17 °C Budapest

Népszámlálás 2011: ez lehet az utolsó hagyományos?

Pénzcentrum
2010. február 12. 09:47

Sok újítást fog hozni a jövő évi népszámlás, de az igazán nagy dobás csak 2021-től jöhet. A technikai újdonságoknak is köszönhetően olcsó népszavazást ígér Belyó Pál, a KSH elnöke.

Papír alapú önkitöltős és online kérdőíveket is bevet majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a jövőre megrendezésre kerülő - 10 évenként esedékes - népszámláláson. Így a kérdezőbiztosok már csak azokban a háztartásokban fognak kopogtatni jövőre, ahonnan az önkitöltős kérdőívet nem küldték vissza az állampolgárok.

A lakásság egy jelentős része várhatóan élni fog az új lehetőséggel. A KSH szakemberei az előzetes vizsgálatok során úgy tapasztalták, hogy az állampolgárok akár 40%-a hajlandó kérdezőbiztos nélkül is adatokat szolgáltatni - mondta a KSH elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

Annak érdekében, hogy minél hozzáértőbb kérdezőbiztosok látogassanak el az otthonokba, a KSH külső piackutató cégek bevonását is tervezi a folyamatba. A hordozható számítógéppel dolgozó számlálóbiztosok pedig az adatok ellenőrzésére és feldolgozására fordított munkákat is jelentős mértékben csökkenthetik - mondta Belyó Pál.

A jövő évi népszámlálás 17 milliárd forint költségvetési pénzből fog gazdálkodni, ami reálértéken kevesebb a 2001-es cenzusra fordított keretnél. Európai összehasonlításban is olcsónak számító teljes körű, országos számlálást hoz össze a KSH. Az elnök kiemeli, hogy fejlettebb uniós országokban egy lakosra vetítve akár háromszor-négyszer több pénzbe is kerülhet a népszámlálás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikai hivatal távlati tervei között szerepel, hogy a 2021-es népszámlálást már kizárólag a különböző állami nyilvántartási adatok összevezetésével, az állampolgárok megkérdezése nélkül bonyolítsák. Az állami szerveknél rendelkezésre álló adatok statisztikai célú felhasználása jelentős informatikai fejlesztést követel meg a következő tíz évben. A KSH-elnöke pozitív példaként Dániát hozta fel, ahol a népszámlálás 80%-a már regiszteralapon folyik, amivel jelentős költségmegtakarítást tud elérni az ország.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem