27 °C Budapest

Most vidd a pénzed a bankba, később csak rosszabb lesz!

Pénzcentrum
2009. szeptember 17. 04:31

Talán furcsának tűnik a kijelentés, hiszen a bankbetétek kamatai már most is alacsonyabban vannak, mint az idei év elején, amikor a 13 százalékos éves kamat sem volt ritka a kínálatban. Csakhogy a jelek arra utalnak: lesz ez még így se.

Talán keveseknek tűnik fel, de csaknem tíz hónapja, hogy az akciós forintbetétek legkedvezőbb kamatai bőven 10 százalék felett járnak. Lassan mindenki kezd hozzászokni, hogy szinte kockázatmentesen juthat évi 10 százalékos nyereséghez. (Mindössze a pénzintézet csődje lehet a buktató, ami egyelőre, úgy tűnik, nem fenyegeti a magyar bankrendszert.) Csakhogy ez idő alatt az alapkamat - mellyel viszonylag szorosan korrelálnak a betéti kamatok - 11,50 százalékos csúcsáról 8,00 százalékra mérséklődött.

Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy a 2000. év eleje óta nem volt arra példa, hogy a forintbetétekre a bankok által adott átlagos kamat meghaladta volna az alapkamatot. Vagyis a kereskedelmi bankok mindig kevesebbet fizettek a betétesek pénze után, mint amennyit ők maguk kaptak, ha elhelyezték pénzüket a jegybanknál. Ez a tendencia azonban tavaly év végén megtört, sőt a különbség az utóbbi időben egyre csak nő. (Az MNB statisztikáiból csak júliusig akadnak adatok, de az akciós kamatok közt még szeptemberben is lehetett találni 12 százalékos éves rátát.)

Forrás: MNB

A jelenség hátterében a bankok készpénzéhsége áll, vagyis a kereskedelmi bankok hajlandóak komoly összeget fizetni azért, hogy a lakosság megtakarításait maguknál tarthassák. De miért teszik ezt? Ennek általában a tőkehiány az oka, melynek több oka lehet. Alapvetően a pénzintézetek a hitelek és betétek közötti kamatkülönbségből (marzsból) élnek, a hitelkihelyezéshez azonban tőkefedezetre van szükség a bankok kasszájában. A grafikonból jól látszik, hogy ahogy nőtt az ügyfelek hitelfelvételi kedve, úgy mérséklődött az alapkamat és a betéti kamatok közti különbség, vagyis a bankok hajlandóak voltak komoly árak fizetni azért, hogy felhasználható szabad forráshoz jussanak. Ám még ezekben az időkben sem fordult elő, hogy az alap- és betéti kamatok marzsa a pozitív tartományba kerüljön.

Akkor most mégis miért fordulhatott elő? Mert a pénzügyi válság miatti veszteségek alaposan megcsappantották a bankok tőketartalékát, melyet azonban a legális működéshez továbbra is a kihelyezett hitelek arányában egy bizonyos szint felett kell tartani. Ezen felül a szigorú elvárások miatt a bankoknak további tőkét kell felhalmoznia a késedelembe esett hitelesek tartozása után, ami további tőkeigényeket támaszt. Vagyis a bankoknak minden fillérre szükségük van a működőképesség fenntartásához, nem is szólva a hitelezés újraindításáról. Igaz utóbbi egyelőre nincs napirenden, hiszen a hitelkamatok - a kockázatok miatt - az egekbe repültek: a kihelyezett hitelek összege idén 30 százalékkal is visszaeshet tavalyhoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Forrás: MNB


Könnyen belátható azonban, hogy hosszú távon nem fenntartható az az állapot, melyben a bankok többet fizetnek a lakosságtól kölcsönkapott pénzért, mint amennyit ők maguk keresnek rajta, ha elhelyezik a nemzeti banknál. Vagyis a folyamatnak előbb-utóbb vissza kell állnia az eredeti kerékvágásba és a betéti kamatoknak vissza kell térniük az irányadó MNB-ráta alá. Csakhogy épp a hitelezési piac beindításához szükséges lenne a magyar alapkamat további csökkentése, a londoni bankházak legutóbbi konszenzusa 7 százalék alatti alapkamatot valószínűsít év végére. Vagyis jó eséllyel év végén már ennél alacsonyabb banki ajánlatokkal találkozhatunk majd, ami csaknem fele a most elérhető hozamnak. Érdemes tehát sietni a lekötésekkel, a mostani kamatkánaán már nem tartható fenn sokáig.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem