21 °C Budapest

50 millió a belépő az Erste elitklubjába

2009. szeptember 16. 13:47

Miközben a válság negatív hatásai számos piaci szereplő teljesítményét rendkívül negatív módon befolyásolták, az Erste Private Banking a befektetési oldalon továbbra is markáns költségstruktúrával és termékekkel dolgozó, rugalmas szolgáltató maradt. 85 milliárd forintos kezelt vagyonával és közel 900 ügyfelével az Erste Private Banking az 50 millió forintos vagyoni limitet meghaladó ügyfelek körében 6-7 %-os piaci részesedést ért el 3 év alatt a hazai on-shore piacon.

Kállay András igazgató az Erste Private Banking üzletág eredményeit elemezve kiemelte: az üzletág sikerének kulcsa az, hogy az üzletág még az egyre nehezedő gazdasági helyzetben is ragaszkodott jól kidolgozott stratégiájához. Folyamatosan bővítette tanácsadói létszámát és private banking központjainak számát, nagy hangsúlyt fektetett vidéki hálózatára, folyamatosan invesztált IT és termékfejlesztésbe, illetve a tanácsadók oktatásába és folyamatosan ragaszkodott ahhoz az elvéhez, hogy prudens, az ügyfélkör alapvetően konzervatív kockázatvállalási hozzáálásának megfelelő termékeket építsen a portfoliókba.

Az elmúlt 3 évben - melynek csupán az első fele volt igazán eredményes a szektor számára - sikerült 85 milliárd forintos kezelt vagyonig és közel 900 ügyfélig jutni - mondta az igazgató. Az 50 millió forintos vagyoni limitet meghaladó ügyfelek körében ez a hazai privátbanki piacon 6-7 %-os piaci részesedésnek felel meg. Az Erste Private Bankingnél az 50 millió forintos belépési vagyoni limitet megfelelően magasnak érezzük ahhoz, hogy hatékony portfoliókat állíthassunk össze megfelelő szintű ügyfélkiszolgálás mellett.

Kállay András elmondta: a siker kulcsa az, hogy megtalálták azokat a kitörési lehetőségeket, melyeket kihasználva most a piac egyik vezető privát banki szereplőjévé válhatnak. A legtöbb konkurens sokáig alacsony belépési limittel dolgozott, emiatt a privát bankárok meglehetősen nagyszámú ügyféllel dolgoznak együtt, ami pedig nehezíti a rugalmas kiszolgálást. A legtöbb cég a vidéki hálózat kialakítására sem fektetett nagy hangsúlyt.

Az Erste Private Banking közel 30 fős tanácsadói létszámával 10 központban ma már egyike az ügyfelek által legkönnyeben elérhető szolgáltatóknak a markáns vagyoni limittel dolgozó üzletágak között. Kállay leszögezte, hogy az Erste Private Banking kiváló eredményeihez nagymértékben hozzájárul az osztrák anyabank private banking üzletágának szakmai támogatása, mely az osztrák piacon közel 20 %-os piaci részesedéssel rendelkezik, illetve a hazai piacon vezető szerepet játszó Erste Befektetési Zrt befektetés szakmai támogatása is.

A növekedést, fejlődést pedig egy olyan biztos hátteret nyújtó szervezet segítségével teheti meg az üzletág, mint az Erste Bank Hungary Nyrt. Az igazgató szerint az Erste Private Banking viszonylag kései piacra lépése természetesen hátrányokkal is járt, de strukturálisan, és a stratégiai döntéseikben már egy érettséget mutató privátbanki piacnak megfelelő modellel rukkoltak elő, ami egyértelműen működőképesnek bizonyult.

Az Erste Private Banking igazi erőssége a private banking lényegét adó tanácsadás minőségében rejlik. Az ügyfelek igényeinek és kockázati hajlandóságának részletes feltárása (referencia devizanem, elvárt hozam, befektetési időtáv, likviditási szükséglet, adózási preferenciák), és az ennek megfelelő portfolió összeállítása a munka alfája és omegája. Ezen a területen az Erste Private Banking jóval az elmúlt évben tapasztalható szintek fölött teljesített - emelte ki az igazgató.

Az Erste Private Banking-nél 90-100 millió forint körül van az ügyfélvagyon átlaga, az igazgató szerint ez a záloga annak, hogy a jövőben is rugalmas kiszolgálást tudjanak adni ügyfeleiknek. Az elkövetkező időszakban várhatóan egyszámjegyűvé váló forint banki kamatszintek miatt egyre inkább ismét a befektetések kerülnek majd előtérbe. Az ügyfelek többségének továbbra is szüksége van egy személyesen bármikor elérhető tanácsadóra, egy olyan szakemberre, akiről tudja, hogy kiszámítható tanácsot ad a jelenlegi volatilis pénzügyi környezetben.

Az Erste Private Banking célja továbbra is az, hogy az iparág meghatározó szereplője maradjon, amely az eddigi magas színvonalon, a változó piaci környezethez és az igényekhez rugalmasan igazodva szolgálja ki ügyfeleit a jövőben is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05