12 °C Budapest

Reagált az APEH a nyerőgépes visszaélésekre

Pénzcentrum
2009. november 25. 13:32

Több száz pénznyerő automata üzemeltetését függesztette fel az adóhatóság Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya az elmúlt másfél évben tartott helyszíni vizsgálataiban a nem hiteles működés miatt.

Ezzel szemben az elmúlt időszakban hangzottak el olyan állítások a közbeszédben, amelyek arra engednek következtetni, hogy az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya nem teszi meg a szükséges intézkedéseket a pénznyerő automaták illegális működtetése miatt. Az állami adóhatóság leszögezi: minden tudomására jutott szabálytalanság esetében megteszi a szükséges intézkedéseket az illetéktelen üzemeltetés feltárására és szankcionálására.

A szerencsejátékok jogi szabályozása, összhangban a mérésügyi jogszabályokkal, egyértelmű előírásokat tartalmaz a pénznyerő automata típusengedélyezéséhez, illetve ennek alapján a pénznyerő automata egyedi hitelesítéséhez. Ezt a tevékenységet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (továbbiakban: mérésügyi szerv) végzi, amely vizsgálja, hogy a berendezés szerencsejáték lefolytatására alkalmas-e, és megfelel-e az előírásoknak. Egyedi hitelesítéskor a hitelesítési engedélyezéskor meghatározott helyeken hitelesítést tanúsító jeleket helyez el, gátolva az illetéktelen hozzáférést.

Korábban: Kijátszható az adó a félkarú rablókból

Az állami adóhatóság csak hitelesítési bizonyítvánnyal rendelkező és egyéb jogszabályi feltételeknek megfelelő berendezés üzemeltetését engedélyezi. Az APEH mind a játékterem, mind a pénznyerő automata jogszabályoknak, engedélyben foglaltaknak való megfelelését vizsgálja, ellenőrzése során többek között a hiteles állapotot, a tanúsító jelek hiánytalan meglétét, sértetlenségét, azonosságát is vizsgálja.

Amennyiben az állami adóhatóság ellenőrzése során feltárja, hogy a pénznyerő automata nem hiteles állapotban üzemel, intézkedik. Ennek megfelelően az elmúlt másfél évben több száz esetben került sor helyszíni ellenőrzés keretében a pénznyerő automata üzemeltetésének felfüggesztésére nem hiteles működés miatt. A fentiek kivizsgálására az APEH minden esetben megkereste a mérésügyi szervet, amelynek eredményeképp az újrahitelesítésre való kötelező határozatokat adtak ki.

A két szervezet az együttműködés keretében az elmúlt időszakban több pénznyerő automata manipulálhatóságával összefüggő visszaélés ellen lépett fel sikerrel. Voltak olyan esetek, amelyekben adott programokkal szerelt pénznyerő automatáknál az üzemeltetés adatai illetéktelen módon, programból változtathatónak bizonyultak. Ezekben a visszaélés lehetősége miatt az érintett pénznyerő automaták típusengedélyét visszavonták, az egyedi berendezések újrahitelesítését elrendelték.

Engedélyezési eljárásban az érintett pénznyerő automatákat kiszűrték, illetve ellenőrzés keretében az érintett pénznyerő automaták felderítése is különös hangsúlyt kapott. Több esetben a pénznyerő automatába olyan illetéktelen átkötést építettek be, amely alkalmas a könyvelt adatok manipulálására. Számos esetben zártak le az ellenőrök pénznyerő automatát típusidegen vezetékelés, illetve rongálódott vagy hiányzó plomba, valamint engedély nélküli beépített csatlakozó miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mérésügyi szervvel végzett közös ellenőrzések száma az utóbbi hónapokban megduplázódott, több szervező ügyében tárták fel az "illegális beavatkozást". Azokban az esetekben, ahol bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, büntető feljelentés készült, illetve a nyomozó szervvel közös ellenőrzés lefolytatása is várható.

A jogszabályi előírások szerint vendéglátó-ipari egységben legfeljebb két pénznyerő automata működhet. Egy pénznyerő automata azonban több "játékhelyes" lehet. Ebben az esetben a berendezés több gépnek tűnhet, valójában az egy darab pénznyerő automatának minősül.

A pénznyerő automatákon megtett tét 80%-ának nyereményként történő kifizetését a hatályos jogszabályi előírások alapján csak az I. kategóriába sorolt berendezéseknek kell biztosítania, amelyek az engedéllyel rendelkező gépek 10 %-át teszik ki. Ezek a gépek vendéglátó-ipari egységekben nem is működ(het)nek. A többi pénznyerő automata esetében a nyeremény-visszafizetési hányadot a játékosi érdeklődés fenntartására figyelemmel, a gyártó által biztosított keretek között lehet beállítani, ebből adódóan a vendéglátó-ipari egységekben üzemeltetett pénznyerő automaták esetében nincs is értelme az olyan típusú pörgetéseknek, amelyek a játékosokat megkárosító, nyeremények szervező általi kivételét eredményezik - áll az APEH közleményében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem