24 °C Budapest

Sokan 58-59 évesen nyugdíjba mennek, de (feketén) dolgoznak

Pénzcentrum
2010. február 4. 08:47

A nyugdíjkorhatár 62 év, ám a nyugdíjba vonulási korcentrum jelenleg 58-59 év, vagyis a korhatár elérése előtt 4-5 évvel a munkavállalók nyugdíjba menekülnek - vállalva ilyenkor akár a kisebb jövedelem kockázatát is - írja a Napi.

Ilyenkor logikus döntés, hogy a nyugdíjat munkajövedelemmel is kiegészítik. Az adóhatóság adatai szerint 2008-ban 520 ezren vallottak be nyugdíjasként jövedelmet is, közülük 305 ezer főnek volt bérjövedelme (összesen 426 milliárd forint, fejenként átlagosan 1,4 millió forint).

A nyugdíj melletti munkavállalást folyamatosan szigorítja az állam, a 2008. január 1-je után megállapított nyugdíjak esetében bizonyos esetekben választani kell a nyugdíjasnak az öregségi ellátás és a munkajövedelem között.

Azokat, akiknek nyugdíját 2008 előtt állapították meg, semmilyen korlátozás nem érint, de az ezt követően visszavonulók csak akkor kapják meg a nyugdíjukat, ha munkajövedelmük nem éri el a minimálbér 18-szorosát, azaz 1,323 millió forintot.

Korábban: Nagyot buktak a nyugdíjasok, ez okozta a vesztüket

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tavaly még az éves minimálbér volt a határ, ez az összeg emelkedett januártól. A keretösszeg elérésének hónapjától megszűnik a nyugdíj folyósítása, ha erre decemberben kerül sor, akkor az utolsó havi nyugdíjat vissza kell fizetni. A keretösszeg a művésznyugdíjra és a fegyveres testületek szolgálati nyugdíjára is vonatkozik, ez évtől pedig a polgármesterek és az országgyűlési képviselők nyugdíjára is kiterjesztették a szabályozást.

A nyugdíjas munkavállalóra hasonló szabályok vonatkoznak, mint az aktívra, vagyis nyugdíjjárulékot is fizetnie kell a jövedelme után - igaz, később a nyugdíjas a befizetett járulékokra hivatkozva kérheti nyugdíjának emelését.

A Központi Statisztikai Hivatal mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?