25 °C Budapest

Szlovákiában sem értenek a pénzhez

Pénzcentrum
2009. október 30. 15:02

A felnőtt szlovákiai lakosság pénzügyi ismeretei alacsonyabbak a vártnál - derül ki a Szlovák Bankszövetség felméréséből, amelyből a bumm.sk hírportál közöl részleteket.

Ez így van annak ellenére is, hogy elegendő információhoz jutunk a pénzügyi világból. Ebből leszűrhető, hogy az emberek egyszerűen nem értik a pénzüggyel kapcsolatos információkat. A hírek nyelvezete a többségnek értelmezhetetlen.

Az alacsony pénzügyi ismereteknek nagyon kellemetlen következményei vannak az emberek számára: nem tudnak gazdálkodni saját pénzükkel, így anyagi gondjaik támadnak. Az említett felmérésből például kiderül, hogy a megkérdezettek 84 százaléka két hitelajánlat közül nem tudja kiválasztani a jobbat.

Ha a szülők nem értenek a pénzhez, a gyerekeknek nem lesz kitől tanulniuk a pénzügyi világról. Az Ismerd meg a pénzedet projektet, melyet ez a gondolatmenet ihletett, majdnem egy évtizede indította útjára a Szlovákiai Gyerekekért Alapítvány (Nadácia pre deti Slovenska), a Junior Achievment Slovensko valamint a Citibank Slovakia. A projekt célja az volt, hogy segítsen a fiataloknak megtanulni, hogyan bánjanak pénzükkel, és hogyan tájékozódjanak a pénzügyi világban. Az akció a 2000/2001-es iskolaévben indult, máig már az összes típusú középiskolába eljutott.

A pénzügyi neveléssel ma már a szlovák kormány is foglalkozni akar, fontosnak tartja a kérdéskört. Azt tervezik, hogy a formális és nem formális oktatási-nevelési folyamatba is integrálni fogják a pénzügyi nevelést.

"Nagy előnyt jelent, hogy nem a semmiből kezdünk, mert ebben a kérdéskörben valami már történik. A projekt alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok bővülnek, és tovább adjuk őket, más projektek is ebből merítenek" - mondta az Ismerd meg a pénzed projekt társszerzője, Mária Hankociová, a Salve Finance munkatársa. A Salve Alapítvány jelenleg az Ismerd meg a pénzed főszponzora.

Szakértők csoportjai jelenleg dolgoznak azon, hogyan lehet bemutatni a pénzügyi kérdéskört a szociálisan hátrányos helyzetűeknek, elsősorban a roma közösségeknek és a neveléointézetben nevelkedő fiataloknak. Mindkét csoport ugyanis sokkal rosszabbul áll a pénzügyi ismeretek terén, mint a társadalom többi része.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?