Kevesebbet érnek fizetéseink, mint öt éve

2010. szeptember 18. 11:00

"A 2005-ös szint alá süllyedtek idén a bruttó reálbérek Magyarországon" - derült ki a Hay Group 2010-es Jövedelemszint-felmérésének hétközi konferenciáján.

Az öt évvel ezelőtti értékekhez viszonyítva az akkori fizetésünk 99%-át érik a mai összegek. Ez főként az évről évre inflációt alulmúló béremeléseknek köszönhető. Az elmúlt két éves számokat tekintve a céges bérmozgások a válság alatti időszakban folyamatosan alatta maradnak az fogyasztói árindex alakulásának. A Hay Group idei felméréseinek alapján a vállalatok átlagosan 3,7%-os béremelést hajtottak végre, ami 1,2%-kal alacsonyabb, mint a tervezett inflációs várakozás.

A bruttó reálbérek alakulása a 2005-ös évhez viszonyítva Forrás: Hay Group

"Még most is bizonytalanságot tapasztalunk a jövő évi béremelési tervekkel kapcsolatban. A felmérésünkben résztvevő vállalatok közel 14%-a nem tudja egyáltalán lesz-e emelés" - mondta el Jakabos Tünde, a Hay Group Magyarország Javadalmazási Üzletágának vezetője.

További 30%-nak pedig nincs pontos szám emelési terveiben. A legtöbb bizonytalan vállalat kivár, amíg a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdések tisztázódnak, és az idei vállalati eredményekről már pontosabb képet látnak.

A bérpiaci mozgások tekintetében nem látható nagy átalakulás az elmúlt évet tekintve. Változatlanul a gáz- és olajipar vezeti a legjobban fizető szektorok listáját, míg az ipari termelő és a kiskereskedelmi vállalatok kullognak a képzeletbeli rangsor végén. Érdemes azonban ezzel kapcsolatban kiemelni, hogy ennek hátterében főként a földrajzi elhelyezkedés áll.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Évek óta változatlan a felállás, miszerint a budapestiek jóval a piaci átlag felett, míg a nyugati illetve keleti országrészben élők alatta keresnek. Így kevéssé meglepő, hogy a főként vidéki telephellyel rendelkező gyárak átlag alatti bérszínvonallal rendelkeznek. Idén újra nőtt a Budapest-vidék különbség a fizetések tekintetében - a keleti országrész átlagosan 21%-kal, míg a nyugati közel 17%-kal marad el a fővárosi bérektől.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?