7 °C Budapest

Nem szűnt meg a devizahitelezés Magyarországon! Indulhat a másodvirágzás? - interjú

Pénzcentrum
2010. augusztus 11. 04:50

Már 4,99%-tól van EUR-alapú ajánlat hitelkiváltásra Sokan emlékezhetünk arra, hogy a válság kirobbanása előtt milyen hisztéria övezte a devizahitelek kihelyezését és felvételét. A bankok a kondíciók tekintetében egymás alá licitáltak, az igénylési feltételekben pedig eljutottunk oda, hogy elég volt egy személyi igazolvány és egy - nem is feltétlenül - tehermentes ingatlan ahhoz, hogy jelzáloghitelhez jusson valaki. Hasonló hisztériát váltott ki a devizahitelezés felfüggesztése és megszüntetése is, amely valójában nem is teljes körű, hiszen hitelkiváltás esetén továbbra is lehet deviza alapon hitelezni. A devizahitelezés ezen életben tartott módozatáról Nagy Kálmánnal, a hitelkiváltások specialistájának tekinthető UCB Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Pénzcentrum.hu: A több lépcsőben bevezetett kormányzati szigorításokat megelőzően az UCB Ingatlanhitel Zrt. olyan árazási politikát folytatott, melynek köszönhetően a piaci átlagtól körülbelül 1-1,5 százalékponttal kedvezőbb deviza alapú konstrukciókat tudott kínálni az ügyfeleknek. Mennyire tekinthető csapásnak a cég életében a devizahitelezés jelentős korlátozása, hogyan tudnak mindezek ellenére alacsony kamatokkal dolgozni?

Nagy Kálmán, az UCB Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója: Az UCB Ingatlanhitel Zrt. a nemzetközi anyavállalatának köszönhetően kedvező feltételekkel jut devizaforrásokhoz, ami az ügyfeleknél az alacsonyabb kamatokban és a kedvezőbb törlesztőrészletekben mutatkozott meg, de ez önmagában nem minden.

Hitelkiváltás esetén euróban jelenleg is 4,99%-os kamattól tudunk ajánlatot adni az ügyfeleknek. A kockázatok csökkentése érdekében megvizsgáljuk az ügyfelek törlesztési múltját, amiből rendkívül hasznos következtetéseket tudunk levonni. Iparági tapasztalatok szerint már a futamidő első tizedében (átlagosan 20 éves futamidőt feltételezve már az első két évben) eldől, hogy a jelzáloghitelét vissza tudja-e fizetni valaki, vagy sem. Ha olyan ügyfelek hitelét váltjuk ki, akik már egy-két éves törlesztési múlttal rendelkeznek és a meglévő hitelüket késedelem nélkül - vagy csak minimálisnak tekinthető csúszásokkal - fizették, akkor ezáltal könnyen ki tudjuk szűrni a problémás ügyleteket, csökkentve ezzel a bedőlés kockázatát. Akik eddig is rendben fizették a részleteket, azoknak szívesen váltjuk ki a hitelét akár a meglévőtől érzékelhetően kedvezőbb kondíciókkal.

Pénzcentrum.hu: Hány ügyféllel és mekkora hitelállománnyal rendelkeznek?

Nagy Kálmán: Jelenleg közel 5200 ügyfelünk van, a kintlévőségünk átváltva megközelíti a 63 milliárd forintot. A portfoliónk túlnyomó többsége svájci frankban, a maradék pedig euróban került kihelyezésre. A számokból kitűnik, hogy nálunk a piaci átlagot meghaladó mértékű, 10 millió forint feletti az átlagos hitelösszeg, ami annak köszönhető, hogy próbálunk a minőségi ügyletekre és a minőségi ügyfelekre fókuszálni. Említést érdemel, hogy például egy 6 milliós és egy 20 milliós jelzáloghitel végrehajtási költsége között nincs jelentős különbség, vagyis a nagyobb összegű hitelek fajlagos végrehajtási költsége alacsonyabb, ami csökkenti a kockázatI költséget, így olcsóbb lehet a termék. Ez az árazási politikánkban is megmutatkozik, ugyanis eltérő kondíciókat alkalmazunk a 8 millió forint alatti és a 8 millió forint feletti ügyletek esetén, mivel ezek fajlagos bedőlési valószínűsége kisebb.

