11 °C Budapest

Családi pótlék, gyes, anyasági támogatás: fontos változások!

Pénzcentrum
2010. május 4. 12:02

Megjelent a Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztályának friss közleménye, amely az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék változásairól rendelkezik.

Anyasági támogatás

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt (Szja), valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (Art.) módosító rendelkezések folytán az anyasági támogatás a 2010. március 31-ét követően született gyermekekre kifizetett összege adóterhet nem viselő járandóságként adókötelessé vált 2010. április 1-jétől. Az anyasági támogatás összegéből adóelőleg változatlanul nem kerül levonásra.

Gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás

A gyermekgondozási segély (gyes) a 2010. április 30-a után született gyermekek esetén nem a gyermek 3. életévének, hanem 2. életévének betöltéséig jár. A gyermeknevelési támogatás (gyet) esetében is az ellátás a legfiatalabb gyermek 2. életévének betöltésétől jár.

A 2010. május 1-je előtt született gyermekek esetében, továbbá a már megállapított ellátás vonatkozásában nincs változás, továbbra is a gyermek 3. életévének betöltéséig illeti meg a szülőt a gyermekgondozási segély, ha a jogosultsági feltételek fennállnak. A gyermeknevelési támogatás esetében sem érinti a változás azokat a három vagy több kiskorút nevelő családokat, amelyekben a legfiatalabb gyermek 2010. május 1. előtt született.

Családi pótlék

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2010. augusztus 31-étől a családi pótlék a közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek után nem annak a tanévnek a végéig jár, melynek időtartama alatt 23. életévét betölti, hanem annak a tanévnek az utolsó napjáig, amely évben a 20. életévét betölti. Ez a változás nem érinti a sajátos nevelési igényű tanulókat, akik fogyatékossági támogatásra nem jogosultak. Ebben az esetben változatlanul annak a tanévnek végéig jár a családi pótlék, amelyben a tanuló a 23. életévét betölti.

A változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki 2010. augusztus 31-ig betöltötte (betölti) a 20. életévét és közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak számára a családi pótlék folyósítását a Kincstár 2010. szeptember hónaptól megszünteti. Amennyiben azonban van a családban kisebb gyermek, aki után a szülő családi pótlékban részesül, a 20. évesnél idősebb közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermeket a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe lehet venni, a tanulmányok folytatására vonatkozó igazolás és külön kérelem benyújtása esetén.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?