18 °C Budapest

Brüsszel szerint emelni kell a nyugdíjkorhatárt az unióban

2010. május 28. 13:02

Az Európai Bizottság javaslata szerint az uniós tagállamokban több lépcsőben emelni kell a nyugdíjkorhatárt, ellenkező esetben finanszírozhatatlanná válnak a nyugdíjkiadások. Amennyiben nem lépnek a tagállamok úgy könnyen a növekvő járulékterhek és a csökkenő nyugdíjak csapdájában találhatják magukat.

A tervezet rámutat, hogy az Európai Unióban a tényleges nyugdíjba vonulási életkor átlagosan alig több mint 60 év (miközben az OECD átlag a férfiaknál 63,5 év, a nőknél pedig 62,3 év). Egy tanulmány szerint 2060-ra átlagosan 7 évvel nő az unióban a várható élettartam, ezzel arányban körülbelül 70 év lenne az akkori ideális nyugdíjkorhatár.

A szakértők szerint az lehet a célkitűzés, hogy az emberek a felnőtt koruk kevesebb, mint harmadát töltsék nyugdíjasként. Az uniós tagállamok többségében jelenleg a 65 éves korhatár bevezetése a cél, amit a következő öt évtizedben - több lépcsőben további - 5 évvel kellene megemelni a rendszer fenntarthatósága érdekében.

Az uniós tagállamok közül Franciaország néz a legtöbb kihívás elé. Egy felmérés szerint a francia férfiak átlagosan 58,7 évesen mennek nyugdíjba (ami az unióban és az OECD tagállamok között is a legalacsonyabb érték), miközben a várható élettartamuk évekkel meghaladja az uniós átlagot. Nicolas Sarkozy francia elnök nehéz feladat előtt áll, mivel a nyugdíjkorhatár emelésének hírére többszázezren vonulhatnak az utcára.

A francia kormányzat a nyár végén véglegesíti a nyugdíjreformra vonatkozó terveit, amit várhatóan szeptemberben terjesztenek a parlament elé. Több tagállam között is heves viták alakultak ki a közelmúltban az alkalmazott nyugdíjkorhatár miatt. A görög mentőcsomag megszavazásakor a német képviselők nem mentek el szó nélkül amellett, hogy miközben ők 67 évre emelik a korhatárt, addig a görögök átlagosan 61 évesen mennek nyugdíjba.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?