7 °C Budapest

Közgadasági Nobel-díj: megosztott győzelem

2009. október 12. 13:32

Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson, két amerikai tudós kapta megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat. Mindketten a pénzügyi irányítás szabályozásának kutatásában kidolgozott elméleteikért kapták az elismerést. Elinor Ostrom az Indiana Egyetem, Oliver E. Williamson a kaliforniai Berkeley professzora - írja az Index.hu.

Az 1901 óta öt kategóriában (orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke) kiosztott díjakkal szemben a közgazdasági díjat utólag, 1968-ban hozta létre a svéd jegybank, az első díjazottak 1969-ben a norvég Ragnar Anton Kittil Frisch és a holland Jan Tinbergen voltak, akik a gazdasági folyamatok elemzését segítő dinamikus modellek kifejlesztéséért és alkalmazásáért kapták az elismerést.

Bár a későbbi alapítás miatt kezdetben a díjat többen igyekeztek megkülönböztetni a "rendes" Nobel-díjaktól, mára a közönség nagy része nem is tudja, hogy valamennyire még mindig elkülönült kitüntetésről van szó: a díj neve hivatalosan Nobel-emlékdíj, még hivatalosabban a Svéd Jegybank Alfred Nobel emlékére adott közgazdasági díja. Az átadási ceremónia és a nyerteseknek adott összeg (mintegy 1 millió euró) azonban teljesen azonos a tradícionális díjakkéval, a kitüntetettekről is a Svéd Tudományos Akadémia dönt, ahogy a többi kategóriában.

Máig 62-en kapták meg a díjat, mivel az elmúlt 40 évben 22 alkalommal egyéni, 14 alkalommal páros győztes volt, míg négy évben három embert tüntettek ki vele. A legfiatalabb díjazott 51 éves volt az elismerés idején: 1972-ben az amerikai Kenneth J. Arrow (az angol John R. Hicksszel megosztva) az általános közgazdasági egyensúly elméletének illetve a jólét elméletének kidolgozásában játszott szerepéért kapta a díjat. A legidősebb győztes a két évvel ezelőtt másodmagával díjazott Leonid Hurwicz volt, 90 évesen a mechanizmus tervezés alapjainak kidolgozásáért kapta a díjat. A 62 korábbi díjazott között egy nő sem akad.

Dominálnak a győztesek között az amerikaiak: a 62 győztesből 42 született/dolgozott és élt az USA-ban. Beleszámoljuk ebbe a 42-be a magyar származású, 1920-ban Budapesten született Harsányi Jánost is. Ő 1994-ben játékelméleti kutatásaiért megosztva nyerte el a díjat, a német és azzal John Nash-sel közösen, akinek munkássága azóta az Egy csodálatos elme című filmből vált szélesebb körben ismerté. Az eredetileg gyógyszerészként végzett Harsányi 1948-ban, a gyógyszertárak államosítása után hagyta el az országot, Ausztráliában és az USA-ban tanult matematikát, közgazdaságtant és statisztikát, majd mindkét kontinensen oktatott is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem