21 °C Budapest

Népszámlálás 2011: ez lehet az utolsó hagyományos?

Pénzcentrum
2010. február 12. 09:47

Sok újítást fog hozni a jövő évi népszámlás, de az igazán nagy dobás csak 2021-től jöhet. A technikai újdonságoknak is köszönhetően olcsó népszavazást ígér Belyó Pál, a KSH elnöke.

Papír alapú önkitöltős és online kérdőíveket is bevet majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a jövőre megrendezésre kerülő - 10 évenként esedékes - népszámláláson. Így a kérdezőbiztosok már csak azokban a háztartásokban fognak kopogtatni jövőre, ahonnan az önkitöltős kérdőívet nem küldték vissza az állampolgárok.

A lakásság egy jelentős része várhatóan élni fog az új lehetőséggel. A KSH szakemberei az előzetes vizsgálatok során úgy tapasztalták, hogy az állampolgárok akár 40%-a hajlandó kérdezőbiztos nélkül is adatokat szolgáltatni - mondta a KSH elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

Annak érdekében, hogy minél hozzáértőbb kérdezőbiztosok látogassanak el az otthonokba, a KSH külső piackutató cégek bevonását is tervezi a folyamatba. A hordozható számítógéppel dolgozó számlálóbiztosok pedig az adatok ellenőrzésére és feldolgozására fordított munkákat is jelentős mértékben csökkenthetik - mondta Belyó Pál.

A jövő évi népszámlálás 17 milliárd forint költségvetési pénzből fog gazdálkodni, ami reálértéken kevesebb a 2001-es cenzusra fordított keretnél. Európai összehasonlításban is olcsónak számító teljes körű, országos számlálást hoz össze a KSH. Az elnök kiemeli, hogy fejlettebb uniós országokban egy lakosra vetítve akár háromszor-négyszer több pénzbe is kerülhet a népszámlálás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A statisztikai hivatal távlati tervei között szerepel, hogy a 2021-es népszámlálást már kizárólag a különböző állami nyilvántartási adatok összevezetésével, az állampolgárok megkérdezése nélkül bonyolítsák. Az állami szerveknél rendelkezésre álló adatok statisztikai célú felhasználása jelentős informatikai fejlesztést követel meg a következő tíz évben. A KSH-elnöke pozitív példaként Dániát hozta fel, ahol a népszámlálás 80%-a már regiszteralapon folyik, amivel jelentős költségmegtakarítást tud elérni az ország.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?