36 °C Budapest

Szülők, figyelem! Rendkívül fontos határidő közeleg!

2010. február 15. 10:32

Péntekig kell leadni a tanulói adatlapokat a középfokú iskolákba jelentkezőknek. Minden 8. évfolyamra járó tanuló köteles jelentkezni valamelyik középfokú iskolába, jogszabályban előírt felvételi eljárás keretében, akkor is, ha bukásra állt félévben - figyelmeztet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A jelentkezési lapokat legkésőbb péntekig (február 19) kell leadni az általános iskolában.

A törvény értelmében a szülők elsődlegesen felelősek gyermekeik oktatásáért, és ők kockáztatnak igazán, amikor választanak az oktatási intézmények közül, hiszen ezekben az intézményekben a gyermekeik egész életére kiható döntések születnek.

Javaslatok a jelentkezési lapok kitöltéshez szülőknek:

1. Ne egy iskolát jelöljenek meg a tanulói adatlapon, hanem hármat-négyet, de akár ötöt-tízet is, és egy iskolán belül több tanulmányi területet is (speciális osztályt vagy fél-osztályt).

Ez azért fontos, mert a felvételi eljárás során rájöhetnek arra, hogy az áhított iskola nem is olyan jó amilyennek képzelték, vagy oda nem is vennék fel a jelentkezőt.

2. Március 18-19. között módosíthatják elképzelésüket az általános iskolában, hogy melyik iskolát, vagy az iskolán belül melyik tanulmányi terület választanák inkább.
Tudni kell, hogy csak azok között az iskolák, illetve tanulmányi területek között választhatnak, amit már beírtak a tanulói adatlapra.

Figyelem! Csak a beírt sorrendet változtathatják meg, újabb iskolát nem írhatnak be!

Mire kell figyelni, mielőtt választanak a felvételt hirdető középiskolák között:

1. Ne válasszanak olyan iskolát, amelyik nem szívesen fogadja gyermeküket, vagy a követelmények meghaladják gyermekük képességeit.

2. Ne válasszanak olyan iskolát, amelyik szeptember elsején letesz egy csekket a padra önkéntes alapítványi befizetésre.

3. Nézzék meg, hogy az iskola önkormányzati, egyházi, alapítványi, vagy magániskola, sokan csak a beiratkozásnál jönnek rá, hogy milyen iskolát választottak.

4.
Nézzék meg az iskola házirendjét, mennyire védi a tanulók jogait, és tartalmaznak-e olyan jogszabálysértő előírásokat, amelyeket ráerőltetnek a gyermekekre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Ne féljenek, hogy gyermeküket az első fordulóban nem veszik fel sehová, mert május 3-augusztus 31-ig bármelyik iskolába jelentkezhetnek, ahol van üres férőhely.


Mit tegyen az a tanuló, aki a 8. évfolyam elvégzése után azonnal szakmát akar tanulni

Ha a tanuló nem akar a 9-10. évfolyamokon tovább szenvedni, kudarcot kudarcra halmozni a közismereti tantárgyak tanulásával azonnal bekapcsolódhat a szakképzésbe.

A közoktatási törvény ez év májusi módosítása után ismét lehetőség van arra, hogy a 2001-2011 tanévben az általános iskola sikeres befejezését követően a 14 éves tanulók is közvetlenül lépjenek be a szakképzésbe.

A szülőkön és gyermekeiken múlik, melyiket választják, és jelölik meg a jelentkezési lapon. Keressék azokat az iskolákat, ahol ilyen szakképzési évfolyamot indítanak. A szülőkön múlik az is, hogy megvédik-e gyermeküket az iskolai kudarcoktól, ezért olyan szakiskolát keresnek számukra, ahol már a 9. évfolyamon szakmát tanulhatnak, és három év alatt szakképesítéshez juthatnak.

A kötelező felvételt biztosító szakiskola, ha a tankötelezettség teljesítéséhez indokolt, a 9. évfolyamon köteles megszervezni a szakképzést.

Hová menjenek azok a tanulók, akik 16 éves korukig nem tudják befejezni az általános iskolát?

Iskolát kell váltani azoknak a - most már 18 éves korukig tanköteles - tanulóknak is, akik 16 éves korukig nem tudják sikeresen befejezni az általános iskolát.

Figyelem! Ezeknek a tanulóknak is jelentkezni kell valamelyik felzárkóztató oktatást végző szakiskolába vagy az erre kijelölt iskolába .

(Forrás: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete)

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00