APEH: így vallott a magyar, hogy mennyit kapart össze tavaly

2010. augusztus 5. 05:22

Összességében több mint 4,5 millió magánszemély személyi jövedelemadó elszámolását fogadta az állami adóhatóság a 2009-es adóévre vonatkozóan - derül ki APEH témában közzétett tájékoztatójából.

Az áfa fizetésére nem kötelezett adózók 2010. május 20-áig nyújthattak be (egyszerűsített vagy normál) önbevallásukat a 2009. évi jövedelmükről. A munkáltatói adómegállapításokat pedig július 10-ei határidővel juttathattál el az APEH-hoz azok a cégek, melyek vállalták a munkavállalók jövedelmének bejelentését.

A 2010. július 25-ei állapot szerint az adóhatósághoz mintegy 3,6 millió (0953-as) szja bevallás, 191 ezer (0953E jelű) egyszerűsített bevallás, valamint 722 ezer magánszemély munkáltatói adóelszámolása érkezett be. Az APEH tájékoztatása szerint a bevallások feldolgozása idén gyorsabban zajlott, mint egy évvel ezelőtt. Jelenleg 98,4%-os feldolgozottsági szinten állnak. A feldolgozatlan bevallások kivétel nélkül hibásak, és javításra várnak, melyről az adóhatóság már értesítette az érintetteket.

A hibásan beküldött személyi jövedelemadó bevallások aránya megközelítőleg 13,6%-os volt. A leggyakoribb hiba aláírás elmaradása volt, de sokan rontottak a rendelkezési jogosultságuk érvényesítése (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezménynél) során is. A kézzel kitöltött adóbevallások hibáinak egy része elkerülhető lett volna az adóbevallások kitöltésére is szolgáló általános nyomtatványkitöltő használatával.

Az önbevallók közel háromnegyede használta a kitöltőprogramot. A legtöbben az elektronikus kitöltést majd a bevallások kinyomtatását és postára adását választották. Az összes, 3.797.956 darab önbevallásnak 59,6%-át - nagyjából 2,26 millió darabot - jutatták el az adózók elektronikusan kitöltve és kinyomtatva az APEH-hoz.


Ennél jóval kevesebben vállalkoztak idén az elektronikus beküldésre. Kicsit több mint 607 ezer (a tavalyinál 6,2%-kal több) bevallás jutott el az adóhivatalba papírkímélő útvonalon az Ügyfélkapun keresztül. A kézzel kitöltött bevallások száma a tavalyiakhoz képest minimális csökkenést mutatott idén, összesen 928 ezren választották a több oldalas nyomtatvány kézi kitöltését.

94,3 milliárd forint visszautalás

Idén összesen 1,86 millió ember kapott valamilyen összegű adóvisszatérítést az APEH-től. Egy főre vetítve átlagosan 50.627 forintot fizetett vissza az adóhatóság, tavaly ez az érték csupán 44.324 forint volt. Általánosságban elmondható, hogy az APEH törvényi határidőket tartotta. Mindössze 2490 esetben csúsztak, melyek miatt átlagosan 353 forint késedelmi kamatot fizetett a hivatal.

Idén többen kértek részletfizetést

Az adózók a 2009. adóévre vonatkozóan is élhettek bevallásukban a kedvező részletfizetési lehetőséggel. A szabály szerint, a vállalkozási tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély az adóbevallásban befizetendő kötelezettségként megállapított 100 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadóját havi egyenlő részletekben, legfeljebb négy hónap alatt pótlékmentesen megfizetheti.

A részletfizetések befizetésének határideje 2010-ben a lenti táblázatban szereplő módon alakul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A részletek négy féle módon

1) utalással a 10032000-06056353 APEH Személyi jövedelemadó beszedési számlájára,
2) központi ügyfélszolgálaton díjmentes bankkártyás fizetéssel,
3) postai úton kiküldött készpénz-átutalási megbízás (sárga csekk) felhasználásával, a fizetendő összeg feltüntetésével, vagy
4) ügyfélszolgálaton korábban igényelt személyi jövedelemadó befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízással teljesíthetők.

Az alábbi táblázatban a részletfizetési statisztikák olvashatók:

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?