Pénzcentrum.hu: Miben speciális az UCB Ingatlanhitel Zrt. által alkalmazott törlesztési eljárás?

Nagy Kálmán: Korábban kétféle annuitásos hitelünk volt, de az elmúlt másfél évben már csak a forintban fix törlesztőrészlettel kínált, úgynevezett "Budget fix" módozatot alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a kamat- és árfolyamváltozások ellenére az ügyfél forintban hónapról-hónapra ugyanannyit törleszt, ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy a futamidő rugalmas. Az ügyfeleinket nem érheti meglepetés, hosszútávon kiszámíthatóvá válik a havi törlesztésük. A kockázatelemzések azt mutatják, a "Budget fix"-es ügyfelek sokkal kevésbé szenvedték meg a válság hatásait, mint a normál annuitásos módozattal törlesztők, akiknek az árfolyam- és kamatmozgásokkal együtt változott a részletük.

Pénzcentrum.hu: Jelenleg nem rendelkeznek forint alapú termékkel, így a hitelkiváltásokra korlátozódik a tevékenységük. Tervezik-e egy kedvező kamatozású forint alapú konstrukció bevezetését? Okozhat-e gondot a forintforrások beszerzése?

Nagy Kálmán: Forint alapon is egy speciális termékkel kívánunk előrukkolni a közeljövőben, melynek keretében különböző opciókat kínálunk majd az ügyfeleink részére. A forint források előteremtésével nem lesz probléma, ugyanakkor nem egy olyan terméket kívánunk piacra dobni, amely lemásolja a többi hitelező által jelenleg is kínált konstrukciókat. Annyi elárulhatok, hogy rendkívül vonzó kondíciókkal fogjuk kínálni a forinthitelünket, és lesz olyan opció is, ami egyelőre maradjon meglepetés, a termék bevezetésekor el fogjuk mondani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pénzcentrum.hu: Mit tegyen az az ügyfél, aki az UCB-nél kívánja kiváltani a meglévő devizahitelét?

Nagy Kálmán: A leggyorsabb megoldás, ha regisztrál az egyébként megújult ingatlanhitel.hu oldalon, melyet követően a munkatársaink telefonon keresztül felveszik vele a kapcsolatot. Ismertetik vele a lehetőségeket, elmagyarázzák a teljes ügymenetet, és amennyiben az ügyfél mellettünk dönt, akkor egy személyes tanácsadás következik, ahol kitöltjük a szükséges papírokat és elkezdődik az igénylés folyamata.

Pénzcentrum.hu: Mennyire szenvedte meg a cég a válságot, mennyire eladható most egy devizahitel?

Nagy Kálmán: A válság a piac egészén végigsöpört, így természetesen nálunk is érzékeltette a hatását. Mindezek ellenére 2009-ben már átszámítva 20 milliárd forintnyi hitelt tudtunk kihelyezni. Az UCB Ingatlanhitel Zrt. továbbra is a hitelkiváltásokra fókuszál, az ügyleteink 42%-a hitelkiváltás, 35%-a szabad felhasználású jelzáloghitel és a maradék 23% lakáscélú új kihelyezés. A svájci frank alapú hiteleket az árfolyamveszteségek miatt és az eltérő kamatszint okán nem éri meg forintra váltani, de feltételezve, hogy akár fél évtizeden belül az euró lehet hazánkban is a fizetőeszköz, az euró alapúra történő átváltást érdemes fontolóra venni a frankhiteles ügyfeleknek.

A jelenlegi közhangulat sajnos nem támogatja a devizahitelek értékesítését, sokan nem is tudják, hogy a hitelkiváltásokra nem vonatkozik a tiltás. A devizahitelezés nem szűnt meg teljesen, a magam nevében is csak arra tudom buzdítani a devizában eladósodott embereket, hogy nézzenek szét a piacon, hogy a jelenleginél kedvezőbbre tudják-e váltani a meglévő hitelüket. További fontos tudnivaló, hogy a hitelkiváltásokra nem vonatkoznak a kormányrendeletben meghatározott hitel/fedezet korlátok, így a hitel meghaladhatja a fedezetként felajánlott ingatlan értékének a 60%-át.

Eltűnt a fedezet! Az utolsó tégláig eladta a házát a devizahiteles

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem