Szigorítások! Változhat a számlázás és az ÁFA szabályozás

2009. szeptember 17. 08:17

Az Európai Unió - a pénzügyi teljesítések és számlakibocsátások eddigi túlzottan megengedő szabályrendszerét - javaslata szerint hamarosan szigorítaná. A készülő szabálytervezet hozzányúlna az ÁFA irányelv teljesítési időpontra és számla kibocsátásra vonatkozó szabályaihoz, és szigorú, minden tagállam számára kötelezően alkalmazandó előírásokat vezetne be.

A változatatások az unió 27 tagállamának eltérő szabályozása okán kialakuló ellentmondó jogértelmezések és jogalkalmazások kiküszöbölésére irányulnak, elsősorban a határon átnyúló ügyletek esetén, különösen a számlázás, és az ÁFA elszámolás területén.

Az adótanácsadás területén több éves tapasztalattal rendelkező PMX Consulting már most felhívja a hazai vállalatok, bankok, biztosítók és alapkezelők figyelmét, hogy - bár az átállásra kellő idő áll majd rendelkezésre - az érintett cégeknek nem árt időben elkezdeni az erre való felkészülést.

Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere szerint sok tekintetben Magyarország eminens tanuló, mert már most alkalmazza az uniós "Javaslat" előírásait, ugyanakkor a tervezett változások itthon is minden cég, vállalkozás, szervezet működését alapvetően befolyásolják majd. Újszerű lesz a belföldi ügyletek esetében az adóalany vevő adószámának kötelező feltüntetése a számlán, az adómentes tevékenységek esetén is kötelező számlázás vagy éppen az Uniós szinten kötelezővé váló 6 éves számlamegőrzési szabály. Bár a tervezetet még nem fogadták el az EU-ban, és így a jelenleg a Parlament előtt lévő 2010.január.1-től hatályba lépő ÁFA törvény módosítás nem is tartalmazza ezen változásokat, az arra való, időben történő felkészülés hasznos lehet minden érintett számára.

A legfontosabb változtatások között kell megemlíteni, hogy Uniós szinten egységessé válik az adófizetési kötelezettség keletkezésének - közhasználatú kifejezéssel a teljesítésnek - az időpontja, mind termékértékesítések, mind szolgáltatásnyújtások esetén, ide értve a folyamatos teljesítésű ügyleteket is. Ezt az időpontot kötelező lesz feltüntetni a számlán minden tagállamban. Szintén ki kell emelni, hogy egységesedik a számlakiállítás időpontjának a szabályozása is, ugyanis a tervezet szerint minden tagállamban kötelező lesz a teljesítést követő 15 napon belül kiállítani a számlát. "Az előbb említett két előírás Magyarországon már most is alkalmazandó szabályok, így ezek nem jelentenek a magyar adóalanyok számára a jelenlegi helyzethez képest többlet adóterhet" - mutat rá Szalai János.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben már a hazai vállalatokra nézve is jelentős változást jelent az az előírás, hogy az adóalany szervezetek közötti számlának (B2B) kötelező tartalmi eleme lesz a vevő adószáma is. Továbbá a kizárólag vagy főként adómentes értékesítést végző szervezetek (például bankok, biztosítók, alapkezelők) számára lényeges és az alapvető bizonylatolási folyamatukat érintő tervezet, hogy az adómentes ügyletek esetében is legalább egyszerűsített számlát kell majd kibocsátani, s az adómentes ügyletekről kiállított számlán a mentességet kötelezően "EX" megjelöléssel kell jelezni. Fordított adózás alá eső ügyletekről kibocsátott számlán pedig szintén kötelezően feltüntetendő lesz az "RC" megjelölés, s ez fogja a tranzakció fordított adózási jellegét jelölni a számlán.

A tervezet szerint a külföldi devizában kiállított számlák esetén az ÁFA összegét forintra az Európai Központi Bank által jegyzett árfolyamon kell majd átváltani. A Tervezet a számla megőrzési kötelezettség szabályait sem hagyja érintetlenül, ugyanis hat éves megőrzési kötelezettséget ír elő minden tagállam számára azzal, hogy egyértelművé teszi, hogy az elektronikus úton is teljesíthető.
A PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti szabályokat a tagállamoknak a közel jövőbe át kell ültetniük a nemzeti jogi szabályrendszerükbe.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem