3 °C Budapest

Zavaros nyugdíjegyenleg: az APEH nem tud a hibáról

Pénzcentrum
2009. október 7. 08:17

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózó magánszemélyek közül többen jelentős eltéréseket tapasztaltak a nyugdíjpénztári egyenlegükben. A Napi információi szerint az igen gyakori eltérés oka egyszerűen az, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem mutatták ki az egyenlegben az ekho-alap után kiszámítandó és megfizetendő tagdíjat.

A lap birtokába jutott papírok alapján megállapítható, hogy a foglalkozatók a klasszikus munkaviszony szerint adózó bér járulékai mellett az ekho szerint adózó jövedelem után is megfizették a terheket. Kérdés, hogy jelenleg hol parkolhatnak a szóban forgó összegek és pontosan hány ekho szerint adózó állampolgárt érinthet a hiba. A munkaadók között vannak olyanok, melyek már meg sem lepődnek azon, hogy nem stimmelnek az egyenlegek.

A hatályos szabályok szerint a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő ekhót az adóhatóság által kezelt számlára kell utalni, a hatóság pedig a jogszabályok alapján megfelelő arányban megosztja a befizetett ekhót. Ennek egy része, a munkavállalót terhelő ekho-alap 3,8 %-a a magán-nyugdíjpénztári járulék, amit az adóhatóság negyedévente utal át az adott pénztárnak.

Az egyenlegek szerint az átutalásoknak egy része nem jelent meg a pénztáraknál, ugyanakkor az átfutási időre nem lehet hivatkozni, mivel az eltéréssel érintett tételek között tavaly januári is található. A pénztárak általában nem is vállalkoznak arra, hogy az idei évre biztos adatokat mondjanak.

Az APEH nem tud a problémáról, válaszuk szerint eddig egyetlen munkáltató és egyetlen pénztár sem fordult hozzájuk amiatt, hogy eltérést tapasztalt az egyenlegekben. Összesen 711 munkáltatónál összesen 10,25 ezer magánszemély ekhója után utalt az adóhatóság tagdíjat mind a 19 pénztárnak - természetesen nincsenek köztük azok, akik után nem kell tagdíjat fizetni. A rendszeren 2007-ben és 2008-ban összesen 1,32 milliárd, idén az első hat hónapban pedig 302,3 millió forint ekho folyt át.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?