14 °C Budapest

Zavaros nyugdíjegyenleg: az APEH nem tud a hibáról

Pénzcentrum
2009. október 7. 08:17

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózó magánszemélyek közül többen jelentős eltéréseket tapasztaltak a nyugdíjpénztári egyenlegükben. A Napi információi szerint az igen gyakori eltérés oka egyszerűen az, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem mutatták ki az egyenlegben az ekho-alap után kiszámítandó és megfizetendő tagdíjat.

A lap birtokába jutott papírok alapján megállapítható, hogy a foglalkozatók a klasszikus munkaviszony szerint adózó bér járulékai mellett az ekho szerint adózó jövedelem után is megfizették a terheket. Kérdés, hogy jelenleg hol parkolhatnak a szóban forgó összegek és pontosan hány ekho szerint adózó állampolgárt érinthet a hiba. A munkaadók között vannak olyanok, melyek már meg sem lepődnek azon, hogy nem stimmelnek az egyenlegek.

A hatályos szabályok szerint a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő ekhót az adóhatóság által kezelt számlára kell utalni, a hatóság pedig a jogszabályok alapján megfelelő arányban megosztja a befizetett ekhót. Ennek egy része, a munkavállalót terhelő ekho-alap 3,8 %-a a magán-nyugdíjpénztári járulék, amit az adóhatóság negyedévente utal át az adott pénztárnak.

Az egyenlegek szerint az átutalásoknak egy része nem jelent meg a pénztáraknál, ugyanakkor az átfutási időre nem lehet hivatkozni, mivel az eltéréssel érintett tételek között tavaly januári is található. A pénztárak általában nem is vállalkoznak arra, hogy az idei évre biztos adatokat mondjanak.

Az APEH nem tud a problémáról, válaszuk szerint eddig egyetlen munkáltató és egyetlen pénztár sem fordult hozzájuk amiatt, hogy eltérést tapasztalt az egyenlegekben. Összesen 711 munkáltatónál összesen 10,25 ezer magánszemély ekhója után utalt az adóhatóság tagdíjat mind a 19 pénztárnak - természetesen nincsenek köztük azok, akik után nem kell tagdíjat fizetni. A rendszeren 2007-ben és 2008-ban összesen 1,32 milliárd, idén az első hat hónapban pedig 302,3 millió forint ekho folyt át.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?