7 °C Budapest

Tartozol a villanyszámlával? Van megoldás

2010. január 27. 12:03

A rendkívüli hidegben nem csupán a hajléktalan emberek vannak életveszélyben, hanem a saját lakásukban élő szegények, magányos, beteg, idős vagy mozgásukban korlátozott emberek is.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a  közüzemi tartozást felhalmozók számára a szociális törvény által meghatározott, a lakhatás biztonságát segítő eszközökön (lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás) túl ki kell emelni a védendő - szociálisan rászoruló és fogyatékossággal élő - fogyasztókra vonatkozó szabályrendszert. Védendő fogyasztók azok, akik meghatározott ellátásokban részesülnek (aktív korúak ellátása, lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, időskorúak járadéka, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, otthonteremtési támogatás, illetve a nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő), vagy fogyatékossággal élnek és a szolgáltatónál nyilvántartásba vetették magukat. Nem fizetés vagy fizetési késedelem esetén csak akkor kapcsolhatóak ki az energiaellátásból, ha a szolgáltató által felajánlott előre fizetős "kártyás" mérőórát nem fogadják el, vagy annak felszerelését meghiúsítják. A kártyás mérőórával a fogyasztók annyi energiát használnak fel, amennyit előzetesen kifizettek. A készülékek működtetéséhez az önkormányzat is köteles hozzájárulni.

Annak érdekében, hogy a települési önkormányzatok jegyzői minél korábban értesüljenek a közüzemi tartozást felhalmozó fogyasztókról, jelzőrendszert működtetnek az energiaszolgáltatók közreműködésével. A hátralékos (védendőként még nem regisztrált) fogyasztót a szolgáltató tájékoztatja a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekről, a nyilvántartásba történő felvétel kérelmezésének módjáról, valamint megküldi részére a kérelemként használható adatlapot. Amennyiben a fogyasztó a tartozását továbbra sem fizette meg, a szolgáltató a tartozás fennállásáról értesíti az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, aki intézkedik.


Múlt év novemberétől egy új jogcímmel bővült a kríziskezelő program. Azok a családok, ahol nem vehető igénybe semmilyen fűtési célú vezetékes energiaforrás (gáz, áram), ötvenezer forint összegű támogatásban részesülhetnek. A támogatást közvetlenül az áramszolgáltató részére utalják, a hátralék törlesztése után fennmaradó összegből az előrefizető kártyás mérőórát töltik fel, vagy havi számlajóváírásként jelenik meg, ezek hiányában pedig készpénzben kapja meg a jogosult. A téli időszakban a hajléktalanellátás tekintetében szükség van az egész évben hozzáférhető szolgáltatások, férőhelyek kapacitásának bővítésére, valamint bizonyos ellátások időszakos működtetésére.

A KSH valamint a Pénzügyminisztérium adatait figyelembe véve, 2009-ben a hajléktalan emberek ellátását végző intézmények működtetését a költségvetés mintegy 6.7 milliárd forinttal támogatta normatív hozzájárulás formájában. A téli kiegészítő programok kiadásaihoz a kormányzat minden évben pályázati keretet biztosít, ennek összege 2009-ben 630,5 millió forint volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utcán élők ellátását egész évben 95 utcai szociális munkás szolgálat végzi, a munka megszervezését és tevékenységének koordinálását minden régióban diszpécserszolgálatok segítik. Népkonyhai étkeztetésben a kiegészített téli kapacitással együtt összesen 7713 adag ételt osztanak ki naponta. Nappali melegedőkben 6475 férőhely áll rendelkezésre. Az éjjeli menedékhelyek és az átmeneti szállók összesen 8560 fő befogadására alkalmasak. A tartós bentlakásos intézményekben (hajléktalanok otthona és rehabilitációs intézménye) 578 engedélyezett férőhely működik.

Vidéken összesen 20, Budapesten pedig 6 orvosi rendelőben látják el a hajléktalan embereket. A fővárosban az utcán élők ellátását 4 mozgó orvosi szolgálat segíti. Továbbá Budapesten 4, illetve Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Szegeden pedig egy-egy regionális hatáskörrel rendelkező, 24 órás egészségügyi centrum működik (összesen 171 lábadozó férőhellyel). Ezen túl Budapesten egész évben 3 intézményben működik ápolást, orvosi ellátást biztosító krízis osztály és lábadozó, ahol összesen 123 főt tudnak fogadni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm