Vigyázz, kitől fogadsz el karrier-tanácsot: negyven év alattitól soha!

Pénzcentrum
2010. március 23. 15:02

Ma már boldog-boldogtalan karrier-tanácsadónak megy, akár HR-tapasztalat nélkül is. A különböző karrier-irodák, illetve munkaügyi központok is tele vannak fiatal, tapasztalatlan munkatársakkal. A HR Portál a karrier-tanácsadói szakmáról kérdezett szakembereket.

Már a fogalmat illetően is eltérnek a vélemények: egyesek szerint ide tartozik a fejvadásztól a life- vagy karrier-coach-on keresztül az outplacement-tanácsadóig mindenki, aki karrierrel és életpályával kapcsolatos tanácsokat oszt.

Hazánkban a rendszerváltás után jöttek létre az első fejvadász cégek, és a kilencvenes évek végén alakult meg az első outplacement-tanácsadással foglalkozó cég, ennek lett az egyik lába a karrier-tanácsadás/coaching.

Szó szoros értelmében vett karrier-tanácsadók kevesen vannak a piacon, alig pár tucat. Nem tartoznak ide a vállalatok által nyújtott különböző szolgáltatások, azonban a fejvadászat, az outplacement szolgáltatás, a HR-tanácsadás, és a karrier-coaching igen.

A karrier-tanácsadó az a személy aki segít az embereknek megtalálni a céljukat, akármilyen élethelyzetről is legyen szó. A fejvadász pedig az a szakember, aki jó állásajánlattal "bombázza" az embereket, segít továbblépni, biztosítja az illető karrierfejlődését - magyarázza Juhos Andrea DBM Hungary ügyvezető partnere.

Tóth Éva Mária, a Jobline karrier-tanácsadója, humánmenedzsment szakértő becslése szerint két-három ezren is lehetnek a munkaerőpiacon, akik hivatásszerűen foglalkoznak karrier-tanácsadással. Látható tehát, hogy ahány szakember, annyi "munkaköri leírása" létezik a karrier-tanácsadónak.

Tóth Éva Mária szerint a többség ezt a szakmát résztevékenységként végzi, profi HR-es, vezetői munkája mellett, hiszen ekkor szembesülnek azzal, hogy a pályakezdők mennyire rosszul adják elő magukat, gyenge a fellépésük, szakszerűtlen a pályázati anyaguk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azonban a felsőfokú intézmények karrier-irodáinál, vagy az állami szférában, munkaügyi központokban, álláskereső klubokban, nonprofit szervezeteknél dolgozó embereknek sokszor nincs meg a megfelelő gyakorlata, hiszen aki soha nem dolgozott a privát szférában, nem vett részt komplex kiválasztási, teljesítményértékelési folyamatban, az nem tudhatja, hogy valójában mit várnak el a piacon.

Juhos Andrea szerint ezt a szakmát nem lehet negyven éves kor alatt űzni, ez alatt ugyanis nincs elég élet, és munkatapasztalatuk a tanácsadóknak, és érzelmi intelligenciájuk sem elég fejlett.

A komplex, minimum 4-6 éves szakmai tapasztalat mellet fontosak a megfelelő kompetenciák: coachingnál a nyitottság, a valódi érdeklődés, az önismeret, az értő hallgatás képessége és az empátia.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?