. május 20-áig is meg lehet küldeni az adóhatóságnak. A rendelkezés érvényességének feltétele az adókötelezettség teljesítése.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?