14 °C Budapest

Brüsszelben nem ismerik az őstermelőket

Pénzcentrum
2009. augusztus 18. 09:17

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szigorítja az őstermelők által közölt termelési adatok ellenőrzését, a korábban tervezett elektronikus "gazdaigazolvány" bevezetése azonban elmarad.

A Népszabadság információi szerint a keményebb fellépés oka, hogy a tavaly bevezetett, áruját értékesíteni kívánó őstermelők számára kötelezővé tett adószám ellenére sem csökkent érdemben a hazai forgalomban a regisztrálatlanul, illetve mindenféle elszámolás nélkül megforduló áru mennyisége.

Az eredetileg tervezett, a hivatalos nyilvántartásokkal közvetlenül és naprakészen összevethető elektronikus alapú gazdaigazolvány bevezetésére azonban e pillanatban nincs sem pénz, sem alkalmas technikai háttér.

Elvileg akár banánt, narancsot vagy bármilyen más déli terményt is termelhet a kedvezményesen adózó magyar gazda, hiszen a jogszabály nem tiltja, hogy az EU területén bérelt, netán saját tulajdonban lévő területet jelöljön meg valaki az "őstermelés" és értékesítés forrásaként - egy feltétel van: a gazdának magyar adószáma legyen. Mellesleg az őstermelés mint adózási kategória valódi "hungarikum" Európában, hiszen a közösség jogrendje ezt a fogalmat nem ismeri.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm