29 °C Budapest

Kiderült: ezért stresszelnek többet a nők

2011. január 2. 16:00

Egy egyetemek által készített nemrég napvilágra került felmérés szerint a gyengébbik nem képviselői jobban megszenvedik a stressz szervezetre gyakorolt hatásait. A munkából és a magánéletből adódó feszültség klasszikus tünetei, például a nyak- illetve fejfájás kimutathatóan nagyobb számban fordul elő a nők esetében.

A brit illetve svéd egyetemek négy évig tartó vizsgálata alatt két csoportra bontva vizsgálták a kutatók a férfiak és nők stressztűrő képességét. A majdnem fél évtizedig tartó kutatásból egyértelműen kiderült, hogy mindkét vizsgált csoportban, a diákok valamint a munkavállalók körében is a női nem van jobban kitéve a stressz negatív hatásainak.

A vizsgált diákcsoportban éppúgy, mint a munkavállalók körében a nők sokkal több nyak-, hát- illetve fejfájást voltak kénytelenek elszenvedni, ami a vizsgálat szerint egyértelműen a számítógépek megnövekedett használatának köszönhető.

 

A nők nehezebben viselik a stresszhelyzeteket

 

Ugyanakkor a gyengébbik nem kénytelen megküzdeni a munkából származó feszültség mellett a magánéletben rájuk aggatott elvárásokkal is. A háztartás vezetése, a család életének irányítása ugyanis gyakorta a nők feladata és a felmérés szerint ez plusz terheket ró a hölgyek stressztűrő képességére. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a diákok és a gyermektelen, fiatalabb munkavállalók körében a gyermekvállalásra ösztönző biológiai óra jelzései okoznak elfojtott feszültséget a hölgyek körében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatásban résztvevő egyik professzor elmondása szerint a nőnemű diákoknak és frissdiplomás pályakezdőknek mindezek mellett meg kell küzdeniük a férfiak által uralt világban jelenlévő versenyhelyzettel, és a gyakran eléjük állított nagyobb elvárásokkal is. Elmondása szerint ezek a plusz tényezők tovább növelik a nyugtalanság következtében előforduló negatív testi hatások előfordulásának kockázatát.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?