7 °C Budapest

CIB: mindig van megoldás a devizahitelesek számára

Pénzcentrum
2010. szeptember 15. 12:02

Létezik-e valódi megoldás az ingatlanfedezetes devizahitellel rendelkező ügyfelek számára, ha igen, melyek a szóba jövő lehetőségek? Erről, illetve a pénzintézet ezen a területen szerzett tapasztalatairól volt szó a CIB Bank mai sajtótájékoztatóján. Mint kiderült, azok a szorult helyzetbe került adósok, akik együttműködnek a bankkal, minden körülmények között találhatnak megoldást a problémájukra.

A devizahitelek forinthitelre váltását a jelenlegi árfolyam mellett a CIB Banknál sem javasolják, az előtörlesztés ugyancsak nem racionális alternatíva. Tömeges megoldást csak a kormánnyal való együttműködés hozhat. Rogán Antal és Kósa Lajos nyolcpontos javaslatát alapjában véve üdvözölték a CIB-nél, mondván "végre itt egy kezdeményezés", igaz, egyelőre sok a kérdőjel.

Lamboy Judit, a CIB lakossági üzletágvezetője szerint nem találták meg a bankok a bölcsek kövét a devizahitelesek megsegítéséhez. Kiemelte: az ügyfelek mellett a bankoknak és a nemzetgazdaságnak sem jó a jelenlegi helyzet. Az a nagy kérdés, az árfolyamingadozásból következő, a lakossági ügyfeleket sújtó probléma átmenetileg vagy hosszú távon megoldható-e. 2008 őszén a bankok egyoldalúan megemelték kamataikat, áthárítva a drasztikusan megemelkedő forrásköltségeiket az ügyfelekre, a CIB Bank azonban az akár több száz bázispontos gyakorlattal ellentétben csak 30 bázisponttal emelte meg a svájci frank alapú lakáshitelek kamatát - húzta alá Lamboy. Miközben a svájci frank hitelkamatok csak minimálisan növekedtek a banknál, a forinthitelek kamatai jó darabig magasak voltak, az idei évre azonban már jelentősen csökkentek.

Átváltsák-e forint alapúra a hiteleiket a devizahitelesek? Most ne! - mondja Lamboy Judit. Átlagosan 241 forintos frankárfolyam kellene ahhoz, hogy a futamidő végéig ugyanakkora összeget fizessen vissza az ügyfél, mint forinthitel esetén. Közgazdaságilag érdemes most várni a forinthitelre váltással, hogy a forint erősödjön, és ne realizálja az ügyfél az árfolyamváltozást. Persze rengeteg a CIB Banknál a forintra váltás iránt érdeklődő ügyfél, a részletes kalkulációk után azonban jelenleg 10-ből legalább 9 ügyfél azt választja, hogy marad a devizahitelnél - ismertette Lamboy Judit. Négy év alatt a devizahitelek törelsztőrészlet-növekedésének 80%-át a forint árfolyamgyengülése okozta, a kamatemelés csak 20%-ot indokolt - közölte. Idén, 2010 júliusában lépte át először a frankhitelek törlesztőrészlete a forinthitelét - hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, a jelenlegi árfolyamvolatilitás legalább egy évig benne van a pakliban.

A CIB Bank piacelemzést végzett publikus információk alapján, és azt kapták, hogy éppen a CIB svájci frank alapú lakáshitelének a legalacsonyabb a jelenlegi hiteldíja a piacon a vizsgált nagybankok közül, a 2006 januárjában folyósított lakáshiteleket figyelembe véve. Lamboy szerint a bankok többsége marketing célzattal enyhített minimálisan a devizahitelesek terhein (például a középárfolyam alkalmazásával), a CIB azonban azért sem lépte ezt meg, mert csak elhanyagolható könnyebbséget jelentene csak az ügyfelek számára. Az üzletágvezető aláhúzta: az új kormánnyal karöltve kell megoldani a hitelesek problémáit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vitályos Áron, a CIB Bank értékesítési igazgatója elmondta: 2009. februárja óta 30 ezer ügyfelet kerestek meg, az átsrukturálás iránt közülük 14 ezer ügyfél érdeklődött, végül eddig 6 ezer ügyfél esetében került sor az átstrukturálási szerződés aláírására. Egy darab átsrukturálás költsége közel 92 ezer forint a bank számára, a CIB sem hitelbírálati, módosítási, folyósítási díjat nem számít fel, ráadásul középárfolyamon végezi a konverziót. Az átsrukturált ügyfelek mintegy 24%-a esett eddig újra késedelembe, 90 napon túli késedelembe eddig csak 11%-uk esett. Ez az arány jobb a piaci átlagnál, negatív jelenség viszont, hogy az átstrukturálással rendelkező ügyfelek mintegy 70%-a a könnyített periódust követően nem képes a megnövekedett törlesztőrészletek fizetésére, ebből következően újra át kell strukturálni ezen hitelek többségét (ezt azok esetében lehetett megfigyelni, akik csak egy évre kértek könnyítést).

Kilencfajta könnyítő megoldást alkalmaz a CIB a megszorult adósok esetében - közölte Horváth Krisztián, a CIB lakossági üzletágának üzletfejlesztési igazgatója. Ezek közül van olyan (CIB Megoldás Hitel), amelyet elsősorban azon családok számára kínálják, akik bíznak pénzügyi helyzetük javulásában, hisz a könnyítés lejárta után magasabb lesz a törlesztőrészletük az eredetinél. Ezt a hitelterméket immár forintban is kínálják, bár érthető módon a jelenlegi árfolyam mellett nem népszerű még. A CIB Újratervező Hitel halasztott tőketörlesztésű, "maradványértékes" konstrukció az euróhitelre váltáson gondolkodó ügyfelek számára. Ebben a konsturkcióban a hitelösszeg legfeljebb 35%-ának megfizetése "elhalasztásra" kerül a futamidő végére, bár ennek előtörlesztésére is van mód.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem