29 °C Budapest

Megsarcolt magyarok! A milliomosokat sem kímélte az APEH

2010. október 16. 07:02

Az adójóváírásnak és a különböző kedvezményeknek köszönhetően nyolcszázezer honfitársunk úgy tett szert jövedelemre tavaly, hogy az után egyáltalán nem kellett adót fizetnie. Nem úgy a héten közzétett APEH-toplista élén álló személy, aki 2009-re közel 1,75 milliárd forintos jövedelmet vallott be.

A tavalyi évről 4 millió 492 ezer adózó nyújtott be személyi jövedelemadó-bevallást, 155 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az adózók többsége (84%-a) már maga készíti el bevallását, egyre kevesebb ember számol el a munkáltatóján keresztül. Öt évvel ezelőtt, amikor még kötelező volt felajánlani a segítséget a munkavállalónak 46%-os volt az arány szemben a tavalyi 16%-kal.

Az összevonás alá eső (pl.: egyéni vállalkozásból, munkaviszonyból, őstermelői tevékenységből vagy ingatlan bérbeadásból származó) jövedelemről 4 millió 386 ezren vallottak az adóhatóságnak, közülük az adójóváírásnak és az adókedvezményeknek köszönhetően csaknem 800 ezren egyáltalán nem fizettek adót. Utóbbi tétel összesen 485 milliárd forintra rúgott, ez alapján az APEH számításai szerint a tényleges adóterhelés 18,1%-ot tett ki.

Az adózók összesen több mint 8300 milliárd forint összevont jövedelemről vallottak, negyedük éves keresete nem érte el a másfélmillió forintot, közel harmaduk viszont 4 millió forintnál többet vitt haza.

Vélhetően a válság hatására lelassult ingatlanpiaci forgalom következtében az elmúlt két évben megcsappant az elkülönülten adózó jövedelmek összege. Tavaly és 2008-ban mintegy 580 milliárd forintot tett ki ez a tétel, miközben 2007-ben még 945 milliárdot. Az adózók összességében 8875 milliárd forintról vallottak az adóhatóságnak, ami után 1643 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, átlagosan fejenként 457 ezer forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Adótitok miatt nem tudni ki áll az adózók toplistájának élén, az viszont biztos, hogy az illető tavaly 1,75 milliárd forintos jövedelmet vallott, ebben azonban nem csak az összevonás alá eső, vélhetően jórészt külföldről származó kereset szerepel, hanem az elkülönülten adózó jövedelmek is, ilyen lehet például az ingatlan értékesítés, vagy az árfolyamnyereség. A top százas átlag jövedelem az APEH adatai szerint 617 millió forint.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?