8 °C Budapest

Ezek a legnépszerűbb munkahelymegtartó támogatások!

Pénzcentrum
2010. március 29. 15:02

Napjainkra kezd konszenzus kialakulni a szakértők, kutatók, a munkaadók és a szakpolitikai irányítók között arról, hogy a válságból való kilábalás kapcsán a legfontosabb feladat a foglalkoztatás növelése. Erre a célra hozták létre a különböző munkahelymegtartó, munkahelyteremtő és képzési támogatásokat. A Lifelong Learning Magyarország Alapítvány jóvoltából megtudhatjuk, mely támogatások bizonyultak hazánkban a legnépszerűbbnek, illetve a legeredményesebbnek.

A munkahelymegtartó és munkahelyteremtő támogatások elégedettség-felmérésének eredményeiről elsőként Szalai Piroska, a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány szakmai vezetője számolt be a Tudástőke 2010. című konferencián. A kutatásból, melyet 136 magyar cég- és HR-vezető töltött ki a www.e-benchmark.hu közreműködésével, kiderült, hogy az említett támogatások népszerűsítési kampánya sikeresnek mondható, a hazai vállalkozások döntéshozóinak csupán egytizede nem hallott még soha ezekről a támogatásokról.

A legismertebb támogatás az Országos Foglalkoztatási Alapítvány (OFA) "Megőrzés" című pályázata, melynek célja a munkavállalók munkahelymegőrző képességének javítása képzéseken, illetve bértámogatási konstrukciókon keresztül. Ugyanerre a pályázatra pályáztak a legtöbben (39%) - a TÁMOP (illetve korábban a HEFOP) által indított munkahelyi képzések támogatásának elnyerésével már csak feleennyien próbálkoztak meg (17%). Viszonylag népszerűnek (10%) bizonyult még a Start Program, mely a munkaadókat kívánja ösztönözni a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek (pl. pályakezdők, GYES-ről visszatérők, 50 év felettiek) alkalmazására, s csupán néhányan említették a GOP (korábban GVOP) beruházási projektekhez kapcsolódó képzések támogatását, illetve az OFA "Plusz 1 fő", "Új kilátások" és "Munkába" c. támogatásait.

A nyertes pályázatok közül a teljes egészében, vagy részben megvalósítottak aránya a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány kutatása alapján nem mutat kedvező képet. A válaszadók 21 %-a nyert ugyan Megőrzés pályázaton, azonban csupán 10%-uk az, aki meg is valósította a projektet. A TÁMOP/HEFOP munkahelyi képzések támogatása esetében ez az arány szintén hasonlóan alakul: 11% nyert és 6% valósult meg. Ezzel összhangban a két pályázattal közepes mértékben voltak elégedettek a pályázók.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm