28 °C Budapest

Vigyázz, kitől fogadsz el karrier-tanácsot: negyven év alattitól soha!

Pénzcentrum
2010. március 23. 15:02

Ma már boldog-boldogtalan karrier-tanácsadónak megy, akár HR-tapasztalat nélkül is. A különböző karrier-irodák, illetve munkaügyi központok is tele vannak fiatal, tapasztalatlan munkatársakkal. A HR Portál a karrier-tanácsadói szakmáról kérdezett szakembereket.

Már a fogalmat illetően is eltérnek a vélemények: egyesek szerint ide tartozik a fejvadásztól a life- vagy karrier-coach-on keresztül az outplacement-tanácsadóig mindenki, aki karrierrel és életpályával kapcsolatos tanácsokat oszt.

Hazánkban a rendszerváltás után jöttek létre az első fejvadász cégek, és a kilencvenes évek végén alakult meg az első outplacement-tanácsadással foglalkozó cég, ennek lett az egyik lába a karrier-tanácsadás/coaching.

Szó szoros értelmében vett karrier-tanácsadók kevesen vannak a piacon, alig pár tucat. Nem tartoznak ide a vállalatok által nyújtott különböző szolgáltatások, azonban a fejvadászat, az outplacement szolgáltatás, a HR-tanácsadás, és a karrier-coaching igen.

A karrier-tanácsadó az a személy aki segít az embereknek megtalálni a céljukat, akármilyen élethelyzetről is legyen szó. A fejvadász pedig az a szakember, aki jó állásajánlattal "bombázza" az embereket, segít továbblépni, biztosítja az illető karrierfejlődését - magyarázza Juhos Andrea DBM Hungary ügyvezető partnere.

Tóth Éva Mária, a Jobline karrier-tanácsadója, humánmenedzsment szakértő becslése szerint két-három ezren is lehetnek a munkaerőpiacon, akik hivatásszerűen foglalkoznak karrier-tanácsadással. Látható tehát, hogy ahány szakember, annyi "munkaköri leírása" létezik a karrier-tanácsadónak.

Tóth Éva Mária szerint a többség ezt a szakmát résztevékenységként végzi, profi HR-es, vezetői munkája mellett, hiszen ekkor szembesülnek azzal, hogy a pályakezdők mennyire rosszul adják elő magukat, gyenge a fellépésük, szakszerűtlen a pályázati anyaguk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Azonban a felsőfokú intézmények karrier-irodáinál, vagy az állami szférában, munkaügyi központokban, álláskereső klubokban, nonprofit szervezeteknél dolgozó embereknek sokszor nincs meg a megfelelő gyakorlata, hiszen aki soha nem dolgozott a privát szférában, nem vett részt komplex kiválasztási, teljesítményértékelési folyamatban, az nem tudhatja, hogy valójában mit várnak el a piacon.

Juhos Andrea szerint ezt a szakmát nem lehet negyven éves kor alatt űzni, ez alatt ugyanis nincs elég élet, és munkatapasztalatuk a tanácsadóknak, és érzelmi intelligenciájuk sem elég fejlett.

A komplex, minimum 4-6 éves szakmai tapasztalat mellet fontosak a megfelelő kompetenciák: coachingnál a nyitottság, a valódi érdeklődés, az önismeret, az értő hallgatás képessége és az empátia.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?