30 °C Budapest

Orbán: változik a nyugdíjrendszer, jönnek a válságadók

Pénzcentrum
2010. október 13. 16:02

Ma délután 3 órától a Millenáris Teátrumon a Széll Kálmán Alapítvány "Hogyan tovább Magyarország?" című rendezvényén beszélt Orbán Viktor kormányfő. A miniszterelnök ismét megemlítette, hogy ma Magyarországon hiányzik egymillió munkahely és egymillió gyerek.

A kormányfő beszédében jelezte, hogy a második gazdasági akciótervet hétfőn terjeszti be a parlamentnek és jelenleg nem sorolja fel annak összes pontját.

Felvezetőjében jelezte: egyrészt "természetes, sőt kívánatos, ha valaki komoly profitot termel", illetve nagy értéket jelentenek számunka a nagy külföldi tulajdonú vállalatok. Később úgy folytatta: most változott az (államháztartási) helyzet, szükség van az áldozatvállalásra. Azoktól kér most több áldozatot a kormány, akik eddig kevesebbet adtak. A második akcióterv egyik célja az, hogy arányossá tegyük a válság okozta terhekből való részesedést - fogalmazott a kormányfő.

A kormány egyszerre az alábbi céloknak szeretne megfelelni:

- nem engedik az államadósság növekedését

- lehetővé fogják tenni, hogy az ország finanszírozási igényét ne nemzetközi szervezetektől, hanem a piacról tudjuk bevonni

- tarthatóvá teszik az idei 3,8%-os hiánycélt, illetve a 3%-os 2011-es hiányt

A fenti célok érdekében a kormányfő bejelentette, hogy a bankadó után "további válságadók jönnek", átmeneti jelleggel, amelyek három évre vonatkoznak:

- a távközlési és a telekommunikációs szektor évi 61 milliárd forintot fizet,

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- az energiaszektortól évi 70 milliárd forintot vár a kormány,

- a kereskedelmi láncoktól évi 30 milliárd forintot, sávos kivetésű adó formájában.
A "válságadók" mellett a kormány az akcióterv keretében döntött arról, hogy az államháztartási kiadási oldalán is lesz megtakarítás:

- november elsejétől a kormány felfüggeszti a magánnyugdíjpénztári szektor felé havonta átutalt 30 milliárd forintnyi összeg folyósítását 2011. december 31.-ig, emellett még idén törvényt alkot a kormány arra, hogy a szektor felől visszaléphessenek emberek az állami pillérbe (a szabályozást nem részletezte Orbán).

- nem köt új PPP-s szerződéseket és a jelenlegieket is újra fogja tárgyalni.

 

 

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?