13 °C Budapest

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak?

2010. június 11. 04:50

100 magyar közül 8 rokkantnyugdíjas, ugyanakkor a segélyek és a rokkantnyugdíjak közötti különbség miatt egyre többen próbálkoznak a leszázalékoltatással. A tömeges igények szigorú kiszűrése miatt azonban olyan kérelmezők is eleshetnek az ellátástól, akik az egészségügyi állapotuk alapján jogosultak lehetnének a rokkantnyugdíjra.


Valószínűleg így járt egy a delmagyar.hu által megkérdezett leszázalékolásban reménykedő röszkei házaspár is.A beteg asszony és férje jelenleg kevesebb, mint havi 50 ezer forintból él, miközben nagyobb arányú leszázalékolásuk esetén körülbelül havi 130 ezer forintot kapnának. A hölgy a lapnak elmondta, hogy 13 éve gerincbecsípődéssel került táppénzre, majd fél év vergődés után 42 évesen leszázalékolták. Az elmúlt években megjárta már az idegsebészetet, vérnyomásproblémái miatt a legváratlanabb pillanatokban elesik, egyszer a válla is eltört, akut szívbeteg, többfajta góc alakult ki a fejében és a depresszió nem csak akkor gyötri, amikor ránéz az orvosi leleteiből álló papírhalmazra.


Predescu Ilona mutatja a műtét helyét (Forrás: delmagyar.hu)

A vállműtétet követően javasolták neki a gyógytornászhoz való járást, amit azonban csak nagyon ritkán tud igénybe venni, mert a beteges férjével havi 48 ezer forintból nemhogy benzinre, sokszor még ételre sem futja. A nőnek a sokféle betegsége ellenére sem növelte a jelenlegi 45%-os rokkantságát a szakértő orvosi bizottság, pedig már legalább tíz alkalommal megjelent a szakértők előtt.

A kiszolgáltatottságáról csak annyit mondott, hogy volt, amikor megmérték a vérnyomását, a leleteit át sem nézték. A rengeteg lelet ellenére esélye sincs, hogy a rokkantnyugdíjra jogosító szintre százalékolják, a szóbeszédek szerinti 200 ezres csúszópénzt pedig nem is tudná összerakni.

Szakértők szerint minden második igénylő valójában a munkanélküliség elől menekülve kísérli meg a rokkanttá nyilvánítást, emiatt sok a konfliktus az orvosok és a betegek között.

A próbálkozás nem véletlen, mivel a magyar lakosság fizikai és egészségi állapota 50 éves korára annyira leromlik, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő 12 évet az adott generációnak csak töredéke képes végigdolgozni. A leszázalékolást alátámasztó orvosi papírok begyűjtése nagy terhet jelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi rendszer számára, ezért a rokkantosítással az Orvosszakértői Intézet által felkért szakorvosok külön hálózatának kellene foglalkoznia.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A helyzetet jól érzékelteti, hogy hazánkban jelenleg közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él (akik fele korhatár alatti ellátott), miközben a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. A statisztikák szerint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok átlagellátása 69 992 forint havonta, de akadnak, akik havi 200 ezer forint feletti ellátásban részesülnek.

További részletek itt: 200 ezer forintos rokkantnyugdíj? Íme, akik megkapják!

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18