21 °C Budapest

Friss APEH feketelista! Celebek és milliárdos adótartozók

2010. október 28. 09:42

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette a 2010. szeptember 30-án 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyek névsorát és a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező vállalkozások listáját. A listában több ismert név is szerepel.

Az APEH feketelistájára azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók kerülhettek fel névvel, lakcímmel és - az egyéni vállalkozók - adóazonosítóval, akik a III. negyedév végén már legalább 180 napja folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeztek.

A szeptember végi listára összesen 3 307 név került fel (idén 352-vel emelkedett a számuk, vagyis az összesített tartozásuk biztosan meghaladja a  33 milliárd forintot.

Százmilliárdnyi adótartozások

Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal háromhavonta teszi közzé a nagy összegű adótartozással rendelkező magánszemélyek valamint a nagy összegű adótartozással rendelkező cégek feketelistáját. A két összesítésben szereplő nevek mögött összesen legalább milliárd forint adótartozás található.

A legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összegű adótartozással rendelkező adózók harmadik negyedéves listái júniushoz viszonyítva bővültek. A nem magánszemélyek 100 milliós listáján ezúttal 6,5%-kal több név szerepel mint három hónapja, a magánszemélyek névsora pedig 1,1%-kal gyarapodott.

A listák szerint összesen 1912 darab legalább 100 millió forint adóval tartozó nem magánszemély adósa van az APEH-nak, és mellettük egy kisvárosnyi - egészen pontosan 3307 - magánszemély tartozik az államnak több mint 10 millió forinttal, azaz a hazai egyhavi bruttó átlagkereset legalább ötvenszeresével.

A két listán összesen tehát legalább 224 milliárd forint adótartozást felhalmozó adózó neve szerepel. Figyelembe véve azonban, hogy sok vállalkozás és magánszemély vélhetően jóval több adótartozással rendelkezik a listára kerülés alsó határánál, a jegyzékekben szereplő adózók összes tartozása a fenti minimális összeget még akár további százmilliárdokkal meghaladhatják. (A pontos számokat azért nem ismerhetjük meg, mivel a hatályos jogszabályok kizárólag a nagy összeggel tartozók nevének, székhelyének/lakcímének és adóazonosítójának közzétételét teszik lehetővé az adóhatóságnak.)

Ismert nevek a feketelistán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A friss listán hírességekkel is találkozhatunk: Gáspár Győző és felesége, Bea asszony 2009 óta rendszeres szereplői a csúcstartozók listájának, de 2007 májusában már 20 millió forintra bírságolta őket az adóhatóság, miután vagyonosodási eljárást indítottak ellenük. A jelenleg aktuális listán is szerepel a nevük.

Gáspár Győző nemrég egy interjúban nem tagadta, hogy adótartozással küzd: "Igen, van APEH-tartozásom. Sajnos összejött. Fizetem, törlesztem, le fog telni..." - mondta.

A korábban közzétett listákhoz hasonlóan továbbra is szerepel a nyilvántartásban a Pa-Dö-Dö nevű duóból ismert Lang Györgyi neve is.

Egy másik ismert név a listán Földesi-Szabó László: ő Bálint Antónia gyermekének apja, aki korábban arról vált ismertté, hogy néhány éve ő hozta haza Mehmet Karcsikát Törökországból. Földesi-Szabó tavasszal indult az országgyűlési választásokon, jelenleg rendszeres látogatója a bíróságoknak, a Vám-és Pénzügyőrség pedig csődbűntett gyanújával nyomoz ellene.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?