15 °C Budapest

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak?

2010. június 11. 04:50

100 magyar közül 8 rokkantnyugdíjas, ugyanakkor a segélyek és a rokkantnyugdíjak közötti különbség miatt egyre többen próbálkoznak a leszázalékoltatással. A tömeges igények szigorú kiszűrése miatt azonban olyan kérelmezők is eleshetnek az ellátástól, akik az egészségügyi állapotuk alapján jogosultak lehetnének a rokkantnyugdíjra.


Valószínűleg így járt egy a delmagyar.hu által megkérdezett leszázalékolásban reménykedő röszkei házaspár is.A beteg asszony és férje jelenleg kevesebb, mint havi 50 ezer forintból él, miközben nagyobb arányú leszázalékolásuk esetén körülbelül havi 130 ezer forintot kapnának. A hölgy a lapnak elmondta, hogy 13 éve gerincbecsípődéssel került táppénzre, majd fél év vergődés után 42 évesen leszázalékolták. Az elmúlt években megjárta már az idegsebészetet, vérnyomásproblémái miatt a legváratlanabb pillanatokban elesik, egyszer a válla is eltört, akut szívbeteg, többfajta góc alakult ki a fejében és a depresszió nem csak akkor gyötri, amikor ránéz az orvosi leleteiből álló papírhalmazra.


Predescu Ilona mutatja a műtét helyét (Forrás: delmagyar.hu)

A vállműtétet követően javasolták neki a gyógytornászhoz való járást, amit azonban csak nagyon ritkán tud igénybe venni, mert a beteges férjével havi 48 ezer forintból nemhogy benzinre, sokszor még ételre sem futja. A nőnek a sokféle betegsége ellenére sem növelte a jelenlegi 45%-os rokkantságát a szakértő orvosi bizottság, pedig már legalább tíz alkalommal megjelent a szakértők előtt.

A kiszolgáltatottságáról csak annyit mondott, hogy volt, amikor megmérték a vérnyomását, a leleteit át sem nézték. A rengeteg lelet ellenére esélye sincs, hogy a rokkantnyugdíjra jogosító szintre százalékolják, a szóbeszédek szerinti 200 ezres csúszópénzt pedig nem is tudná összerakni.

Szakértők szerint minden második igénylő valójában a munkanélküliség elől menekülve kísérli meg a rokkanttá nyilvánítást, emiatt sok a konfliktus az orvosok és a betegek között.

A próbálkozás nem véletlen, mivel a magyar lakosság fizikai és egészségi állapota 50 éves korára annyira leromlik, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő 12 évet az adott generációnak csak töredéke képes végigdolgozni. A leszázalékolást alátámasztó orvosi papírok begyűjtése nagy terhet jelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi rendszer számára, ezért a rokkantosítással az Orvosszakértői Intézet által felkért szakorvosok külön hálózatának kellene foglalkoznia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyzetet jól érzékelteti, hogy hazánkban jelenleg közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él (akik fele korhatár alatti ellátott), miközben a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. A statisztikák szerint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok átlagellátása 69 992 forint havonta, de akadnak, akik havi 200 ezer forint feletti ellátásban részesülnek.

További részletek itt: 200 ezer forintos rokkantnyugdíj? Íme, akik megkapják!

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?