7 °C Budapest

Tüntetnek a postások: nem kérnek a privatizációból

2010. szeptember 3. 13:02

Több ezer postai dolgozó tüntetésére lehet számítani szeptember 8-án Strasbourgban, akik moratóriumot követelnek azon irányelv végrehajtására, amely Európa-szerte megnyitná az utat a postaszolgálatok 2011-ig véglegesítendő privatizációja előtt - figyelmeztet az EUobserver. A tüntetést szervező szakszervezet szerint a liberalizáció csak növelné a munkanélküliséget, és rontaná a szolgáltatási színvonalat.

Áprilisban egyszer már utcára vonultak a postások, akkor Brüsszelben, ugyanazt követelve, mint most. Mint ismeretes, az EU 2007-ben döntött a postai liberalizáció ütemezéséről, melynek értelmében a teljes piacnyitásra 2011-ig kell sort keríteni, míg a 11 később csatlakozott ország 2012. december végéig moratóriumot kapott. A piacnyitás értelmében a nemzeti postaszolgáltatóknak megszűnik a monopóliumuk az 50 grammnál könnyebb levelek szállítására.

Az EP azt várja a lépéstől, hogy a fogyasztók és a kis- és középvállalkozások számára minőségi javulást, több választási lehetőséget, a fogyasztók számára érzékelhető árcsökkentéseket, innovatív szolgáltatásokat és üzleti modelleket hoz majd a piaci verseny.

Egy, az unió tizenkét országában végzett vizsgálat szerint a postai piac teljes liberalizációja nem működik: a liberalizált piacokon (ilyen például Nagy-Britanniáé, Svédországé és Finnországé) romlott a szolgáltatások minősége, drasztikusan csökkent a munkahelyek száma. Ez teret ad a bizonytalan foglalkoztatási feltételeknek és a munkabérek megnyirbálásához vezet.

Hazánkban a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) már évek óta figyelmeztet, hogy a postai szolgáltatások 2013-ban esedékes teljes liberalizációja tízezer postai dolgozó kiszervezését jelentené és tragikusan érintené a kistelepülések lakosságát is. A POFÉSZ szerint a postai dolgozóknak a Magyar Posta alkalmazottainak kell maradniuk, hiszen csak ez lehet garancia a szolgáltatások színvonalának megőrzésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Posta 2003-ban kezdte meg modernizációs programját, amelynek célja az volt, hogy a társaság felkészüljön a postai szolgáltatási piac - eredetileg - 2009-es teljes liberalizációjára, és versenyhelyzetben maradjon. A program egyik elemeként összesen 946 településen számolták fel a kis postákat, helyettük mobilposta-szolgáltatást vezettek be.

A teljes postai piacnyitás legkésőbb 2012. december 31-ig valósul meg, melyhez itthon 2007-ben már elkészült a stratégiát megalapozó hatástanulmány.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem