21 °C Budapest

Milyen területen NE keress munkát: elkeserítő adatok

2010. február 16. 05:32

Duplájára nőtt januárban a bejelentett új állások száma decemberhez képest, mégis nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, már 653 ezren vannak munka nélkül A harmincezer bejelentett állásból húszezer támogatott állás - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) januári munkaerőpiaci adataiból.

2010. januárban a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma több mint duplájára nőtt 2009. decemberhez képest. A munkáltatók ebben a hónapban 30,1 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 15,6 ezres (108,1%-os), az előző év januárjához képest 18,4 ezres (157,2%-os) növekedést mutatott. A januári növekedésben kiemelt szerepet játszik a támogatott közmunka-programok beindítása.

Az újonnan bejelentett állások 33,6%-a (10,1 ezer darab) volt nem támogatott álláshely és 66,4%-a (20,0 ezer darab) pedig támogatott foglalkoztatásra. Az előző hónappal összevetve a nem támogatott álláshelyek 18,1%-os, a támogatott álláshelyek esetében pedig 238,7%-os növekedés következett be.

Vérlázító fotók: így szórakoznak az adóhivatalban, munkaidőben

A hónap folyamán összesen 40,2 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 48,0%-os, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 56,8%-os növekedést mutatott. A januári zárónapig összesen 26,5 ezer állás maradt betöltetlen. A januári zárónapon a legtöbb támogatás nélküli betöltetlen álláshely az egyszerű szolgáltatási jellegű foglalkozások, a feldolgozóipari gépek kezelői, a kereskedelmi, vendéglátóipari és vas- és fémipari szakmákban jelentkezett.

2010. januárban 653,0 ezerre emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma a januári zárónapon 653,0 ezer fő volt, 48,5 ezer fővel (8,0%-kal) több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 28,3%-os volt, ami a néhány hónapja tartó mérséklődő növekedési ütem után ismét emelkedést jelez.

 

Az előző hónappal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma minden régióban növekedett. A legnagyobb mértékű növekedést Dél-Alföldön (9,7%) és Nyugat-Dunántúlon (9,5%) regisztrálták, de nem elhanyagolható a többi régióban bekövetkezett emelkedés sem. Megyénként vizsgálva a regisztrált álláskeresők zárónapi számát a legnagyobb változás Békés megyében történt, ahol 12,1%-os (3546 fős) egy hónap alatti növekedés tapasztalható, de jelentősen meghaladja az átlagot a Jász-Nagykun-Szolnok-, a Győr-Moson-Sopron- és a Vas megyei emelkedés is (10% feletti).

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon (59,7%), Közép-Dunántúlon (39,3%) és Nyugat-Dunántúlon (32,1%) emelkedett a legnagyobb mértékben, vagyis a legfejlettebb régiókban. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb ezeknek a régióknak a helyzete, mint a többi régióé: a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutatójuk lényegesen kedvezőbb a többi régióhoz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyilvántartott álláskeresők 25,1%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Az álláskeresők számának hónapok óta tartó emelkedése júliustól szeptemberig főként a pályakezdő fiatalok, októbertől decemberig a nem pályakezdők beáramlásának volt betudható, azonban a 2010. januári növekedés hátterében már mindkét csoport számában növekedést történt. A nyilvántartott álláskeresők januári zárólétszámában a pályakezdők száma 3,6%-kal, míg a nem pályakezdőké 8,4%-kal volt nagyobb, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb arányban az állásukat elsősorban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, az építőipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és a kereskedelem, járműjavítás területén dolgozók vesztették el januárban.

A januári belépők között magas számban találhatók olyan személyek, akik határozott idejű, év végéig tartó munkaszerződéssel rendelkeztek, továbbá azok, akiknek ekkor járt le a közcélú foglalkoztatásban eltöltött idejük. Az álláskeresők 63,7%-a részesül valamilyen ellátásban, számuk egy hónap alatt 21,5 ezer fővel nőtt. Álláskeresési járadékra 157,1 ezren, álláskeresési segélyre 77,9 ezren, rendszeres szociális segélyre 2,7 ezren voltak jogosultak és 177,8 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást. Az ellátatlanok száma 237,4 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 12,8%-os növekedést jelent.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya januárban 14,9%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7% volt. A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (24,3%) és Észak-Alföld (23,8%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarország mutatta (6,5%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében 28,5%, Borsod-Abaúj-Zemplénnél pedig 26,7%, miközben a fővárosi arányszám csak 5,7%.

Az elmúlt év során a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb rátájú régiók közötti különbség kissé csökkent, de az olló záródása a kedvezőbb helyzetben lévő régiók mutatói átlagon felüli növekedésének köszönhető és nem a kedvezőtlenebb helyzetű régiók felzárkózásának.

Januárban 750 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz

2010. januárban 23 cég, összesen 752 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest jelentős mértékben, 1042 fővel (58,1%-kal) csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. januári bejelentések létszámtartalmához képest a csökkenés mértéke még jelentősebb, 4475 fő (85,6%) volt.

Ennek fő oka, hogy 2008. december és 2009. március között csúcsosodott ki a válság hatása, a létszámleépítési bejelentések havonkénti száma ebben az időszakban érte el a maximumát. 2010. januárban a legnagyobb létszámot érintő csoportos létszám-leépítési bejelentések Közép- Magyarországról (254 fő), Dél-Dunántúlról (196 fő) és Nyugat-Dunántúlról (153 fő) érkeztek, e három régió adta az összes bejelentés négyötödét.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?