Merkelnek nem tetszik az ingyenkönyvtár

2009. október 12. 16:32

Angela Merkel, a nemrégiben újra megválasztott német kancellár is csatlakozott ahhoz az egyre növekvő táborhoz, akinek nem tetszik, hogy a Google könyvek millióit digitalizálná és tenné elérhetővé.

A német kancellárasszony az eheti Frankfurti Könyvvásár megnyitása előtt beszélt arról szokásos heti üzenetében, hogy a szerzői-kiadói jogokat meg kell védeni, márpedig az internetes terjesztés igenis komoly fenyegetést jelent ezekre a jogokra.

Bár Merkel egy szót sem szólt arról, hogy ellenezne minden könyvdigitalizáló projektet, ám a Google módszere kifejezetten nem tetszett neki. A jogvédelem nélkül egyszerűen beszkennelt könyvek copyrightja ugyanis mindenképpen sérül - márpedig Németország nagyon is sokat tesz az írók jogainak védelmében.

A Google Books terveit pont öt évvel ezelőtt a 2004. évi Frankfurti Könyvvásáron jelentette be az internetes óriás. Tervei szerint Európa, az Egyesült Államok és Japán legnagyobb könyvtáraiból több tízmillió könyvet digitalizálnának be és tennének elérhetővé az interneten. A Google végső célja, hogy az emberiség legnagyobb online tudásbázisát hozza létre és tegye ingyen elérhetővé: a könyvtárak anyagait ugyanis mindenki láthatná, aki rendelkezik internet-eléréssel.

Bár a híresztelések szerint a Google már több tízmillió könyvet beszkennelt, a pontos számokat, illetve a projekt előrehaladását a Google nem osztja meg a közvéleménnyel. Már csak azért sem, mert az amerikai kiadók és szerzők szinte a bejelentés pillanatában beperelték a Google-t, attól való félelmükben, hogy a könyvkiadás is a zeneipar sorsára jut.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor két nagy amerikai kiadói "szakszervezet" peren kívül már meg is egyezett a Google-lel. Eszerint a cég 125 millió dollárt öl egy alapba, melybe a szerzők és kiadók regisztrálhatják műveiket. Ezek után 5-60 dollárt, valamint a bevétel 63 százalékát kapnák - ez jellemzően hirdetésekből jönne be.

Európának azonban nagyon nem tetszett a hamar jött megállapodás. Az Európai Bizottság információs társadalomért felelős biztosa, Vivianne Reding egyenesen a Google Books európai konkurensének létrehozása mellett érvelt. Franciaország pert indított a Google ellen, melyben minden egyes szkenneléssel töltött napért fizetnie kéne az cégnek a tulajdonjogok megsértéséért, európai könyvtárigazgatók pedig a kultúra elangolosodása miatt aggódnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem