27 °C Budapest

Zavaros nyugdíjegyenleg: az APEH nem tud a hibáról

Pénzcentrum
2009. október 7. 08:17

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózó magánszemélyek közül többen jelentős eltéréseket tapasztaltak a nyugdíjpénztári egyenlegükben. A Napi információi szerint az igen gyakori eltérés oka egyszerűen az, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem mutatták ki az egyenlegben az ekho-alap után kiszámítandó és megfizetendő tagdíjat.

A lap birtokába jutott papírok alapján megállapítható, hogy a foglalkozatók a klasszikus munkaviszony szerint adózó bér járulékai mellett az ekho szerint adózó jövedelem után is megfizették a terheket. Kérdés, hogy jelenleg hol parkolhatnak a szóban forgó összegek és pontosan hány ekho szerint adózó állampolgárt érinthet a hiba. A munkaadók között vannak olyanok, melyek már meg sem lepődnek azon, hogy nem stimmelnek az egyenlegek.

A hatályos szabályok szerint a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő ekhót az adóhatóság által kezelt számlára kell utalni, a hatóság pedig a jogszabályok alapján megfelelő arányban megosztja a befizetett ekhót. Ennek egy része, a munkavállalót terhelő ekho-alap 3,8 %-a a magán-nyugdíjpénztári járulék, amit az adóhatóság negyedévente utal át az adott pénztárnak.

Az egyenlegek szerint az átutalásoknak egy része nem jelent meg a pénztáraknál, ugyanakkor az átfutási időre nem lehet hivatkozni, mivel az eltéréssel érintett tételek között tavaly januári is található. A pénztárak általában nem is vállalkoznak arra, hogy az idei évre biztos adatokat mondjanak.

Az APEH nem tud a problémáról, válaszuk szerint eddig egyetlen munkáltató és egyetlen pénztár sem fordult hozzájuk amiatt, hogy eltérést tapasztalt az egyenlegekben. Összesen 711 munkáltatónál összesen 10,25 ezer magánszemély ekhója után utalt az adóhatóság tagdíjat mind a 19 pénztárnak - természetesen nincsenek köztük azok, akik után nem kell tagdíjat fizetni. A rendszeren 2007-ben és 2008-ban összesen 1,32 milliárd, idén az első hat hónapban pedig 302,3 millió forint ekho folyt át.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem