10 °C Budapest

Hatékonyabb adóztatást ígér az APEH

2009. október 8. 12:02

Új, egységesített informatikai rendszer bevezetésére készül az APEH. A projekt neve: Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM), melynek célja, hogy az eddigi APEH számára megfelelő adatkezelési rendszert az adóalanyok részére is kényelmessé, átláthatóvá tegye - hangzott el egy, a témában ma tartott APEH rendezvényen.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében 100%-ban uniós forrásból megvalósuló ACM a bevallási, ellenőrzési és egyéb adóügyi adatokat egy adóalany központú, történeti adattárolásra képes integrált rendszerbe szervezi, a jelenlegi bizonylati szemléletű rendszer megtartása mellett. Az adózók információs segítése mellett, az új szempontok szerint rendezett adatok az APEH és a társszervezetei számára is jelentős adminisztrációs egyszerűsítést eredményeznek a jövőben.

Az adózó ügyfelek számára az új rendszer kényelmesebb online elérést fog biztosítani a saját adózással kapcsolatos adatok felé. Az ACM által tárolt adatokkal összefüggő ügyintézés jelentősen rövidülni fog. Hatékonyabbá és szélesebb körűvé válik az Ügyfélkapun keresztüli adatszolgáltatás, valamint a felgyorsuló részfolyamatoknak köszönhetően a teljes ügyintézési idő rövidül az állampolgárok számára.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint az új rendszer hozzájárulhat az adózás hatékonyabbá tételéhez. Az ACM egyszerűbbé teszi adózók számára a fennálló adózással kapcsolatos kötelezettségeik áttekintését, és az adóbevételek növekedését is eredményezheti. A szakmai rendezvényen Dr. Szikora János APEH elnök elmondta, az adóhatóság célja a projekttel, hogy az új rendszerben egyre több állampolgár tegyen eleget önként adózási kötelezettségeinek.

Az 1,257 milliárd forintból megvalósuló projektre kiírt közbeszerzési pályázatot idén szeptemberben az Albacomp RI Kft. nyerte el, az informatikai fejlesztés megvalósításának határideje: 2010. november 5.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem