15 °C Budapest

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak?

2010. június 11. 04:50

100 magyar közül 8 rokkantnyugdíjas, ugyanakkor a segélyek és a rokkantnyugdíjak közötti különbség miatt egyre többen próbálkoznak a leszázalékoltatással. A tömeges igények szigorú kiszűrése miatt azonban olyan kérelmezők is eleshetnek az ellátástól, akik az egészségügyi állapotuk alapján jogosultak lehetnének a rokkantnyugdíjra.


Valószínűleg így járt egy a delmagyar.hu által megkérdezett leszázalékolásban reménykedő röszkei házaspár is.A beteg asszony és férje jelenleg kevesebb, mint havi 50 ezer forintból él, miközben nagyobb arányú leszázalékolásuk esetén körülbelül havi 130 ezer forintot kapnának. A hölgy a lapnak elmondta, hogy 13 éve gerincbecsípődéssel került táppénzre, majd fél év vergődés után 42 évesen leszázalékolták. Az elmúlt években megjárta már az idegsebészetet, vérnyomásproblémái miatt a legváratlanabb pillanatokban elesik, egyszer a válla is eltört, akut szívbeteg, többfajta góc alakult ki a fejében és a depresszió nem csak akkor gyötri, amikor ránéz az orvosi leleteiből álló papírhalmazra.


Predescu Ilona mutatja a műtét helyét (Forrás: delmagyar.hu)

A vállműtétet követően javasolták neki a gyógytornászhoz való járást, amit azonban csak nagyon ritkán tud igénybe venni, mert a beteges férjével havi 48 ezer forintból nemhogy benzinre, sokszor még ételre sem futja. A nőnek a sokféle betegsége ellenére sem növelte a jelenlegi 45%-os rokkantságát a szakértő orvosi bizottság, pedig már legalább tíz alkalommal megjelent a szakértők előtt.

A kiszolgáltatottságáról csak annyit mondott, hogy volt, amikor megmérték a vérnyomását, a leleteit át sem nézték. A rengeteg lelet ellenére esélye sincs, hogy a rokkantnyugdíjra jogosító szintre százalékolják, a szóbeszédek szerinti 200 ezres csúszópénzt pedig nem is tudná összerakni.

Szakértők szerint minden második igénylő valójában a munkanélküliség elől menekülve kísérli meg a rokkanttá nyilvánítást, emiatt sok a konfliktus az orvosok és a betegek között.

A próbálkozás nem véletlen, mivel a magyar lakosság fizikai és egészségi állapota 50 éves korára annyira leromlik, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő 12 évet az adott generációnak csak töredéke képes végigdolgozni. A leszázalékolást alátámasztó orvosi papírok begyűjtése nagy terhet jelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi rendszer számára, ezért a rokkantosítással az Orvosszakértői Intézet által felkért szakorvosok külön hálózatának kellene foglalkoznia.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A helyzetet jól érzékelteti, hogy hazánkban jelenleg közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él (akik fele korhatár alatti ellátott), miközben a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. A statisztikák szerint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok átlagellátása 69 992 forint havonta, de akadnak, akik havi 200 ezer forint feletti ellátásban részesülnek.

További részletek itt: 200 ezer forintos rokkantnyugdíj? Íme, akik megkapják!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?