12 °C Budapest

Szülők, figyelem! Rendkívül fontos határidő közeleg!

2010. február 15. 10:32

Péntekig kell leadni a tanulói adatlapokat a középfokú iskolákba jelentkezőknek. Minden 8. évfolyamra járó tanuló köteles jelentkezni valamelyik középfokú iskolába, jogszabályban előírt felvételi eljárás keretében, akkor is, ha bukásra állt félévben - figyelmeztet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A jelentkezési lapokat legkésőbb péntekig (február 19) kell leadni az általános iskolában.

A törvény értelmében a szülők elsődlegesen felelősek gyermekeik oktatásáért, és ők kockáztatnak igazán, amikor választanak az oktatási intézmények közül, hiszen ezekben az intézményekben a gyermekeik egész életére kiható döntések születnek.

Javaslatok a jelentkezési lapok kitöltéshez szülőknek:

1. Ne egy iskolát jelöljenek meg a tanulói adatlapon, hanem hármat-négyet, de akár ötöt-tízet is, és egy iskolán belül több tanulmányi területet is (speciális osztályt vagy fél-osztályt).

Ez azért fontos, mert a felvételi eljárás során rájöhetnek arra, hogy az áhított iskola nem is olyan jó amilyennek képzelték, vagy oda nem is vennék fel a jelentkezőt.

2. Március 18-19. között módosíthatják elképzelésüket az általános iskolában, hogy melyik iskolát, vagy az iskolán belül melyik tanulmányi terület választanák inkább.
Tudni kell, hogy csak azok között az iskolák, illetve tanulmányi területek között választhatnak, amit már beírtak a tanulói adatlapra.

Figyelem! Csak a beírt sorrendet változtathatják meg, újabb iskolát nem írhatnak be!

Mire kell figyelni, mielőtt választanak a felvételt hirdető középiskolák között:

1. Ne válasszanak olyan iskolát, amelyik nem szívesen fogadja gyermeküket, vagy a követelmények meghaladják gyermekük képességeit.

2. Ne válasszanak olyan iskolát, amelyik szeptember elsején letesz egy csekket a padra önkéntes alapítványi befizetésre.

3. Nézzék meg, hogy az iskola önkormányzati, egyházi, alapítványi, vagy magániskola, sokan csak a beiratkozásnál jönnek rá, hogy milyen iskolát választottak.

4.
Nézzék meg az iskola házirendjét, mennyire védi a tanulók jogait, és tartalmaznak-e olyan jogszabálysértő előírásokat, amelyeket ráerőltetnek a gyermekekre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Ne féljenek, hogy gyermeküket az első fordulóban nem veszik fel sehová, mert május 3-augusztus 31-ig bármelyik iskolába jelentkezhetnek, ahol van üres férőhely.


Mit tegyen az a tanuló, aki a 8. évfolyam elvégzése után azonnal szakmát akar tanulni

Ha a tanuló nem akar a 9-10. évfolyamokon tovább szenvedni, kudarcot kudarcra halmozni a közismereti tantárgyak tanulásával azonnal bekapcsolódhat a szakképzésbe.

A közoktatási törvény ez év májusi módosítása után ismét lehetőség van arra, hogy a 2001-2011 tanévben az általános iskola sikeres befejezését követően a 14 éves tanulók is közvetlenül lépjenek be a szakképzésbe.

A szülőkön és gyermekeiken múlik, melyiket választják, és jelölik meg a jelentkezési lapon. Keressék azokat az iskolákat, ahol ilyen szakképzési évfolyamot indítanak. A szülőkön múlik az is, hogy megvédik-e gyermeküket az iskolai kudarcoktól, ezért olyan szakiskolát keresnek számukra, ahol már a 9. évfolyamon szakmát tanulhatnak, és három év alatt szakképesítéshez juthatnak.

A kötelező felvételt biztosító szakiskola, ha a tankötelezettség teljesítéséhez indokolt, a 9. évfolyamon köteles megszervezni a szakképzést.

Hová menjenek azok a tanulók, akik 16 éves korukig nem tudják befejezni az általános iskolát?

Iskolát kell váltani azoknak a - most már 18 éves korukig tanköteles - tanulóknak is, akik 16 éves korukig nem tudják sikeresen befejezni az általános iskolát.

Figyelem! Ezeknek a tanulóknak is jelentkezni kell valamelyik felzárkóztató oktatást végző szakiskolába vagy az erre kijelölt iskolába .

(Forrás: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm