Szülők, figyelem! Rendkívül fontos határidő közeleg!

2010. február 15. 10:32

Péntekig kell leadni a tanulói adatlapokat a középfokú iskolákba jelentkezőknek. Minden 8. évfolyamra járó tanuló köteles jelentkezni valamelyik középfokú iskolába, jogszabályban előírt felvételi eljárás keretében, akkor is, ha bukásra állt félévben - figyelmeztet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A jelentkezési lapokat legkésőbb péntekig (február 19) kell leadni az általános iskolában.

A törvény értelmében a szülők elsődlegesen felelősek gyermekeik oktatásáért, és ők kockáztatnak igazán, amikor választanak az oktatási intézmények közül, hiszen ezekben az intézményekben a gyermekeik egész életére kiható döntések születnek.

Javaslatok a jelentkezési lapok kitöltéshez szülőknek:

1. Ne egy iskolát jelöljenek meg a tanulói adatlapon, hanem hármat-négyet, de akár ötöt-tízet is, és egy iskolán belül több tanulmányi területet is (speciális osztályt vagy fél-osztályt).

Ez azért fontos, mert a felvételi eljárás során rájöhetnek arra, hogy az áhított iskola nem is olyan jó amilyennek képzelték, vagy oda nem is vennék fel a jelentkezőt.

2. Március 18-19. között módosíthatják elképzelésüket az általános iskolában, hogy melyik iskolát, vagy az iskolán belül melyik tanulmányi terület választanák inkább.
Tudni kell, hogy csak azok között az iskolák, illetve tanulmányi területek között választhatnak, amit már beírtak a tanulói adatlapra.

Figyelem! Csak a beírt sorrendet változtathatják meg, újabb iskolát nem írhatnak be!

Mire kell figyelni, mielőtt választanak a felvételt hirdető középiskolák között:

1. Ne válasszanak olyan iskolát, amelyik nem szívesen fogadja gyermeküket, vagy a követelmények meghaladják gyermekük képességeit.

2. Ne válasszanak olyan iskolát, amelyik szeptember elsején letesz egy csekket a padra önkéntes alapítványi befizetésre.

3. Nézzék meg, hogy az iskola önkormányzati, egyházi, alapítványi, vagy magániskola, sokan csak a beiratkozásnál jönnek rá, hogy milyen iskolát választottak.

4.
Nézzék meg az iskola házirendjét, mennyire védi a tanulók jogait, és tartalmaznak-e olyan jogszabálysértő előírásokat, amelyeket ráerőltetnek a gyermekekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Ne féljenek, hogy gyermeküket az első fordulóban nem veszik fel sehová, mert május 3-augusztus 31-ig bármelyik iskolába jelentkezhetnek, ahol van üres férőhely.


Mit tegyen az a tanuló, aki a 8. évfolyam elvégzése után azonnal szakmát akar tanulni

Ha a tanuló nem akar a 9-10. évfolyamokon tovább szenvedni, kudarcot kudarcra halmozni a közismereti tantárgyak tanulásával azonnal bekapcsolódhat a szakképzésbe.

A közoktatási törvény ez év májusi módosítása után ismét lehetőség van arra, hogy a 2001-2011 tanévben az általános iskola sikeres befejezését követően a 14 éves tanulók is közvetlenül lépjenek be a szakképzésbe.

A szülőkön és gyermekeiken múlik, melyiket választják, és jelölik meg a jelentkezési lapon. Keressék azokat az iskolákat, ahol ilyen szakképzési évfolyamot indítanak. A szülőkön múlik az is, hogy megvédik-e gyermeküket az iskolai kudarcoktól, ezért olyan szakiskolát keresnek számukra, ahol már a 9. évfolyamon szakmát tanulhatnak, és három év alatt szakképesítéshez juthatnak.

A kötelező felvételt biztosító szakiskola, ha a tankötelezettség teljesítéséhez indokolt, a 9. évfolyamon köteles megszervezni a szakképzést.

Hová menjenek azok a tanulók, akik 16 éves korukig nem tudják befejezni az általános iskolát?

Iskolát kell váltani azoknak a - most már 18 éves korukig tanköteles - tanulóknak is, akik 16 éves korukig nem tudják sikeresen befejezni az általános iskolát.

Figyelem! Ezeknek a tanulóknak is jelentkezni kell valamelyik felzárkóztató oktatást végző szakiskolába vagy az erre kijelölt iskolába .

(Forrás: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete)

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22