28 °C Budapest

Közgadasági Nobel-díj: megosztott győzelem

2009. október 12. 13:32

Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson, két amerikai tudós kapta megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat. Mindketten a pénzügyi irányítás szabályozásának kutatásában kidolgozott elméleteikért kapták az elismerést. Elinor Ostrom az Indiana Egyetem, Oliver E. Williamson a kaliforniai Berkeley professzora - írja az Index.hu.

Az 1901 óta öt kategóriában (orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi és béke) kiosztott díjakkal szemben a közgazdasági díjat utólag, 1968-ban hozta létre a svéd jegybank, az első díjazottak 1969-ben a norvég Ragnar Anton Kittil Frisch és a holland Jan Tinbergen voltak, akik a gazdasági folyamatok elemzését segítő dinamikus modellek kifejlesztéséért és alkalmazásáért kapták az elismerést.

Bár a későbbi alapítás miatt kezdetben a díjat többen igyekeztek megkülönböztetni a "rendes" Nobel-díjaktól, mára a közönség nagy része nem is tudja, hogy valamennyire még mindig elkülönült kitüntetésről van szó: a díj neve hivatalosan Nobel-emlékdíj, még hivatalosabban a Svéd Jegybank Alfred Nobel emlékére adott közgazdasági díja. Az átadási ceremónia és a nyerteseknek adott összeg (mintegy 1 millió euró) azonban teljesen azonos a tradícionális díjakkéval, a kitüntetettekről is a Svéd Tudományos Akadémia dönt, ahogy a többi kategóriában.

Máig 62-en kapták meg a díjat, mivel az elmúlt 40 évben 22 alkalommal egyéni, 14 alkalommal páros győztes volt, míg négy évben három embert tüntettek ki vele. A legfiatalabb díjazott 51 éves volt az elismerés idején: 1972-ben az amerikai Kenneth J. Arrow (az angol John R. Hicksszel megosztva) az általános közgazdasági egyensúly elméletének illetve a jólét elméletének kidolgozásában játszott szerepéért kapta a díjat. A legidősebb győztes a két évvel ezelőtt másodmagával díjazott Leonid Hurwicz volt, 90 évesen a mechanizmus tervezés alapjainak kidolgozásáért kapta a díjat. A 62 korábbi díjazott között egy nő sem akad.

Dominálnak a győztesek között az amerikaiak: a 62 győztesből 42 született/dolgozott és élt az USA-ban. Beleszámoljuk ebbe a 42-be a magyar származású, 1920-ban Budapesten született Harsányi Jánost is. Ő 1994-ben játékelméleti kutatásaiért megosztva nyerte el a díjat, a német és azzal John Nash-sel közösen, akinek munkássága azóta az Egy csodálatos elme című filmből vált szélesebb körben ismerté. Az eredetileg gyógyszerészként végzett Harsányi 1948-ban, a gyógyszertárak államosítása után hagyta el az országot, Ausztráliában és az USA-ban tanult matematikát, közgazdaságtant és statisztikát, majd mindkét kontinensen oktatott is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?