1 °C Budapest

Címke: játékelmélet (7 cikk)

Pénzcentrum | 2011. szeptember 22. 16:08

Ki adja a legjobb forinthitelt a végtörlesztéshez?

Intenzív, több százmilliárd forintot megmozgató forinthitelezési verseny indulhat a kedvezményes végtörlesztés hatására a következő hetekben Magyarországon. Minél több devizahitelt forintosítanak a mostani devizahitelesek, annál nagyobb lehet a bankszektor vesztesége. Több nagybank ezért a veszteségeit igyekszik majd minimalizálni, mások viszont tömeges ügyfélszerzésre és forinthitelezésre használhatják fel a kormány által felkínált öt hónapot. Sokan az OTP-t, az FHB-t és a takarékszövetkezeteket emlegetik a lehetséges nyertesek között, a Portfolio.hu értesülései szerint azonban az egyik olasz tulajdonú nagybank és a Fundamenta-Lakáskassza már kezébe is vette a startpisztolyt. Megvizsgáltuk, pénzügyi adottságaik alapján mely hitelintézetek a legesélyesebbek a következő hónapok hitelkiváltási versenyében.

Pénzcentrum | 2011. június 3. 19:32

Mentőcsomag: így is, úgy is vissza kell fizetni!

A kormány adósmentő csomagja elvben csak ideiglenes védettséget ad az erős svájci frank ellen, de ha nem javul a helyzet, akkor egyszer lehet, hogy mégis kimenti az adósokat. A felmerülő játékelméleti problémák megnehezítik az adósok döntését - hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu-nak és a szuveren.hu-nak írt cikkében Muraközy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa. A továbbiakban az ő véleménye olvasható.

Pénzcentrum | 2009. október 12. 13:32

Közgadasági Nobel-díj: megosztott győzelem

Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson, két amerikai tudós kapta megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat. Mindketten a pénzügyi irányítás szabályozásának kutatásában kidolgozott elméleteikért kapták az elismerést. Elinor Ostrom az Indiana Egyetem, Oliver E. Williamson a kaliforniai Berkeley professzora.

Pénzcentrum | 2008. november 14. 05:40

Meddig érjen az állam keze? Nobel-díjasok a "made in america" válságról

A világ 20 országának vezetői találkoznak hamarosan Washingtonban, hogy átbeszéljék a globális gazdasági válságból levonható következtetéseket. Míg egyesek megelégednek azzal, hogy a kormányok igyekeznek beavatkozni a pénzintézetek vezetőinek járó juttatási rendszerek átalakításába, mások ennél is radikálisabb állami szerepvállalást követelnek. A német Spiegel magazin ennek apropóján megkérdezett öt neves, Nobel-díjas közgazdászt, hogy ők miként látják helyzetet.

Pénzcentrum | 2007. április 26. 10:00

Pókerarc: zöld posztó mellett tanulhatsz tárgyalni!

Stílusosan, a Dunapark Kávéház art deco pókertermében mutatta be Pozvai Zsolt, a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója Vitézy Péter, Kardos Marcell és Huszty Gábor társaságában a cég új termékét, a "Helyzetértékelési és döntéskontroll tréninget", amely a póker játékelméleti, matematikai alapelveit, döntési mechanizmusait adaptálja az üzleti élet különböző szituációira.

Pénzcentrum | 2004. május 4. 16:23

Kopint: euró-bevezetés 2009/10 - politikai döntés lesz

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban