Hatékonyabb adóztatást ígér az APEH

2009. október 8. 12:02

Új, egységesített informatikai rendszer bevezetésére készül az APEH. A projekt neve: Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM), melynek célja, hogy az eddigi APEH számára megfelelő adatkezelési rendszert az adóalanyok részére is kényelmessé, átláthatóvá tegye - hangzott el egy, a témában ma tartott APEH rendezvényen.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében 100%-ban uniós forrásból megvalósuló ACM a bevallási, ellenőrzési és egyéb adóügyi adatokat egy adóalany központú, történeti adattárolásra képes integrált rendszerbe szervezi, a jelenlegi bizonylati szemléletű rendszer megtartása mellett. Az adózók információs segítése mellett, az új szempontok szerint rendezett adatok az APEH és a társszervezetei számára is jelentős adminisztrációs egyszerűsítést eredményeznek a jövőben.

Az adózó ügyfelek számára az új rendszer kényelmesebb online elérést fog biztosítani a saját adózással kapcsolatos adatok felé. Az ACM által tárolt adatokkal összefüggő ügyintézés jelentősen rövidülni fog. Hatékonyabbá és szélesebb körűvé válik az Ügyfélkapun keresztüli adatszolgáltatás, valamint a felgyorsuló részfolyamatoknak köszönhetően a teljes ügyintézési idő rövidül az állampolgárok számára.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint az új rendszer hozzájárulhat az adózás hatékonyabbá tételéhez. Az ACM egyszerűbbé teszi adózók számára a fennálló adózással kapcsolatos kötelezettségeik áttekintését, és az adóbevételek növekedését is eredményezheti. A szakmai rendezvényen Dr. Szikora János APEH elnök elmondta, az adóhatóság célja a projekttel, hogy az új rendszerben egyre több állampolgár tegyen eleget önként adózási kötelezettségeinek.

Az 1,257 milliárd forintból megvalósuló projektre kiírt közbeszerzési pályázatot idén szeptemberben az Albacomp RI Kft. nyerte el, az informatikai fejlesztés megvalósításának határideje: 2010. november 5.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?