33 °C Budapest

Kevesebbet alszik a magyar, mint 2009-ben

2010. március 19. 12:32

Egy felmérés szerint emelkedett a kialvatlansággal küzdők száma. A magyarok 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten s csupán 3% számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

A Naturhome.hu Így alszunk mi, magyarok - 2010. felmérésének egyik legfőbb tanulsága, hogy idén később fekszünk és korábban kelünk, összességében kevesebbet alszunk, mint 2009-ben. Hétköznap minden második ember (56%) fekszik este 9-11 között, 8% 9 előtt, s 36% tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6 előtt kezdődik legtöbbünknek (40%), 6-7 között ébred 35%, s 7 óra után ébred minden negyedik ember.

A nappali fáradtság komoly probléma

Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól. Az előző évhez képest 3%-kal emelkedett az álladó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról.

Emelkedett a hetente 40 óránál többet munkával töltők aránya, minden második ember (49%) vállal pluszmunkát. Náluk 2%-kal magasabb az állandó alvásproblémák előfordulása, többen (67%) ébrednek fáradtan reggelente mint a kevesebbet dolgozók és körükben kiugróan magas, 90% azok arány, akik a stresszesen zárják napjaikat.

A fiatalok nem alszanak eleget

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% kialvatlan, nem alszik eleget, s 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be
állandó vagy visszatérő alvászavarról.

Ezek az adatok a fiatalok körében roppant aggasztóak, hiszen a kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, az immunrendszer védekezőképességét, számos krónikus betegség előidézője, s jelentősen emeli a depresszió kockázatát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jól, pihentetően aludni tudni kell, enélkül nincs egészség. Sok esetben apró életmódbeli változtatásokkal - úgymint a mozgás, táplálkozás, hálóhely átalakítása - is jelentősen javul alvásunk minősége - hangsúlyozta Nagy Gyöngyi, a naturhome.hu alvástanácsadója.

Hozzátette: Vannak azonban olyan tünetek - súlyos horkolás, éjszakánként ok nélküli, gyakori ébredés, huzamos kialvatlanság és fáradtság - melyek alvásbetegségre utalhatnak. Aki úgy érzi, hogy számára gondot jelent az alvás, forduljon mielőbb szakemberhez - az alvásbetegségek gyógyíthatóak!

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?