Bajban a csehek! Megbénulhat a Skoda-gyártás

Pénzcentrum
2010. augusztus 10. 10:02

Az országban pusztító árvizek miatt átmenetileg megbénulhat a Skoda Auto autógyár termelése, mivel az egyik fontos autóalkatrész-gyártó cég üzeme a mai napig víz alatt áll Chrastava városában.

Petr Papánek, a Grupo Antolin Bohemia igazgatója szerint biztosan veszélyeztetik az autógyárak üzemelését, ugyanis a céget teljesen tönkretette az ár. A vállalatvezető elmondta, hogy a Skoda mellett, a Volkswagennek, a BMW-nek és az Audinak is szállítanak alkatrészeket. A Skoda tegnap reggel válságstábot állított fel, bár a nap folyamán még zökkenőmentes volt a termelés.

Jaroslav Povsík, a cég szakszervezeti vezetője szerint pénteken akár már le is állhat a munka. A másik chrastavai autóalkatrész-gyártó, a Benteler ugyan nem került víz alá, viszont a gyárhoz vezető utak járhatatlanok, ezért hétfőn az alkalmazottak több mint egyharmada nem vette fel a munkát. A libereci Denso autóklíma-gyártó is fennakadásokkal küzd, mivel munkatársainak jelentős része az árvíz sújtotta területekről jár be.

A cseh földművelési minisztérium hétfői gyorsbecslése szerint csak az észak-csehországi régióban összesen 50 millió korona (570 millió forint) kár keletkezett. A cseh kormány fontolóra vette egy rendkívüli adó kivetését az árvízi helyreállítás finanszírozására. További lehetőség, hogy 100 koronával csökkentik az adóalapból leszámítható, összesen 2070 koronás adókedvezményeket.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?