Friss APEH feketelista! Celebek és milliárdos adótartozók

2010. október 28. 09:42

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette a 2010. szeptember 30-án 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek névsorát és a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező vállalkozások listáját. A listában több ismert név is szerepel.

Az APEH feketelistájára azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók kerülhettek fel névvel, lakcímmel és - az egyéni vállalkozók - adóazonosítóval, akik a III. negyedév végén már legalább 180 napja folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeztek.

A szeptember végi listára összesen 3 307 név került fel (idén 352-vel emelkedett a számuk, vagyis az összesített tartozásuk biztosan meghaladja a  33 milliárd forintot.

Százmilliárdnyi adótartozások

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal háromhavonta teszi közzé a nagy összegű adótartozással rendelkező magánszemélyek valamint a nagy összegű adótartozással rendelkező cégek feketelistáját. A két összesítésben szereplő nevek mögött összesen legalább milliárd forint adótartozás található.

A legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összegű adótartozással rendelkező adózók harmadik negyedéves listái júniushoz viszonyítva bővültek. A nem magánszemélyek 100 milliós listáján ezúttal 6,5%-kal több név szerepel mint három hónapja, a magánszemélyek névsora pedig 1,1%-kal gyarapodott.

A listák szerint összesen 1912 darab legalább 100 millió forint adóval tartozó nem magánszemély adósa van az APEH-nak, és mellettük egy kisvárosnyi - egészen pontosan 3307 - magánszemély tartozik az államnak több mint 10 millió forinttal, azaz a hazai egyhavi bruttó átlagkereset legalább ötvenszeresével.

A két listán összesen tehát legalább 224 milliárd forint adótartozást felhalmozó adózó neve szerepel. Figyelembe véve azonban, hogy sok vállalkozás és magánszemély vélhetően jóval több adótartozással rendelkezik a listára kerülés alsó határánál, a jegyzékekben szereplő adózók összes tartozása a fenti minimális összeget még akár további százmilliárdokkal meghaladhatják. (A pontos számokat azért nem ismerhetjük meg, mivel a hatályos jogszabályok kizárólag a nagy összeggel tartozók nevének, székhelyének/lakcímének és adóazonosítójának közzétételét teszik lehetővé az adóhatóságnak.)

Ismert nevek a feketelistán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A friss listán hírességekkel is találkozhatunk: Gáspár Győző és felesége, Bea asszony 2009 óta rendszeres szereplői a csúcstartozók listájának, de 2007 májusában már 20 millió forintra bírságolta őket az adóhatóság, miután vagyonosodási eljárást indítottak ellenük. A jelenleg aktuális listán is szerepel a nevük.

Gáspár Győző nemrég egy interjúban nem tagadta, hogy adótartozással küzd: "Igen, van APEH-tartozásom. Sajnos összejött. Fizetem, törlesztem, le fog telni..." - mondta.

A korábban közzétett listákhoz hasonlóan továbbra is szerepel a nyilvántartásban a Pa-Dö-Dö nevű duóból ismert Lang Györgyi neve is.

Egy másik ismert név a listán Földesi-Szabó László: ő Bálint Antónia gyermekének apja, aki korábban arról vált ismertté, hogy néhány éve ő hozta haza Mehmet Karcsikát Törökországból. Földesi-Szabó tavasszal indult az országgyűlési választásokon, jelenleg rendszeres látogatója a bíróságoknak, a Vám-és Pénzügyőrség pedig csődbűntett gyanújával nyomoz ellene.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?