Szja-t és a vállalkozásokat érintő változások jövőre

Pénzcentrum
2009. november 10. 07:22

Tegnap megszavazta az Országgyűlés az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről, valamint a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti pénzügyminisztériumi törvénytervezet lényegei elemei átmentek, azonban a PM pár ponton alulmaradt a képviselők akaratával szemben, nem lesz például 25%-os "büntető" adókulcs a hosszú távú megtakarításoknál, megmarad a nyesz, a lízingcégek pedig szomorkodhatnak. A cikk tőkepiacokról szóló első fele itt olvasható: 2009.11.10 07:22 Megszavazták a nagyszabású gazdasági salátatörvényt

Tőkepiaci ügyleteket nem érintő szja változások

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény módosításához kapcsolódik még a most elfogadott jogszabályban, hogy az Országgyűlés - egy korábbi jogalkotási hibát pontosítva - egyértelműen 25%-ban határozta meg a jövőre kedvezményes kulccsal adózó béren kívüli juttatások közterhét. Emellett a védőoltások munkaadói juttatását 2009-re visszamenőleges hatállyal adómentesnek minősíti a törvény.

A vállalkozásokkal kapcsolatos törvényi módosítások

A vállalkozások területén a legszembetűnőbb változás a jövőre a tényleges tartalmat nyerő egyéni cég, melynek bevezetéséről egy szintén tegnap elfogadásra került másik jogszabály rendelkezik, ám számos pontban érinti a cikk tárgyát képező új törvényt is.

Egyéni céget 2010-től kezdve egyéni vállalkozó alapíthat, ami által a társasági adó alanyává válik. Az egyéni cég, a gazdasági társaságokhoz hasonlóan, jogképes lesz, és főszabály szerint egy tagja lehet. Az egyéni cégekről szóló törvény továbbá azt is kiköti, hogy egy természetes személy csak egyetlen egyéni cég tagja lehet.

2009.09.21 09:35
Új cégformák a láthatáron, lehet válogatni

Az egyéni cég tagja a cég kötelezettségeire választása szerint korlátlan vagy korlátolt mögöttes felelősséget vállalhat. Korlátolt felelősség vállalása esetén a tagnak meg kell határoznia egy összeget, aminek erejéig a saját vagyonával is felel a cég kötelezettségeiért, és a cég fizetésképtelensége esetén köteles ezt a summát pótbefizetéssel az egyéni cég rendelkezésére bocsátani.

A korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "ec." , míg a korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "kfc." lesz. Egy ellenzéki módosító javaslat kizárta volna a korlátolt mögöttes felelősség lehetőségét az egyéni cégeknél, ám ezt a módosítást szocialista és szabaddemokrata képviselők végül leszavazták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Újítás 2010. január elsejétől, hogy megszűnik a vállalkozások veszteségelhatárolásának APEH engedélyhez kötése, azonban az egyéni vállalkozóknak és a társaságoknak a veszteségelhatárolás alkalmazására, továbbra is csak abban az esetben lesz törvényes lehetőségük, ha a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Ezzel a módosítással a jogalkotó megelőzte a válság miatt veszteséges vállalkozások APEH-kérelmeinek nagy tömegét.

A fejlesztési adókedvezménnyel kapcsolatban is enyhítést tesz a válságra való tekintettel 2009-re és 2010-re a jogszabály. Azok a cégek, amelyek idén és jövőre nem tudják teljesíteni a vállalt létszám vagy bérköltség növelési feltételeiket, de nem csökkentik a beruházás kezdetéhez képesti létszámot illetve bérköltséget, és ezekben az években az adókedvezményt sem veszik igénybe, nem esnek el az adókedvezménytől. A feltételek teljesítésének felfüggesztése nem számít bele az adókedvezmény 10 éves igénybevételi időtartamába. A vállalkozásoknak ezzel kapcsolatban mindössze annyi a dolguk, ha élni kívánnak a lehetőséggel, hogy ezt bejelentsék a Pénzügyminisztériumnak.

A lízingcégekkel kapcsolatos (tervezett) változások

A lízingtársaságok már hosszú idő óta törvényi biztosítékot szerettek volna szerezni arra, hogy ne kelljen cégautóadót fizetniük a visszavett személygépkocsik után. A jelenlegi szabályozás alapján kell, és az APEH - a 9. pont alatt megtalálható - állásfoglalása szerint is kell.

A finanszírozók között ennek ellenére a visszavett személygépkocsik utáni cégautóadó megfizetésének gyakorlata nem egységes. Egyes cégek fizetnek, mások pedig arra hivatkoznak, hogy a visszavett kocsik csupán továbbértékesítés céljából vannak tárolva, ami után már nem kell cégautóadót fizetni - mondta a Portfolionak Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára, és hozzátette: ilyen ügyben még nem tud elmarasztaló APEH-határozatról.

A szövetség már régóta próbálja elérni a PM-nél, hogy tegye egyértelművé a helyzetet. A tervezett új szabályozás a törvénymódosítási csomagba az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának módosító javaslata révén került be, ami szerint a lízingcégeknek nem kellett volna cégautóadót fizetniük a visszavett gépjárművek után 2010-től. A módosító javaslatot azonban csak 16 képviselő támogatta a szavazáson, így végül kimaradt az új törvényből.

A kirostálódó módosításról Lévai még annyit mondott, hogy a PM az ügyben már elvi támogatását adta, és a jövőben sor kerülhet a kérdés rendeleti szabályozására.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm