1 °C Budapest

Változások a családi pótlék körül: mitől függ majd a kifizetés?

Pénzcentrum
2010. április 22. 09:17

A Fidesz a gyerek iskolába járásához akarja kötni a családi pótlék kifizetését, ezzel is csökkentve az iskolai hiányzások számát. Emellett várhatóan a buktatás tilalmát is megszüntetik, ami azonban automatikusan megnöveli a túlkoros gyerekek számát - írja a Népszabadság.

Orbán Viktor egy televíziós beszélgetésben úgy fogalmazott, ha iskoláskorú gyermek van egy családban, és a gyereket nem küldik el a szülők az iskolába, akkor a családi pótlékot nem kaphatják meg. Szakmai szempontból azonban sok a kérdés a tervezet kapcsán.

Nem mindegy ugyanis, hogy miért hiányzik a gyerek: a szülők hibásak, az iskolai környezet ellenséges, esetleg az ott zajló pedagógiai munka színvonala kifogásolható. Kérdés az is, hogy több gyermek esetén, ha csak az egyik nem jár iskolába, a többi gyerek után megkaphatja-e a család a támogatást.

Hasonló intézkedésre már a korábbi "polgári kormány" idején is volt példa: a tanköteles korba lépő gyerek után a családi pótlékot iskoláztatási támogatásként utalta az állam, amit megvonhattak, ha túl sok lett az igazolatlan órák száma.

A szocialista-liberális koalíció 2002-től kormányra kerülve nem szankcionálta az iskolakerülést a családi pótlék megvonásával, és a 2003-as közoktatási reformmal próbálta kezelni az iskolakerülés fő okaként említhető túlkorosságot. 2004-től vezették be alsó tagozaton az osztályzás megszüntetése mellett a "buktatás tilalmát" is, ami azt jelenti, hogy buktatni csak szülői beleegyezéssel szabad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szülő egy évben két-három napot igazolhat. Ha egy gyerek sokat hiányzik igazolatlanul, az iskolának értesítenie kell a Gyermekjóléti Szolgálatot, tíz igazolatlan óra után pedig a jegyzőt is. Az igazolatlan hiányzások miatt jelenleg több tízezres pénzbírságot, vagy közmunkát írhatnak elő a szülők számára. Sajnos azonban sem a pénzbírság, sem a börtön nem kezeli a kérdést, hiszen a háttérben a szegénység és súlyos családi problémák állnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem