1 °C Budapest

Szja-t és a vállalkozásokat érintő változások jövőre

Pénzcentrum
2009. november 10. 07:22

Tegnap megszavazta az Országgyűlés az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről, valamint a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti pénzügyminisztériumi törvénytervezet lényegei elemei átmentek, azonban a PM pár ponton alulmaradt a képviselők akaratával szemben, nem lesz például 25%-os "büntető" adókulcs a hosszú távú megtakarításoknál, megmarad a nyesz, a lízingcégek pedig szomorkodhatnak. A cikk tőkepiacokról szóló első fele itt olvasható: 2009.11.10 07:22 Megszavazták a nagyszabású gazdasági salátatörvényt

Tőkepiaci ügyleteket nem érintő szja változások

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény módosításához kapcsolódik még a most elfogadott jogszabályban, hogy az Országgyűlés - egy korábbi jogalkotási hibát pontosítva - egyértelműen 25%-ban határozta meg a jövőre kedvezményes kulccsal adózó béren kívüli juttatások közterhét. Emellett a védőoltások munkaadói juttatását 2009-re visszamenőleges hatállyal adómentesnek minősíti a törvény.

A vállalkozásokkal kapcsolatos törvényi módosítások

A vállalkozások területén a legszembetűnőbb változás a jövőre a tényleges tartalmat nyerő egyéni cég, melynek bevezetéséről egy szintén tegnap elfogadásra került másik jogszabály rendelkezik, ám számos pontban érinti a cikk tárgyát képező új törvényt is.

Egyéni céget 2010-től kezdve egyéni vállalkozó alapíthat, ami által a társasági adó alanyává válik. Az egyéni cég, a gazdasági társaságokhoz hasonlóan, jogképes lesz, és főszabály szerint egy tagja lehet. Az egyéni cégekről szóló törvény továbbá azt is kiköti, hogy egy természetes személy csak egyetlen egyéni cég tagja lehet.

2009.09.21 09:35
Új cégformák a láthatáron, lehet válogatni

Az egyéni cég tagja a cég kötelezettségeire választása szerint korlátlan vagy korlátolt mögöttes felelősséget vállalhat. Korlátolt felelősség vállalása esetén a tagnak meg kell határoznia egy összeget, aminek erejéig a saját vagyonával is felel a cég kötelezettségeiért, és a cég fizetésképtelensége esetén köteles ezt a summát pótbefizetéssel az egyéni cég rendelkezésére bocsátani.

A korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "ec." , míg a korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "kfc." lesz. Egy ellenzéki módosító javaslat kizárta volna a korlátolt mögöttes felelősség lehetőségét az egyéni cégeknél, ám ezt a módosítást szocialista és szabaddemokrata képviselők végül leszavazták.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Újítás 2010. január elsejétől, hogy megszűnik a vállalkozások veszteségelhatárolásának APEH engedélyhez kötése, azonban az egyéni vállalkozóknak és a társaságoknak a veszteségelhatárolás alkalmazására, továbbra is csak abban az esetben lesz törvényes lehetőségük, ha a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Ezzel a módosítással a jogalkotó megelőzte a válság miatt veszteséges vállalkozások APEH-kérelmeinek nagy tömegét.

A fejlesztési adókedvezménnyel kapcsolatban is enyhítést tesz a válságra való tekintettel 2009-re és 2010-re a jogszabály. Azok a cégek, amelyek idén és jövőre nem tudják teljesíteni a vállalt létszám vagy bérköltség növelési feltételeiket, de nem csökkentik a beruházás kezdetéhez képesti létszámot illetve bérköltséget, és ezekben az években az adókedvezményt sem veszik igénybe, nem esnek el az adókedvezménytől. A feltételek teljesítésének felfüggesztése nem számít bele az adókedvezmény 10 éves igénybevételi időtartamába. A vállalkozásoknak ezzel kapcsolatban mindössze annyi a dolguk, ha élni kívánnak a lehetőséggel, hogy ezt bejelentsék a Pénzügyminisztériumnak.

A lízingcégekkel kapcsolatos (tervezett) változások

A lízingtársaságok már hosszú idő óta törvényi biztosítékot szerettek volna szerezni arra, hogy ne kelljen cégautóadót fizetniük a visszavett személygépkocsik után. A jelenlegi szabályozás alapján kell, és az APEH - a 9. pont alatt megtalálható - állásfoglalása szerint is kell.

A finanszírozók között ennek ellenére a visszavett személygépkocsik utáni cégautóadó megfizetésének gyakorlata nem egységes. Egyes cégek fizetnek, mások pedig arra hivatkoznak, hogy a visszavett kocsik csupán továbbértékesítés céljából vannak tárolva, ami után már nem kell cégautóadót fizetni - mondta a Portfolionak Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára, és hozzátette: ilyen ügyben még nem tud elmarasztaló APEH-határozatról.

A szövetség már régóta próbálja elérni a PM-nél, hogy tegye egyértelművé a helyzetet. A tervezett új szabályozás a törvénymódosítási csomagba az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának módosító javaslata révén került be, ami szerint a lízingcégeknek nem kellett volna cégautóadót fizetniük a visszavett gépjárművek után 2010-től. A módosító javaslatot azonban csak 16 képviselő támogatta a szavazáson, így végül kimaradt az új törvényből.

A kirostálódó módosításról Lévai még annyit mondott, hogy a PM az ügyben már elvi támogatását adta, és a jövőben sor kerülhet a kérdés rendeleti szabályozására.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?