21 °C Budapest

Karácsonyi ajándékküldés: fontos információk!

2010. december 7. 14:02

Az ünnepek közeledtével az Európai Unió országain kívülről postai úton beérkező csomagküldeményekre vonatkozó vámszabályokkal kapcsolatban a Vám- és Pénzügyőrség az alábbi tájékoztatást adja:

Az általános szabályok szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk csak vám és adófizetési kötelezettség teljesítését követően használhatóak fel. Egyes feltételek teljesítése esetén azonban lehetőség van a vám- és adómentes vámkezelésre.

A mentesség alkalmazására következő esetekben van lehetőség:

1. Magánszemély által magánszemélynek küldött csomagok esetében, amennyiben az összérték a 45 EUR-t (2010. évben 12 000 HUF) nem haladja meg, a küldemény vám- és ÁFA mentesen vámkezelhető. Fontos, hogy a küldemény ellenszolgáltatás nélkül kerüljön feladásra, továbbá alkalmi jellegűnek minősüljön és kizárólag a címzett vagy családtagjai személyes használatára szolgáljon. A mentesség küldeményenként az alább felsorolt árukhoz rendelt mennyiségi határokig érvényes:
a) dohánytermék:
- 50 darab cigaretta,
- 25 darab szivarka (darabonként maximum 3 grammsúlyú szivar),
- 10 szivar,
- 50 gramm fogyasztási dohány, vagy
- a fenti termékekből vegyesen összeállított arányos mennyiségek;
b) alkohol és alkoholtartalmú italok:
- a 22 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú égetett szeszes italok és szeszek; 80 térfogatszázalékos vagy azt meghaladó alkoholtartalmú denaturálatlan etil-alkohol: egy liter, vagy
- égetett szeszes italok és szeszek, bor vagy egyéb alkoholalapú aperitifek, tafia, szaké vagy ezekhez hasonló italok, amelyeknek alkoholtartalma a 22 térfogatszázalékot nem haladja meg; habzóborok, likőrborok: egy liter, vagy több tétel esetében részarányosan megfelelő mennyiség, és
- csendes borok: két liter;
c) - parfüm: 50 gramm, vagy
- kölnivíz: 0,25 liter.

Kizárólag ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik, ha a csomag tartalma több mint 500 gramm kávé, vagy 200 gramm kávékivonat és -esszencia, valamint 100 gramm tea vagy 40 gramm teakivonat és -esszencia.

2. A feladótól és a címzettől függetlenül vámmentesek azok az elhanyagolható értékűnek minősülő küldemények, amelyek összértéke a 150 EUR-t (2010. évben 40 000 HUF) nem haladja meg. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebben az esetben az említett érték kizárólag a vám megfizetése alóli mentességet jelenti, az ÁFA fizetés alóli mentesség kizárólag 22 EUR (2010. évben 6 000 HUF) összeghatárig alkalmazandó. A mentesség ebben az esetben sem vonatkozik alkoholtartalmú termékekre, parfümökre, kölnivizekre, illetve dohányt, vagy dohánytermékeket tartalmazó küldeményekre.

A vámmentességi feltételeket nem teljesítő küldemények esetében vám- és ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik, amelyet 700 EUR értékhatárig átalány-vámtétel (2,5%), e felett padig az áru tarifális besorolásától függően meghatározott vámtétel alapján kell teljesíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magánszemélyek 1000 EUR összérték alatti küldeményei esetén a postai szolgáltatónak kell árunyilatkozatot benyújtania. Az 1000 EUR összérték feletti küldemény esetén azonban áru címzettjének vagy képviselőjének kell egységes vámokmányt (EV) kitöltenie, vagy elektronikus úton beküldenie.

Az egységes vámokmány (EV) benyújtásához a vámeljárást kérőnek vámazonosító (EORI) számmal kell rendelkeznie. Bővebb információk a VP honlapján, illetve a 06-40-346-262 (belföldről helyi tarifával hívható kék számon) és a külföldről hívható +36 1 301-6951 telefonszámon.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?