Szlovákiában sem értenek a pénzhez

Pénzcentrum
2009. október 30. 15:02

A felnőtt szlovákiai lakosság pénzügyi ismeretei alacsonyabbak a vártnál - derül ki a Szlovák Bankszövetség felméréséből, amelyből a bumm.sk hírportál közöl részleteket.

Ez így van annak ellenére is, hogy elegendő információhoz jutunk a pénzügyi világból. Ebből leszűrhető, hogy az emberek egyszerűen nem értik a pénzüggyel kapcsolatos információkat. A hírek nyelvezete a többségnek értelmezhetetlen.

Az alacsony pénzügyi ismereteknek nagyon kellemetlen következményei vannak az emberek számára: nem tudnak gazdálkodni saját pénzükkel, így anyagi gondjaik támadnak. Az említett felmérésből például kiderül, hogy a megkérdezettek 84 százaléka két hitelajánlat közül nem tudja kiválasztani a jobbat.

Ha a szülők nem értenek a pénzhez, a gyerekeknek nem lesz kitől tanulniuk a pénzügyi világról. Az Ismerd meg a pénzedet projektet, melyet ez a gondolatmenet ihletett, majdnem egy évtizede indította útjára a Szlovákiai Gyerekekért Alapítvány (Nadácia pre deti Slovenska), a Junior Achievment Slovensko valamint a Citibank Slovakia. A projekt célja az volt, hogy segítsen a fiataloknak megtanulni, hogyan bánjanak pénzükkel, és hogyan tájékozódjanak a pénzügyi világban. Az akció a 2000/2001-es iskolaévben indult, máig már az összes típusú középiskolába eljutott.

A pénzügyi neveléssel ma már a szlovák kormány is foglalkozni akar, fontosnak tartja a kérdéskört. Azt tervezik, hogy a formális és nem formális oktatási-nevelési folyamatba is integrálni fogják a pénzügyi nevelést.

"Nagy előnyt jelent, hogy nem a semmiből kezdünk, mert ebben a kérdéskörben valami már történik. A projekt alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok bővülnek, és tovább adjuk őket, más projektek is ebből merítenek" - mondta az Ismerd meg a pénzed projekt társszerzője, Mária Hankociová, a Salve Finance munkatársa. A Salve Alapítvány jelenleg az Ismerd meg a pénzed főszponzora.

Szakértők csoportjai jelenleg dolgoznak azon, hogyan lehet bemutatni a pénzügyi kérdéskört a szociálisan hátrányos helyzetűeknek, elsősorban a roma közösségeknek és a neveléointézetben nevelkedő fiataloknak. Mindkét csoport ugyanis sokkal rosszabbul áll a pénzügyi ismeretek terén, mint a társadalom többi része.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?