Brüsszel szerint emelni kell a nyugdíjkorhatárt az unióban

2010. május 28. 13:02

Az Európai Bizottság javaslata szerint az uniós tagállamokban több lépcsőben emelni kell a nyugdíjkorhatárt, ellenkező esetben finanszírozhatatlanná válnak a nyugdíjkiadások. Amennyiben nem lépnek a tagállamok úgy könnyen a növekvő járulékterhek és a csökkenő nyugdíjak csapdájában találhatják magukat.

A tervezet rámutat, hogy az Európai Unióban a tényleges nyugdíjba vonulási életkor átlagosan alig több mint 60 év (miközben az OECD átlag a férfiaknál 63,5 év, a nőknél pedig 62,3 év). Egy tanulmány szerint 2060-ra átlagosan 7 évvel nő az unióban a várható élettartam, ezzel arányban körülbelül 70 év lenne az akkori ideális nyugdíjkorhatár.

A szakértők szerint az lehet a célkitűzés, hogy az emberek a felnőtt koruk kevesebb, mint harmadát töltsék nyugdíjasként. Az uniós tagállamok többségében jelenleg a 65 éves korhatár bevezetése a cél, amit a következő öt évtizedben - több lépcsőben további - 5 évvel kellene megemelni a rendszer fenntarthatósága érdekében.

Az uniós tagállamok közül Franciaország néz a legtöbb kihívás elé. Egy felmérés szerint a francia férfiak átlagosan 58,7 évesen mennek nyugdíjba (ami az unióban és az OECD tagállamok között is a legalacsonyabb érték), miközben a várható élettartamuk évekkel meghaladja az uniós átlagot. Nicolas Sarkozy francia elnök nehéz feladat előtt áll, mivel a nyugdíjkorhatár emelésének hírére többszázezren vonulhatnak az utcára.

A francia kormányzat a nyár végén véglegesíti a nyugdíjreformra vonatkozó terveit, amit várhatóan szeptemberben terjesztenek a parlament elé. Több tagállam között is heves viták alakultak ki a közelmúltban az alkalmazott nyugdíjkorhatár miatt. A görög mentőcsomag megszavazásakor a német képviselők nem mentek el szó nélkül amellett, hogy miközben ők 67 évre emelik a korhatárt, addig a görögök átlagosan 61 évesen mennek nyugdíjba.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm