29 °C Budapest

Szja-t és a vállalkozásokat érintő változások jövőre

Pénzcentrum
2009. november 10. 07:22

Tegnap megszavazta az Országgyűlés az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről, valamint a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti pénzügyminisztériumi törvénytervezet lényegei elemei átmentek, azonban a PM pár ponton alulmaradt a képviselők akaratával szemben, nem lesz például 25%-os "büntető" adókulcs a hosszú távú megtakarításoknál, megmarad a nyesz, a lízingcégek pedig szomorkodhatnak. A cikk tőkepiacokról szóló első fele itt olvasható: 2009.11.10 07:22 Megszavazták a nagyszabású gazdasági salátatörvényt

Tőkepiaci ügyleteket nem érintő szja változások

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény módosításához kapcsolódik még a most elfogadott jogszabályban, hogy az Országgyűlés - egy korábbi jogalkotási hibát pontosítva - egyértelműen 25%-ban határozta meg a jövőre kedvezményes kulccsal adózó béren kívüli juttatások közterhét. Emellett a védőoltások munkaadói juttatását 2009-re visszamenőleges hatállyal adómentesnek minősíti a törvény.

A vállalkozásokkal kapcsolatos törvényi módosítások

A vállalkozások területén a legszembetűnőbb változás a jövőre a tényleges tartalmat nyerő egyéni cég, melynek bevezetéséről egy szintén tegnap elfogadásra került másik jogszabály rendelkezik, ám számos pontban érinti a cikk tárgyát képező új törvényt is.

Egyéni céget 2010-től kezdve egyéni vállalkozó alapíthat, ami által a társasági adó alanyává válik. Az egyéni cég, a gazdasági társaságokhoz hasonlóan, jogképes lesz, és főszabály szerint egy tagja lehet. Az egyéni cégekről szóló törvény továbbá azt is kiköti, hogy egy természetes személy csak egyetlen egyéni cég tagja lehet.

2009.09.21 09:35
Új cégformák a láthatáron, lehet válogatni

Az egyéni cég tagja a cég kötelezettségeire választása szerint korlátlan vagy korlátolt mögöttes felelősséget vállalhat. Korlátolt felelősség vállalása esetén a tagnak meg kell határoznia egy összeget, aminek erejéig a saját vagyonával is felel a cég kötelezettségeiért, és a cég fizetésképtelensége esetén köteles ezt a summát pótbefizetéssel az egyéni cég rendelkezésére bocsátani.

A korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "ec." , míg a korlátolt mögöttes felelősséggel működő egyéni cég rövidítése "kfc." lesz. Egy ellenzéki módosító javaslat kizárta volna a korlátolt mögöttes felelősség lehetőségét az egyéni cégeknél, ám ezt a módosítást szocialista és szabaddemokrata képviselők végül leszavazták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újítás 2010. január elsejétől, hogy megszűnik a vállalkozások veszteségelhatárolásának APEH engedélyhez kötése, azonban az egyéni vállalkozóknak és a társaságoknak a veszteségelhatárolás alkalmazására, továbbra is csak abban az esetben lesz törvényes lehetőségük, ha a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Ezzel a módosítással a jogalkotó megelőzte a válság miatt veszteséges vállalkozások APEH-kérelmeinek nagy tömegét.

A fejlesztési adókedvezménnyel kapcsolatban is enyhítést tesz a válságra való tekintettel 2009-re és 2010-re a jogszabály. Azok a cégek, amelyek idén és jövőre nem tudják teljesíteni a vállalt létszám vagy bérköltség növelési feltételeiket, de nem csökkentik a beruházás kezdetéhez képesti létszámot illetve bérköltséget, és ezekben az években az adókedvezményt sem veszik igénybe, nem esnek el az adókedvezménytől. A feltételek teljesítésének felfüggesztése nem számít bele az adókedvezmény 10 éves igénybevételi időtartamába. A vállalkozásoknak ezzel kapcsolatban mindössze annyi a dolguk, ha élni kívánnak a lehetőséggel, hogy ezt bejelentsék a Pénzügyminisztériumnak.

A lízingcégekkel kapcsolatos (tervezett) változások

A lízingtársaságok már hosszú idő óta törvényi biztosítékot szerettek volna szerezni arra, hogy ne kelljen cégautóadót fizetniük a visszavett személygépkocsik után. A jelenlegi szabályozás alapján kell, és az APEH - a 9. pont alatt megtalálható - állásfoglalása szerint is kell.

A finanszírozók között ennek ellenére a visszavett személygépkocsik utáni cégautóadó megfizetésének gyakorlata nem egységes. Egyes cégek fizetnek, mások pedig arra hivatkoznak, hogy a visszavett kocsik csupán továbbértékesítés céljából vannak tárolva, ami után már nem kell cégautóadót fizetni - mondta a Portfolionak Lévai Gábor a Magyar Lízingszövetség főtitkára, és hozzátette: ilyen ügyben még nem tud elmarasztaló APEH-határozatról.

A szövetség már régóta próbálja elérni a PM-nél, hogy tegye egyértelművé a helyzetet. A tervezett új szabályozás a törvénymódosítási csomagba az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának módosító javaslata révén került be, ami szerint a lízingcégeknek nem kellett volna cégautóadót fizetniük a visszavett gépjárművek után 2010-től. A módosító javaslatot azonban csak 16 képviselő támogatta a szavazáson, így végül kimaradt az új törvényből.

A kirostálódó módosításról Lévai még annyit mondott, hogy a PM az ügyben már elvi támogatását adta, és a jövőben sor kerülhet a kérdés rendeleti szabályozására.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem