18 °C Budapest

Jönnek az elektronikus személyigazolványok: egyszerűbb lesz az élet Szlovákiában

Pénzcentrum
2009. november 5. 13:32

Néhány hónap múlva jönnek az elektronikus személyigazolványok Szlovákiában. Az új, bankkártya méretű okmány segítségével hivatali ügyeket is lehet majd elektronikus úton intézni -írja a bumm.sk hírportál.

A Szlovákiában néhány hónap múlva bevezetendő új, bankkártya méretű személyigazolványok egy chipet is tartalmaznak majd. Az új okmányhoz mindenki kap egy leolvasót is.

Lehetővé teszi az elektronikus ügyintézést

"Ha az állampolgár a leolvasóba helyezi a kártyáját, majd csatlakoztatja a netre, lehetősége lesz regisztrálni a központi közigazgatási portálon, amely teljesen megújul, érthetőbbé válik és elektronikus szolgáltatásokat is nyújt majd. A polgárokat mentesítjük a hivatali papírok intézése alól" - mondta a Pénzügyminisztérium alá tartozó, a társadalom informatizálásáért felelős osztály vezetője.

Az állampolgárok elektronikus úton intézhetik például a földhivatalhoz benyújtandó kérvényeiket, de ily módon kérvényezhetik a különböző szociális juttatásokat, segélyeket is. Az új személyi lehetővé teszi, hogy egy kérvény beadásához ne kelljen számos más hivatalt végigjárni különböző igazolásokért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elektronikus szolgálatások bevezetése a tervek szerint 2013-ban zárul le. Egyes szolgáltatások már most is hozzáférhetők, mint például az adóbevallások leadása: ha az állampolgár kiváltja új személyijét, márciusban már a saját nappalijából adhatja le adóbevallását.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?