Ezek a legnépszerűbb munkahelymegtartó támogatások!

Pénzcentrum
2010. március 29. 15:02

Napjainkra kezd konszenzus kialakulni a szakértők, kutatók, a munkaadók és a szakpolitikai irányítók között arról, hogy a válságból való kilábalás kapcsán a legfontosabb feladat a foglalkoztatás növelése. Erre a célra hozták létre a különböző munkahelymegtartó, munkahelyteremtő és képzési támogatásokat. A Lifelong Learning Magyarország Alapítvány jóvoltából megtudhatjuk, mely támogatások bizonyultak hazánkban a legnépszerűbbnek, illetve a legeredményesebbnek.

A munkahelymegtartó és munkahelyteremtő támogatások elégedettség-felmérésének eredményeiről elsőként Szalai Piroska, a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány szakmai vezetője számolt be a Tudástőke 2010. című konferencián. A kutatásból, melyet 136 magyar cég- és HR-vezető töltött ki a www.e-benchmark.hu közreműködésével, kiderült, hogy az említett támogatások népszerűsítési kampánya sikeresnek mondható, a hazai vállalkozások döntéshozóinak csupán egytizede nem hallott még soha ezekről a támogatásokról.

A legismertebb támogatás az Országos Foglalkoztatási Alapítvány (OFA) "Megőrzés" című pályázata, melynek célja a munkavállalók munkahelymegőrző képességének javítása képzéseken, illetve bértámogatási konstrukciókon keresztül. Ugyanerre a pályázatra pályáztak a legtöbben (39%) - a TÁMOP (illetve korábban a HEFOP) által indított munkahelyi képzések támogatásának elnyerésével már csak feleennyien próbálkoztak meg (17%). Viszonylag népszerűnek (10%) bizonyult még a Start Program, mely a munkaadókat kívánja ösztönözni a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek (pl. pályakezdők, GYES-ről visszatérők, 50 év felettiek) alkalmazására, s csupán néhányan említették a GOP (korábban GVOP) beruházási projektekhez kapcsolódó képzések támogatását, illetve az OFA "Plusz 1 fő", "Új kilátások" és "Munkába" c. támogatásait.

A nyertes pályázatok közül a teljes egészében, vagy részben megvalósítottak aránya a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány kutatása alapján nem mutat kedvező képet. A válaszadók 21 %-a nyert ugyan Megőrzés pályázaton, azonban csupán 10%-uk az, aki meg is valósította a projektet. A TÁMOP/HEFOP munkahelyi képzések támogatása esetében ez az arány szintén hasonlóan alakul: 11% nyert és 6% valósult meg. Ezzel összhangban a két pályázattal közepes mértékben voltak elégedettek a pályázók.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18