24 °C Budapest

Súlyos gondok a közoktatásban: a könyvtárak itták meg a válság levét!

Pénzcentrum
2010. március 31. 10:02

A 2008-as közoktatási statisztika komoly gondokat jelez: az 5000 hazai általános és középiskolának mindössze 64 százalékában van könyvtár, azonban ezeket is csak a tanulók 60 százaléka látogatja. Ez egy év alatt 10 százalékpontos visszaesést jelez - írja a Népszabadság.

Tavaly a vizsgált 94 iskolai könyvtárban átlagosan 700 ezer forintot költöttek állománygyarapításra, 17 intézményben azonban egy fillért sem. A különbségek fokozódását mutatja az is, hogy az iskolai könyvtárak 30-40 százalékában egyetlen olvasói számítógép sincs.

Sok iskolában sajnos a könyvkínálat és a szolgáltatási színvonal is megrekedt a 20-30 évvel ezelőtti szinten, vagyis az egyetlen feladata a könyvtárosnak a kötelező olvasmányok kiadása.

Sajnos a válság következtében a fenntartók mindenekelőtt a könyvtárakon és a könyvtáros tanárokon igyekeznek spórolni, óraszámcsökkentéssel, könyvtári összevonásokkal, pluszfeladatokkal sőt, elbocsátásokkal.

Ez a fajta megszorítás azonban nem a legszerencsésebb, hiszen a fejlett iskolai könyvtárakkal rendelkező országok tanulói általában sokkal jobban szerepelnek a nemzetközi vizsgálatokban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A könyvtár a tanórán kívüli tevékenységeknek szerves része kellene, hogy legyen: ahol órákat tartanak, megtanítják a gyerekeket információkat keresni, segítséget nyújtanak a versenyekhez, a házi feladat-íráshoz, olvasóklubokat működtetnek, vagy épp kulturális programokat szerveznek.

Ez sajnos koránt sincs így minden intézményben, itthon akad olyan iskola is, ahol összesen két szék áll az olvasók rendelkezésére, így ha ennél többen vennék igénybe a szolgáltatást, a szomszédos tornaterembe irányítják a gyerekeket, hogy a szivacsmatracon olvassanak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?