15 °C Budapest

Változások a családi pótlék körül: mitől függ majd a kifizetés?

Pénzcentrum
2010. április 22. 09:17

A Fidesz a gyerek iskolába járásához akarja kötni a családi pótlék kifizetését, ezzel is csökkentve az iskolai hiányzások számát. Emellett várhatóan a buktatás tilalmát is megszüntetik, ami azonban automatikusan megnöveli a túlkoros gyerekek számát - írja a Népszabadság.

Orbán Viktor egy televíziós beszélgetésben úgy fogalmazott, ha iskoláskorú gyermek van egy családban, és a gyereket nem küldik el a szülők az iskolába, akkor a családi pótlékot nem kaphatják meg. Szakmai szempontból azonban sok a kérdés a tervezet kapcsán.

Nem mindegy ugyanis, hogy miért hiányzik a gyerek: a szülők hibásak, az iskolai környezet ellenséges, esetleg az ott zajló pedagógiai munka színvonala kifogásolható. Kérdés az is, hogy több gyermek esetén, ha csak az egyik nem jár iskolába, a többi gyerek után megkaphatja-e a család a támogatást.

Hasonló intézkedésre már a korábbi "polgári kormány" idején is volt példa: a tanköteles korba lépő gyerek után a családi pótlékot iskoláztatási támogatásként utalta az állam, amit megvonhattak, ha túl sok lett az igazolatlan órák száma.

A szocialista-liberális koalíció 2002-től kormányra kerülve nem szankcionálta az iskolakerülést a családi pótlék megvonásával, és a 2003-as közoktatási reformmal próbálta kezelni az iskolakerülés fő okaként említhető túlkorosságot. 2004-től vezették be alsó tagozaton az osztályzás megszüntetése mellett a "buktatás tilalmát" is, ami azt jelenti, hogy buktatni csak szülői beleegyezéssel szabad.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szülő egy évben két-három napot igazolhat. Ha egy gyerek sokat hiányzik igazolatlanul, az iskolának értesítenie kell a Gyermekjóléti Szolgálatot, tíz igazolatlan óra után pedig a jegyzőt is. Az igazolatlan hiányzások miatt jelenleg több tízezres pénzbírságot, vagy közmunkát írhatnak elő a szülők számára. Sajnos azonban sem a pénzbírság, sem a börtön nem kezeli a kérdést, hiszen a háttérben a szegénység és súlyos családi problémák állnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08