22 °C Budapest

Dolgozik a VPOP, zár alatt a rosszfiúk

2009. szeptember 16. 12:32

Az elmúlt napokban három nagyobb fogás is a vámhatóság horgára akadt. Cigaretta, szesz és konyhakész madárkák a célkeresztben.

Az első esetben speciálisan átalakított jeepeket és 30.000. doboz csempészett cigarettát foglaltak le a pénzügyőr nyomozók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ukrán zárjegyes cigarettát szállító, két nagy teljesítményű Jeep Cherokee-t a Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat közötti Szamos hídnál sikerült azonosítani. Amikor a járművek sofőrjei meglátták az ellenőrző egységet megfordultak, és a töltésen keresztül akartak egérutat nyerni. Hosszas üldözés után a pénzügyőrök elfogták a gépjárműveket, melynek vezetői gyalogosan menekültek tovább. Az egyikben 15.000 doboz adózatlan cigarettát szállítottak, míg a másik környezetében ugyanennyit rejtettek el az aljnövényzetben. A két Jeepen speciális átalakításokat végeztek. Üvegeiket, lámpabúráikat lesötétítették, a gépjárművet éjjellátóval szerelték fel, az első és hátsó lökhárítókat vasbordázattal erősítették meg, hogy az amúgy is nagy teljesítményű, nehéz terepen is mozgóképes gépkocsiknak az úttorlasz se legyen akadály.

Forrás: VPOP

Az átalakított jeepeket és a 17 és fél millió forint értékű cigarettát a pénzügyőrség lefoglalta.

Forrás: VPOP


A terepkutatás eredményeként sikerült azonosítani az egyik Jeep sofőrjét - aki már egy Opel Astra típusú személygépkocsival igyekezett elhagyni a területet - , csakúgy mint a helyszínen megfigyelői feladatokat ellátó két férfit. A pénzügyőr nyomozók őket gyanúsítottként hallgatták ki jövedéki orgazdaság bűntett elkövetése miatt. A bíróság elrendelte a Jeep-et vezető mátészalkai lakos előzetes letartóztatását.

Egy másik esetben a Vám- és Pénzügyőrség Központi Járőrszolgálat Parancsnokságának járőrei ellenőrzést tartottak egy tiszapüspöki szeszfőzdében. A főzde melléképületéből, a lefőzésre váró cefrés hordók közül és az épület pincéjében lévő 3 tartályból összesen 4400 liter pálinka és tisztaszesz került elő, amelynek eredetét a tulajdonos nem tudta igazolni.

Forrás: VPOP


A mintegy 9 millió forint értékű alkoholterméket a pénzügyőrök lefoglalták és a tulajdonos ellen visszaélés jövedékkel bűncselekmény miatt eljárást indítottak. A várható jövedéki bírság összege mintegy 35 millió forint.

A harmadik fogást egy kedd éjszakán Nagylaknál tartott ellenőrzés eredményezte. Az ellenőrzés során a pénzügyőrök megállítottak egy olasz honosságú, olasz állampolgár által vezetett, utánfutót vontató személygépjárművet. A jármű sofőrje és utasai úgy nyilatkoztak, hogy jövedéki terméket nem visznek magukkal.

A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban a járművet és az utánfutót átvizsgálták, amelynek során a gépkocsi különböző részeiben, hűtőtáskákba csomagolva összesen 864 darab lőtt fürj madár tetemét találták.

Forrás: VPOP


Az olasz állampolgárok a védett madarak szállításához magyar hatósági engedélyt bemutatni nem tudtak, ezért a vámhatóság a közel 45 millió forint eszmei értéket képviselő madártetemeket lefoglalta, valamint a járművet vezető olasz állampolgár ellen természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05