5 °C Budapest

Dolgozik a VPOP, zár alatt a rosszfiúk

2009. szeptember 16. 12:32

Az elmúlt napokban három nagyobb fogás is a vámhatóság horgára akadt. Cigaretta, szesz és konyhakész madárkák a célkeresztben.

Az első esetben speciálisan átalakított jeepeket és 30.000. doboz csempészett cigarettát foglaltak le a pénzügyőr nyomozók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ukrán zárjegyes cigarettát szállító, két nagy teljesítményű Jeep Cherokee-t a Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat közötti Szamos hídnál sikerült azonosítani. Amikor a járművek sofőrjei meglátták az ellenőrző egységet megfordultak, és a töltésen keresztül akartak egérutat nyerni. Hosszas üldözés után a pénzügyőrök elfogták a gépjárműveket, melynek vezetői gyalogosan menekültek tovább. Az egyikben 15.000 doboz adózatlan cigarettát szállítottak, míg a másik környezetében ugyanennyit rejtettek el az aljnövényzetben. A két Jeepen speciális átalakításokat végeztek. Üvegeiket, lámpabúráikat lesötétítették, a gépjárművet éjjellátóval szerelték fel, az első és hátsó lökhárítókat vasbordázattal erősítették meg, hogy az amúgy is nagy teljesítményű, nehéz terepen is mozgóképes gépkocsiknak az úttorlasz se legyen akadály.

Forrás: VPOP

Az átalakított jeepeket és a 17 és fél millió forint értékű cigarettát a pénzügyőrség lefoglalta.

Forrás: VPOP


A terepkutatás eredményeként sikerült azonosítani az egyik Jeep sofőrjét - aki már egy Opel Astra típusú személygépkocsival igyekezett elhagyni a területet - , csakúgy mint a helyszínen megfigyelői feladatokat ellátó két férfit. A pénzügyőr nyomozók őket gyanúsítottként hallgatták ki jövedéki orgazdaság bűntett elkövetése miatt. A bíróság elrendelte a Jeep-et vezető mátészalkai lakos előzetes letartóztatását.

Egy másik esetben a Vám- és Pénzügyőrség Központi Járőrszolgálat Parancsnokságának járőrei ellenőrzést tartottak egy tiszapüspöki szeszfőzdében. A főzde melléképületéből, a lefőzésre váró cefrés hordók közül és az épület pincéjében lévő 3 tartályból összesen 4400 liter pálinka és tisztaszesz került elő, amelynek eredetét a tulajdonos nem tudta igazolni.

Forrás: VPOP


A mintegy 9 millió forint értékű alkoholterméket a pénzügyőrök lefoglalták és a tulajdonos ellen visszaélés jövedékkel bűncselekmény miatt eljárást indítottak. A várható jövedéki bírság összege mintegy 35 millió forint.

A harmadik fogást egy kedd éjszakán Nagylaknál tartott ellenőrzés eredményezte. Az ellenőrzés során a pénzügyőrök megállítottak egy olasz honosságú, olasz állampolgár által vezetett, utánfutót vontató személygépjárművet. A jármű sofőrje és utasai úgy nyilatkoztak, hogy jövedéki terméket nem visznek magukkal.

A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban a járművet és az utánfutót átvizsgálták, amelynek során a gépkocsi különböző részeiben, hűtőtáskákba csomagolva összesen 864 darab lőtt fürj madár tetemét találták.

Forrás: VPOP


Az olasz állampolgárok a védett madarak szállításához magyar hatósági engedélyt bemutatni nem tudtak, ezért a vámhatóság a közel 45 millió forint eszmei értéket képviselő madártetemeket lefoglalta, valamint a járművet vezető olasz állampolgár ellen természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?