22 °C Budapest

Barack Obama nyerte a Nobel-békedíjat! - nem tetszik a világnak

2009. október 9. 11:12

Hatalmas meglepetésre Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke nyerte a béke Nobel-díjat az "népek közti együttműködés és a nemzetközi diplomácia erősítéséért tett rendkívüli erőfeszítéseiért".

A Nobel-bizottság több mint 200 jelölt közül választotta ki végül az Egyesült Államok 44. elnökét. Zimbabwe miniszterelnöke és egy kínai menekült szintén a díj megnyerésére esélyesek közt szerepelt. A nyertes a díjon felül 10 millió svéd koronát, vagyis átszámolva 260-270 millió forintot is zsebre tehet.

Barack Obama Nobel-díjra való jelölése nem lepett meg sokakat, az azonban annál inkább, hogy el is nyerte azt. A világ Twitter-közössége szinte felrobbant a hír hallatán, a mikroblog felhasználói szinte egy emberként ismételgetik, hogy Obama semmit nem tett a díj elnyerése érdekében.

"Hogyan nyerj Nobel-díjat: beszélj egy csomót, tégy jól hangzó igéreteket és ne csinálj semmit"; "A béke fogalma új jelentést nyert a mai napon"; "Semmit nem ér az egész, Obama beiktatása alig 10 nappal a Nobel-díjra jelöltek listájának leadása előtt történt" - hogy csak néhányat említsünk a Twitter szarkasztikus hozzászólásaiból.

Tény és való, hogy Obama elnöki beiktatása óta jelentős lépéseket tett a közel-keleti békéért, párbeszédet sürget Iránnal, közvetít az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításában és tevékenyen próbál tenni a globális nukleáris leszerelésért. Ennek azonban szinte semmi jele nincs, Irakban és Afganisztánban továbbra is véres mindennapokat élnek az amerikai katonák, s amint a kommentelők nagyon helyesen megjegyezték, Obamát azelőtt jelölték, hogy egyáltalán valami érdemit is tehetett volna amerikai elnökként.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05