Családi pótlék: 50 igazolatlan után ugrik a pénz

Pénzcentrum
2010. május 21. 09:02

A kormánypárti képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint azoknál a családoknál, ahol a tanköteles korban lévő gyerek igazolatlan hiányzásainak száma eléri az 50-et, készpénz helyett a pótlék összegének megfelelő természetbeni juttatást kapnak a szülők. Gyakran a deviáns szülők magatartása miatt nem járnak a gyerekek iskolába, ezért is szükséges, hogy a családi pótlékot az iskolába járáshoz kössék - írja a Népszabadság.

Az egyik vidéki iskolaigazgató elmondta, hogy "volt olyan diák, aki a 183 tanítási napból 100-at hiányzott igazolatlanul". Ez nem 50, hanem legalább 400 igazolatlan órát jelent. Az ilyen és ehhez hasonló elkerülése érdekében az első módosítók egyike a családi pótlék felhasználásának korlátozása lesz, emellett a jegyző kezdeményezheti majd a gyerek védelembe vételét.

A támogatást nem vonják el, hanem abban az esetben, ha tanköteles korú gyerek után folyósítják, iskoláztatási támogatássá válik. A jogalkotó szerint ez az összeg az iskolai költségekhez nyújtott állami hozzájárulás, vagyis iskolakerülés esetén szankcionálhatók a szülők, hiszen ők felelősek. 50 igazolatlan tanórai hiányzás a jövőben olyan következményekkel járhat, hogy a pótlékot természetben kapják meg a szülők (napi 5-6 órás iskolai órarend mellett két hét alatt összejöhet az igazolatlan hiányzás).

Az intézkedés elsődleges célja, hogy az iskolába nem járó gyerekeket megvédjék a szülői felelőtlenségtől. Ha a gyerek nem teljesíti a tankötelezettséget, akkor a gyermekjóléti szolgálatok ettől függetlenül is figyelnek a veszélyeztetett gyerekekre, és súlyosabb esetekben kezdeményezhetik a védelembe vételüket. A családi pótlékkal kapcsolatos döntéseket a település jegyzője hozhatja meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?