8 °C Budapest

Karácsonyi ajándékküldés: fontos információk!

2010. december 7. 14:02

Az ünnepek közeledtével az Európai Unió országain kívülről postai úton beérkező csomagküldeményekre vonatkozó vámszabályokkal kapcsolatban a Vám- és Pénzügyőrség az alábbi tájékoztatást adja:

Az általános szabályok szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk csak vám és adófizetési kötelezettség teljesítését követően használhatóak fel. Egyes feltételek teljesítése esetén azonban lehetőség van a vám- és adómentes vámkezelésre.

A mentesség alkalmazására következő esetekben van lehetőség:

1. Magánszemély által magánszemélynek küldött csomagok esetében, amennyiben az összérték a 45 EUR-t (2010. évben 12 000 HUF) nem haladja meg, a küldemény vám- és ÁFA mentesen vámkezelhető. Fontos, hogy a küldemény ellenszolgáltatás nélkül kerüljön feladásra, továbbá alkalmi jellegűnek minősüljön és kizárólag a címzett vagy családtagjai személyes használatára szolgáljon. A mentesség küldeményenként az alább felsorolt árukhoz rendelt mennyiségi határokig érvényes:
a) dohánytermék:
- 50 darab cigaretta,
- 25 darab szivarka (darabonként maximum 3 grammsúlyú szivar),
- 10 szivar,
- 50 gramm fogyasztási dohány, vagy
- a fenti termékekből vegyesen összeállított arányos mennyiségek;
b) alkohol és alkoholtartalmú italok:
- a 22 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú égetett szeszes italok és szeszek; 80 térfogatszázalékos vagy azt meghaladó alkoholtartalmú denaturálatlan etil-alkohol: egy liter, vagy
- égetett szeszes italok és szeszek, bor vagy egyéb alkoholalapú aperitifek, tafia, szaké vagy ezekhez hasonló italok, amelyeknek alkoholtartalma a 22 térfogatszázalékot nem haladja meg; habzóborok, likőrborok: egy liter, vagy több tétel esetében részarányosan megfelelő mennyiség, és
- csendes borok: két liter;
c) - parfüm: 50 gramm, vagy
- kölnivíz: 0,25 liter.

Kizárólag ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik, ha a csomag tartalma több mint 500 gramm kávé, vagy 200 gramm kávékivonat és -esszencia, valamint 100 gramm tea vagy 40 gramm teakivonat és -esszencia.

2. A feladótól és a címzettől függetlenül vámmentesek azok az elhanyagolható értékűnek minősülő küldemények, amelyek összértéke a 150 EUR-t (2010. évben 40 000 HUF) nem haladja meg. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebben az esetben az említett érték kizárólag a vám megfizetése alóli mentességet jelenti, az ÁFA fizetés alóli mentesség kizárólag 22 EUR (2010. évben 6 000 HUF) összeghatárig alkalmazandó. A mentesség ebben az esetben sem vonatkozik alkoholtartalmú termékekre, parfümökre, kölnivizekre, illetve dohányt, vagy dohánytermékeket tartalmazó küldeményekre.

A vámmentességi feltételeket nem teljesítő küldemények esetében vám- és ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik, amelyet 700 EUR értékhatárig átalány-vámtétel (2,5%), e felett padig az áru tarifális besorolásától függően meghatározott vámtétel alapján kell teljesíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magánszemélyek 1000 EUR összérték alatti küldeményei esetén a postai szolgáltatónak kell árunyilatkozatot benyújtania. Az 1000 EUR összérték feletti küldemény esetén azonban áru címzettjének vagy képviselőjének kell egységes vámokmányt (EV) kitöltenie, vagy elektronikus úton beküldenie.

Az egységes vámokmány (EV) benyújtásához a vámeljárást kérőnek vámazonosító (EORI) számmal kell rendelkeznie. Bővebb információk a VP honlapján, illetve a 06-40-346-262 (belföldről helyi tarifával hívható kék számon) és a külföldről hívható +36 1 301-6951 telefonszámon.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm