Szakmunkásokat toboroznak a magyar felsőoktatásból

Pénzcentrum
2010. február 11. 09:32

Több felsőoktatási intézmény egyetértet azzal, hogy a jelenlegi mennyiségi szemléletű képzés nem tartható fenn. Egyre csökken a költségtérítéses hallgatók száma, és a diplomás munkanélkülieket nincs értelme tovább "termelni" -derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

A munkaügyi központok statisztikái szerint tíz diplomás pályakezdő közül jelenleg nyolc nem tud a szakmájában elhelyezkedni. A dél-dunántúli régióban és az ország keleti felében pedig még rosszabb az arány.

Több egyetemen már az idén kezdődő tanévben újabb, elsősorban műszaki végzettséget igénylő munkahelyek betöltéséhez szükséges kurzusok indulnak. A győri Széchenyi Egyetem programjában különösen nagy hangsúlyt helyeznek arra a képzési formára, amely gyakorlati oktatással is párosul, évek óta együttműködnek olyan cégekkel mint például az Audi.

Vas és Zala megyében is folyamatosan gyűjtik, hogy hol, milyen szakemberből van hiány, képzésük hol és hogyan oldható meg. A Flextronics, de más, az elektronikai iparban működő vállalkozások is igényt tartanának elektroműszerészekre, a legutóbb már munkanélkülieknek szerveztek gyorstalpaló tanfolyamot.

A nyugat-dunántúli kereskedelmi és iparkamarák szerint az egyetemekről kellene szakmunkás- és technikus-utánpótlást toborozni, szakemberek szerint vonzó képzést, ösztöndíjat és munkahelyet ígérve több ezer fiatalt lehetne meggyőzni arról, hogy ezzel biztosabb jövőt válasszon.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?