24 °C Budapest

Családi pótlék, gyes, anyasági támogatás: fontos változások!

Pénzcentrum
2010. május 4. 12:02

Megjelent a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztályának friss közleménye, amely az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék változásairól rendelkezik.

Anyasági támogatás

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt (Szja), valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (Art.) módosító rendelkezések folytán az anyasági támogatás a 2010. március 31-ét követően született gyermekekre kifizetett összege adóterhet nem viselő járandóságként adókötelessé vált 2010. április 1-jétől. Az anyasági támogatás összegéből adóelőleg változatlanul nem kerül levonásra.

Gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás

A gyermekgondozási segély (gyes) a 2010. április 30-a után született gyermekek esetén nem a gyermek 3. életévének, hanem 2. életévének betöltéséig jár. A gyermeknevelési támogatás (gyet) esetében is az ellátás a legfiatalabb gyermek 2. életévének betöltésétől jár.

A 2010. május 1-je előtt született gyermekek esetében, továbbá a már megállapított ellátás vonatkozásában nincs változás, továbbra is a gyermek 3. életévének betöltéséig illeti meg a szülőt a gyermekgondozási segély, ha a jogosultsági feltételek fennállnak. A gyermeknevelési támogatás esetében sem érinti a változás azokat a három vagy több kiskorút nevelő családokat, amelyekben a legfiatalabb gyermek 2010. május 1. előtt született.

Családi pótlék

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2010. augusztus 31-étől a családi pótlék a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után nem annak a tanévnek a végéig jár, melynek időtartama alatt 23. életévét betölti, hanem annak a tanévnek az utolsó napjáig, amely évben a 20. életévét betölti. Ez a változás nem érinti a sajátos nevelési igényű tanulókat, akik fogyatékossági támogatásra nem jogosultak. Ebben az esetben változatlanul annak a tanévnek végéig jár a családi pótlék, amelyben a tanuló a 23. életévét betölti.

A változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki 2010. augusztus 31-ig betöltötte (betölti) a 20. életévét és közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak számára a családi pótlék folyósítását a Kincstár 2010. szeptember hónaptól megszünteti. Amennyiben azonban van a családban kisebb gyermek, aki után a szülő családi pótlékban részesül, a 20. évesnél idősebb közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermeket a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe lehet venni, a tanulmányok folytatására vonatkozó igazolás és külön kérelem benyújtása esetén.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24