30 °C Budapest

Szlovákiában sem értenek a pénzhez

Pénzcentrum
2009. október 30. 15:02

A felnőtt szlovákiai lakosság pénzügyi ismeretei alacsonyabbak a vártnál - derül ki a Szlovák Bankszövetség felméréséből, amelyből a bumm.sk hírportál közöl részleteket.

Ez így van annak ellenére is, hogy elegendő információhoz jutunk a pénzügyi világból. Ebből leszűrhető, hogy az emberek egyszerűen nem értik a pénzüggyel kapcsolatos információkat. A hírek nyelvezete a többségnek értelmezhetetlen.

Az alacsony pénzügyi ismereteknek nagyon kellemetlen következményei vannak az emberek számára: nem tudnak gazdálkodni saját pénzükkel, így anyagi gondjaik támadnak. Az említett felmérésből például kiderül, hogy a megkérdezettek 84 százaléka két hitelajánlat közül nem tudja kiválasztani a jobbat.

Ha a szülők nem értenek a pénzhez, a gyerekeknek nem lesz kitől tanulniuk a pénzügyi világról. Az Ismerd meg a pénzedet projektet, melyet ez a gondolatmenet ihletett, majdnem egy évtizede indította útjára a Szlovákiai Gyerekekért Alapítvány (Nadácia pre deti Slovenska), a Junior Achievment Slovensko valamint a Citibank Slovakia. A projekt célja az volt, hogy segítsen a fiataloknak megtanulni, hogyan bánjanak pénzükkel, és hogyan tájékozódjanak a pénzügyi világban. Az akció a 2000/2001-es iskolaévben indult, máig már az összes típusú középiskolába eljutott.

A pénzügyi neveléssel ma már a szlovák kormány is foglalkozni akar, fontosnak tartja a kérdéskört. Azt tervezik, hogy a formális és nem formális oktatási-nevelési folyamatba is integrálni fogják a pénzügyi nevelést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Nagy előnyt jelent, hogy nem a semmiből kezdünk, mert ebben a kérdéskörben valami már történik. A projekt alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok bővülnek, és tovább adjuk őket, más projektek is ebből merítenek" - mondta az Ismerd meg a pénzed projekt társszerzője, Mária Hankociová, a Salve Finance munkatársa. A Salve Alapítvány jelenleg az Ismerd meg a pénzed főszponzora.

Szakértők csoportjai jelenleg dolgoznak azon, hogyan lehet bemutatni a pénzügyi kérdéskört a szociálisan hátrányos helyzetűeknek, elsősorban a roma közösségeknek és a neveléointézetben nevelkedő fiataloknak. Mindkét csoport ugyanis sokkal rosszabbul áll a pénzügyi ismeretek terén, mint a társadalom többi része.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 13:17
Nem hagyja annyiban a portál, hogy rendőrök akadályozták meg májusban a munkavégzésüket Kalocsán.
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem