Reagált az APEH a nyerőgépes visszaélésekre

Pénzcentrum
2009. november 25. 13:32

Több száz pénznyerő automata üzemeltetését függesztette fel az adóhatóság Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya az elmúlt másfél évben tartott helyszíni vizsgálataiban a nem hiteles működés miatt.

Ezzel szemben az elmúlt időszakban hangzottak el olyan állítások a közbeszédben, amelyek arra engednek következtetni, hogy az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya nem teszi meg a szükséges intézkedéseket a pénznyerő automaták illegális működtetése miatt. Az állami adóhatóság leszögezi: minden tudomására jutott szabálytalanság esetében megteszi a szükséges intézkedéseket az illetéktelen üzemeltetés feltárására és szankcionálására.

A szerencsejátékok jogi szabályozása, összhangban a mérésügyi jogszabályokkal, egyértelmű előírásokat tartalmaz a pénznyerő automata típusengedélyezéséhez, illetve ennek alapján a pénznyerő automata egyedi hitelesítéséhez. Ezt a tevékenységet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (továbbiakban: mérésügyi szerv) végzi, amely vizsgálja, hogy a berendezés szerencsejáték lefolytatására alkalmas-e, és megfelel-e az előírásoknak. Egyedi hitelesítéskor a hitelesítési engedélyezéskor meghatározott helyeken hitelesítést tanúsító jeleket helyez el, gátolva az illetéktelen hozzáférést.

Korábban: Kijátszható az adó a félkarú rablókból

Az állami adóhatóság csak hitelesítési bizonyítvánnyal rendelkező és egyéb jogszabályi feltételeknek megfelelő berendezés üzemeltetését engedélyezi. Az APEH mind a játékterem, mind a pénznyerő automata jogszabályoknak, engedélyben foglaltaknak való megfelelését vizsgálja, ellenőrzése során többek között a hiteles állapotot, a tanúsító jelek hiánytalan meglétét, sértetlenségét, azonosságát is vizsgálja.

Amennyiben az állami adóhatóság ellenőrzése során feltárja, hogy a pénznyerő automata nem hiteles állapotban üzemel, intézkedik. Ennek megfelelően az elmúlt másfél évben több száz esetben került sor helyszíni ellenőrzés keretében a pénznyerő automata üzemeltetésének felfüggesztésére nem hiteles működés miatt. A fentiek kivizsgálására az APEH minden esetben megkereste a mérésügyi szervet, amelynek eredményeképp az újrahitelesítésre való kötelező határozatokat adtak ki.

A két szervezet az együttműködés keretében az elmúlt időszakban több pénznyerő automata manipulálhatóságával összefüggő visszaélés ellen lépett fel sikerrel. Voltak olyan esetek, amelyekben adott programokkal szerelt pénznyerő automatáknál az üzemeltetés adatai illetéktelen módon, programból változtathatónak bizonyultak. Ezekben a visszaélés lehetősége miatt az érintett pénznyerő automaták típusengedélyét visszavonták, az egyedi berendezések újrahitelesítését elrendelték.

Engedélyezési eljárásban az érintett pénznyerő automatákat kiszűrték, illetve ellenőrzés keretében az érintett pénznyerő automaták felderítése is különös hangsúlyt kapott. Több esetben a pénznyerő automatába olyan illetéktelen átkötést építettek be, amely alkalmas a könyvelt adatok manipulálására. Számos esetben zártak le az ellenőrök pénznyerő automatát típusidegen vezetékelés, illetve rongálódott vagy hiányzó plomba, valamint engedély nélküli beépített csatlakozó miatt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A mérésügyi szervvel végzett közös ellenőrzések száma az utóbbi hónapokban megduplázódott, több szervező ügyében tárták fel az "illegális beavatkozást". Azokban az esetekben, ahol bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, büntető feljelentés készült, illetve a nyomozó szervvel közös ellenőrzés lefolytatása is várható.

A jogszabályi előírások szerint vendéglátó-ipari egységben legfeljebb két pénznyerő automata működhet. Egy pénznyerő automata azonban több "játékhelyes" lehet. Ebben az esetben a berendezés több gépnek tűnhet, valójában az egy darab pénznyerő automatának minősül.

A pénznyerő automatákon megtett tét 80%-ának nyereményként történő kifizetését a hatályos jogszabályi előírások alapján csak az I. kategóriába sorolt berendezéseknek kell biztosítania, amelyek az engedéllyel rendelkező gépek 10 %-át teszik ki. Ezek a gépek vendéglátó-ipari egységekben nem is működ(het)nek. A többi pénznyerő automata esetében a nyeremény-visszafizetési hányadot a játékosi érdeklődés fenntartására figyelemmel, a gyártó által biztosított keretek között lehet beállítani, ebből adódóan a vendéglátó-ipari egységekben üzemeltetett pénznyerő automaták esetében nincs is értelme az olyan típusú pörgetéseknek, amelyek a játékosokat megkárosító, nyeremények szervező általi kivételét eredményezik - áll az APEH közleményében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16