8 °C Budapest

Barack Obama nyerte a Nobel-békedíjat! - nem tetszik a világnak

2009. október 9. 11:12

Hatalmas meglepetésre Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke nyerte a béke Nobel-díjat az "népek közti együttműködés és a nemzetközi diplomácia erősítéséért tett rendkívüli erőfeszítéseiért".

A Nobel-bizottság több mint 200 jelölt közül választotta ki végül az Egyesült Államok 44. elnökét. Zimbabwe miniszterelnöke és egy kínai menekült szintén a díj megnyerésére esélyesek közt szerepelt. A nyertes a díjon felül 10 millió svéd koronát, vagyis átszámolva 260-270 millió forintot is zsebre tehet.

Barack Obama Nobel-díjra való jelölése nem lepett meg sokakat, az azonban annál inkább, hogy el is nyerte azt. A világ Twitter-közössége szinte felrobbant a hír hallatán, a mikroblog felhasználói szinte egy emberként ismételgetik, hogy Obama semmit nem tett a díj elnyerése érdekében.

"Hogyan nyerj Nobel-díjat: beszélj egy csomót, tégy jól hangzó igéreteket és ne csinálj semmit"; "A béke fogalma új jelentést nyert a mai napon"; "Semmit nem ér az egész, Obama beiktatása alig 10 nappal a Nobel-díjra jelöltek listájának leadása előtt történt" - hogy csak néhányat említsünk a Twitter szarkasztikus hozzászólásaiból.

Tény és való, hogy Obama elnöki beiktatása óta jelentős lépéseket tett a közel-keleti békéért, párbeszédet sürget Iránnal, közvetít az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításában és tevékenyen próbál tenni a globális nukleáris leszerelésért. Ennek azonban szinte semmi jele nincs, Irakban és Afganisztánban továbbra is véres mindennapokat élnek az amerikai katonák, s amint a kommentelők nagyon helyesen megjegyezték, Obamát azelőtt jelölték, hogy egyáltalán valami érdemit is tehetett volna amerikai elnökként.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?