2 °C Budapest

Most vidd a pénzed a bankba, később csak rosszabb lesz!

Pénzcentrum
2009. szeptember 17. 04:31

Talán furcsának tűnik a kijelentés, hiszen a bankbetétek kamatai már most is alacsonyabban vannak, mint az idei év elején, amikor a 13 százalékos éves kamat sem volt ritka a kínálatban. Csakhogy a jelek arra utalnak: lesz ez még így se.

Talán keveseknek tűnik fel, de csaknem tíz hónapja, hogy az akciós forintbetétek legkedvezőbb kamatai bőven 10 százalék felett járnak. Lassan mindenki kezd hozzászokni, hogy szinte kockázatmentesen juthat évi 10 százalékos nyereséghez. (Mindössze a pénzintézet csődje lehet a buktató, ami egyelőre, úgy tűnik, nem fenyegeti a magyar bankrendszert.) Csakhogy ez idő alatt az alapkamat - mellyel viszonylag szorosan korrelálnak a betéti kamatok - 11,50 százalékos csúcsáról 8,00 százalékra mérséklődött.

Az alábbi táblázatban jól látszik, hogy a 2000. év eleje óta nem volt arra példa, hogy a forintbetétekre a bankok által adott átlagos kamat meghaladta volna az alapkamatot. Vagyis a kereskedelmi bankok mindig kevesebbet fizettek a betétesek pénze után, mint amennyit ők maguk kaptak, ha elhelyezték pénzüket a jegybanknál. Ez a tendencia azonban tavaly év végén megtört, sőt a különbség az utóbbi időben egyre csak nő. (Az MNB statisztikáiból csak júliusig akadnak adatok, de az akciós kamatok közt még szeptemberben is lehetett találni 12 százalékos éves rátát.)

Forrás: MNB

A jelenség hátterében a bankok készpénzéhsége áll, vagyis a kereskedelmi bankok hajlandóak komoly összeget fizetni azért, hogy a lakosság megtakarításait maguknál tarthassák. De miért teszik ezt? Ennek általában a tőkehiány az oka, melynek több oka lehet. Alapvetően a pénzintézetek a hitelek és betétek közötti kamatkülönbségből (marzsból) élnek, a hitelkihelyezéshez azonban tőkefedezetre van szükség a bankok kasszájában. A grafikonból jól látszik, hogy ahogy nőtt az ügyfelek hitelfelvételi kedve, úgy mérséklődött az alapkamat és a betéti kamatok közti különbség, vagyis a bankok hajlandóak voltak komoly árak fizetni azért, hogy felhasználható szabad forráshoz jussanak. Ám még ezekben az időkben sem fordult elő, hogy az alap- és betéti kamatok marzsa a pozitív tartományba kerüljön.

Akkor most mégis miért fordulhatott elő? Mert a pénzügyi válság miatti veszteségek alaposan megcsappantották a bankok tőketartalékát, melyet azonban a legális működéshez továbbra is a kihelyezett hitelek arányában egy bizonyos szint felett kell tartani. Ezen felül a szigorú elvárások miatt a bankoknak további tőkét kell felhalmoznia a késedelembe esett hitelesek tartozása után, ami további tőkeigényeket támaszt. Vagyis a bankoknak minden fillérre szükségük van a működőképesség fenntartásához, nem is szólva a hitelezés újraindításáról. Igaz utóbbi egyelőre nincs napirenden, hiszen a hitelkamatok - a kockázatok miatt - az egekbe repültek: a kihelyezett hitelek összege idén 30 százalékkal is visszaeshet tavalyhoz képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: MNB


Könnyen belátható azonban, hogy hosszú távon nem fenntartható az az állapot, melyben a bankok többet fizetnek a lakosságtól kölcsönkapott pénzért, mint amennyit ők maguk keresnek rajta, ha elhelyezik a nemzeti banknál. Vagyis a folyamatnak előbb-utóbb vissza kell állnia az eredeti kerékvágásba és a betéti kamatoknak vissza kell térniük az irányadó MNB-ráta alá. Csakhogy épp a hitelezési piac beindításához szükséges lenne a magyar alapkamat további csökkentése, a londoni bankházak legutóbbi konszenzusa 7 százalék alatti alapkamatot valószínűsít év végére. Vagyis jó eséllyel év végén már ennél alacsonyabb banki ajánlatokkal találkozhatunk majd, ami csaknem fele a most elérhető hozamnak. Érdemes tehát sietni a lekötésekkel, a mostani kamatkánaán már nem tartható fenn sokáig.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?