24 °C Budapest

Áprilisban indulhat a kórházi közmunkaprogram

MTI
2010. február 11. 08:47

Áprilisban elindulhat a 611 millió forintos keretből finanszírozott kórházi közmunkaprogram, amellyel várhatóan 300-320 regisztrált munkanélküli és rendszeres szociális segélyben részesülő ember juthat munkalehetőséghez, a kapcsolódó részletes pályázati felhívás már megjelent a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) honlapján.

A közmunkaprogramot az SZMM szervezi az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai érdekképviseletek közreműködésével, a pályázatokat március 16-án 14 óráig várják.

A szociális tárca a képzést is magában foglaló közmunkaprogramot az önkormányzati, állami és egyházi tulajdonban és működtetésben lévő, járó és fekvő betegellátást nyújtó, az egészségügy területén működő intézmények számára hirdette meg.

Pályázatot nyújthatnak be az önkormányzatok, vagy az állam által az egészségügyi intézmények működtetésére létrehozott, kizárólagosan állami, illetve önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok. A kiírás szerint minden közmunkásnak részt kell vennie a foglalkoztatásához szükséges "érzékenyítő" programon, a betanító jellegű alapképzésen, ami után a betegellátásban kisegítőként dolgozhat.

A program során az országos képzési jegyzékben szereplő ápolási asszisztens, gyakorló ápoló és általános asszisztens és betegkísérő képesítés szerezhető.

A programba bevonható személyek kiválasztása kizárólag a területileg illetékes munkaügyi központokkal együttműködésben, a pályázó közreműködésével valósulhat meg. A leendő munkavállalók és munkáltatók egyénenként, vagy kis csoportokban találkoznak a munkaügyi központ bevonásával, és meghatározzák, hogy a programhoz az intézmény számára rendelkezésre áll- e elegendő és alkalmas, az egészségügyben dolgozni, tanulni akaró munkanélküli, a közvetlen környékükön, vagy a vonzáskörzetbe tartozó településeken.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az így megalapozott létszámadatok birtokában, a foglalkoztatni kívánt személyek ismeretében lehet konkretizálni az intézményi létszámkereteket és elkészíteni a közmunka pályázatot. A pályázati felhívás szerint a közmunkaprogram kezdetének legkorábbi időpontja 2010. április 1, befejezése pedig 2010. december 31.

A kormány idén januárban 13 milliárd forintos támogatással hat közmunkaprogramot indított, amelyekbe 25 ezer álláskereső bevonását tervezik, és minden programhoz kapcsolódik képzés is. A közmunkákban egyrészt regisztrált álláskeresők vehetnek részt, másrészt a résztvevők legalább felének rendelkezésre állási támogatásra (rát-ra) jogosult személynek kell lennie.

Tavaly a kórházi közmunkaprogram kerete a képzésre fordítható költségekkel együtt mintegy 640 millió forint volt. Ebből 324 közmunkást foglalkoztattak. Közülük 210 szerzett szakképesítést, a többieket adminisztratív segítő és kórházi kisegítő munkakörben foglalkoztatták. Az SZMM tájékoztatása szerint a szakmai közmunkaprogramok között már folyik a nemzeti parki is, Magyarország 10 nemzeti parkjában összesen 300 közmunkás dolgozik. A hagyományos vasúti és idegenforgalmi programok előkészületei ugyancsak folynak, a pályázati felhívások várhatóan két héten belül megjelennek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?