25 °C Budapest

Mibe kerül a magánnyugdíjpénztárak működtetése?

2010. október 20. 09:32

A megtakarítások kezdetén a működési és likviditási célú elvonások nagyobb hányadot tesznek ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya kisebb. Ez az idő előrehaladtával fokozatosan megfordul. 2009-ben a magánnyugdíjaknál az elvonás átlagosan a pénztári vagyon 1,12%-a, míg az önkéntes nyugdíjkasszáknál 0,97%-a volt - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Az emberek többsége nem tudja, mennyit is von le megtakarításaikból pénztáruk, hogy fedezni tudja költségeit és biztosítsa a rendszer fenntarthatóságát.  2000-ben a magánkasszák 3,44%-os, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig 1,97%-os díjterhelés mellett működtek. A fent említett számokból is látszik, hogy ez jelentősen csökkent 10 év alatt. 2009-ben az elvonások megoszlásánál a vagyon 0,63%-át vitték el a működési költségek és 0,49% ment el a befektetések kezelésére - írja a Világgazdaság.

A mérséklődés mögött több tényező húzódik meg. Egyrészt, ahogy telik az idő, egyre több befizetés történik, ami által a pénztár vagyona növekszik. Így a rendszer működésének költsége a bent lévő pénzek összegéhez képest fokozatosan kisebb lesz. Másrészt a pénzintézeteken belül az idő múltával hatékonyabb, racionálisabb működés alakul ki.

Forrás PSZÁF, Pénzcentrum.hu

Az egyes intézmények között viszont jelentős eltérések mutatkoznak. A legolcsóbban működő magánnyugdíjpénztárnál 2009-ben a díjterhelés összege 0,53%-kot tett csak ki, míg a legdrágábbnál 1,35%-ot. Az önkéntes kasszák esetében a különbségek még nagyobbak voltak. Van, ahol alig éri el a 0,5%-ot az elvonás mértéke, máshol majdnem 3%-os ugyanez a terhelés. Az összegek nagyban függnek a szervezetek növekedési ütemétől. Például, ha sok az új belépő, az növeli a likviditási és működési célú elvonásokat. Ezen felül az egyes munkáltatói hátterű pénztáraknál a foglalkoztató átvállalhatja a költségeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?