-1 °C Budapest

Szja-t és a vállalkozásokat érintő változások jövőre

Pénzcentrum
2009. november 10. 07:22

Tegnap megszavazta az Országgyűlés az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről, valamint a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti pénzügyminisztériumi törvénytervezet lényegei elemei átmentek, azonban a PM pár ponton alulmaradt a képviselők akaratával szemben, nem lesz például 25%-os "büntető" adókulcs a hosszú távú megtakarításoknál, megmarad a nyesz, a lízingcégek pedig szomorkodhatnak. A cikk tőkepiacokról szóló első fele itt olvasható: 2009.11.10 07:22 Megszavazták a nagyszabású gazdasági salátatörvényt

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tőkepiaci ügyleteket nem érintő szja változások

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény módosításához kapcsolódik még a most elfogadott jogszabályban, hogy az Országgyűlés - egy korábbi jogalkotási hibát pontosítva - egyértelműen 25%-ban határozta meg a jövőre kedvezményes kulccsal adózó béren kívüli juttatások közterhét. Emellett a védőoltások munkaadói juttatását 2009-re visszamenőleges hatállyal adómentesnek minősíti a törvény.

A vállalkozásokkal kapcsolatos törvényi módosítások

A vállalkozások területén a legszembetűnőbb változás a jövőre a tényleges tartalmat nyerő egyéni cég, melynek bevezetéséről egy szintén tegnap elfogadásra került másik jogszabály rendelkezik, ám számos pontban érinti a cikk tárgyát képező új törvényt is.

Egyéni céget 2010-től kezdve egyéni vállalkozó alapíthat, ami által a társasági adó alanyává válik. Az egyéni cég, a gazdasági társaságokhoz hasonlóan, jogképes lesz, és főszabály szerint egy tagja lehet. Az egyéni cégekről szóló törvény továbbá azt is kiköti, hogy egy természetes személy csak egyetlen egyéni cég tagja lehet.

2009.09.21 09:35
Új cégformák a láthatáron, lehet válogatni

Az egyéni cég tagja a cég kötelezettségeire választása szerint korlátlan vagy korlátolt mögöttes felelősséget vállalhat. Korlátolt felelősség vállalása esetén a tagnak meg kell határoznia egy összeget, aminek erejéig a saját vagyonával is felel a cég kötelezettségeiért, és a cég fizetésképtelensége esetén köteles ezt a summát pótbefizetéssel az egyéni cég rendelkezésére bocsátani.

A korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "ec." , míg a korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "kfc." lesz. Egy ellenzéki módosító javaslat kizárta volna a korlátolt mögöttes felelősség lehetőségét az egyéni cégeknél, ám ezt a módosítást szocialista és szabaddemokrata képviselők végül leszavazták.

Újítás 2010. január elsejétől, hogy megszűnik a vállalkozások veszteségelhatárolásának APEH engedélyhez kötése, azonban az egyéni vállalkozóknak és a társaságoknak a veszteségelhatárolás alkalmazására, továbbra is csak abban az esetben lesz törvényes lehetőségük, ha a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Ezzel a módosítással a jogalkotó megelőzte a válság miatt veszteséges vállalkozások APEH-kérelmeinek nagy tömegét.

A fejlesztési adókedvezménnyel kapcsolatban is enyhítést tesz a válságra való tekintettel 2009-re és 2010-re a jogszabály. Azok a cégek, amelyek idén és jövőre nem tudják teljesíteni a vállalt létszám vagy bérköltség növelési feltételeiket, de nem csökkentik a beruházás kezdetéhez képesti létszámot illetve bérköltséget, és ezekben az években az adókedvezményt sem veszik igénybe, nem esnek el az adókedvezménytől. A feltételek teljesítésének felfüggesztése nem számít bele az adókedvezmény 10 éves igénybevételi időtartamába. A vállalkozásoknak ezzel kapcsolatban mindössze annyi a dolguk, ha élni kívánnak a lehetőséggel, hogy ezt bejelentsék a Pénzügyminisztériumnak.

A lízingcégekkel kapcsolatos (tervezett) változások

A lízingtársaságok már hosszú idő óta törvényi biztosítékot szerettek volna szerezni arra, hogy ne kelljen cégautóadót fizetniük a visszavett személygépkocsik után. A jelenlegi szabályozás alapján kell, és az APEH - a 9. pont alatt megtalálható - állásfoglalása szerint is kell.

A finanszírozók között ennek ellenére a visszavett személygépkocsik utáni cégautóadó megfizetésének gyakorlata nem egységes. Egyes cégek fizetnek, mások pedig arra hivatkoznak, hogy a visszavett kocsik csupán továbbértékesítés céljából vannak tárolva, ami után már nem kell cégautóadót fizetni - mondta a Portfolionak Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára, és hozzátette: ilyen ügyben még nem tud elmarasztaló APEH-határozatról.

A szövetség már régóta próbálja elérni a PM-nél, hogy tegye egyértelművé a helyzetet. A tervezett új szabályozás a törvénymódosítási csomagba az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának módosító javaslata révén került be, ami szerint a lízingcégeknek nem kellett volna cégautóadót fizetniük a visszavett gépjárművek után 2010-től. A módosító javaslatot azonban csak 16 képviselő támogatta a szavazáson, így végül kimaradt az új törvényből.

A kirostálódó módosításról Lévai még annyit mondott, hogy a PM az ügyben már elvi támogatását adta, és a jövőben sor kerülhet a kérdés rendeleti szabályozására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?