18 °C Budapest

Karácsonyi ajándékküldés: fontos információk!

2010. december 7. 14:02

Az ünnepek közeledtével az Európai Unió országain kívülről postai úton beérkező csomagküldeményekre vonatkozó vámszabályokkal kapcsolatban a Vám- és Pénzügyőrség az alábbi tájékoztatást adja:

Az általános szabályok szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk csak vám és adófizetési kötelezettség teljesítését követően használhatóak fel. Egyes feltételek teljesítése esetén azonban lehetőség van a vám- és adómentes vámkezelésre.

A mentesség alkalmazására következő esetekben van lehetőség:

1. Magánszemély által magánszemélynek küldött csomagok esetében, amennyiben az összérték a 45 EUR-t (2010. évben 12 000 HUF) nem haladja meg, a küldemény vám- és ÁFA mentesen vámkezelhető. Fontos, hogy a küldemény ellenszolgáltatás nélkül kerüljön feladásra, továbbá alkalmi jellegűnek minősüljön és kizárólag a címzett vagy családtagjai személyes használatára szolgáljon. A mentesség küldeményenként az alább felsorolt árukhoz rendelt mennyiségi határokig érvényes:
a) dohánytermék:
- 50 darab cigaretta,
- 25 darab szivarka (darabonként maximum 3 grammsúlyú szivar),
- 10 szivar,
- 50 gramm fogyasztási dohány, vagy
- a fenti termékekből vegyesen összeállított arányos mennyiségek;
b) alkohol és alkoholtartalmú italok:
- a 22 térfogatszázalékot meghaladó alkoholtartalmú égetett szeszes italok és szeszek; 80 térfogatszázalékos vagy azt meghaladó alkoholtartalmú denaturálatlan etil-alkohol: egy liter, vagy
- égetett szeszes italok és szeszek, bor vagy egyéb alkoholalapú aperitifek, tafia, szaké vagy ezekhez hasonló italok, amelyeknek alkoholtartalma a 22 térfogatszázalékot nem haladja meg; habzóborok, likőrborok: egy liter, vagy több tétel esetében részarányosan megfelelő mennyiség, és
- csendes borok: két liter;
c) - parfüm: 50 gramm, vagy
- kölnivíz: 0,25 liter.

Kizárólag ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik, ha a csomag tartalma több mint 500 gramm kávé, vagy 200 gramm kávékivonat és -esszencia, valamint 100 gramm tea vagy 40 gramm teakivonat és -esszencia.

2. A feladótól és a címzettől függetlenül vámmentesek azok az elhanyagolható értékűnek minősülő küldemények, amelyek összértéke a 150 EUR-t (2010. évben 40 000 HUF) nem haladja meg. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebben az esetben az említett érték kizárólag a vám megfizetése alóli mentességet jelenti, az ÁFA fizetés alóli mentesség kizárólag 22 EUR (2010. évben 6 000 HUF) összeghatárig alkalmazandó. A mentesség ebben az esetben sem vonatkozik alkoholtartalmú termékekre, parfümökre, kölnivizekre, illetve dohányt, vagy dohánytermékeket tartalmazó küldeményekre.

A vámmentességi feltételeket nem teljesítő küldemények esetében vám- és ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik, amelyet 700 EUR értékhatárig átalány-vámtétel (2,5%), e felett padig az áru tarifális besorolásától függően meghatározott vámtétel alapján kell teljesíteni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magánszemélyek 1000 EUR összérték alatti küldeményei esetén a postai szolgáltatónak kell árunyilatkozatot benyújtania. Az 1000 EUR összérték feletti küldemény esetén azonban áru címzettjének vagy képviselőjének kell egységes vámokmányt (EV) kitöltenie, vagy elektronikus úton beküldenie.

Az egységes vámokmány (EV) benyújtásához a vámeljárást kérőnek vámazonosító (EORI) számmal kell rendelkeznie. Bővebb információk a VP honlapján, illetve a 06-40-346-262 (belföldről helyi tarifával hívható kék számon) és a külföldről hívható +36 1 301-6951 telefonszámon.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?