Elindult a TÁMOP 1.1.1 kiemelt projekt

2009. július 20. 17:32

Az EU támogatásával elindult a 2007-2013. évi Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósuló TÁMOP 1.1.1 "Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" című kiemelt projekt.

Az uniós csatlakozást követően hazánknak is lehetősége nyílt az Európai Szociális Alap által nyújtott támogatások igénybevételére, amelynek többek között fontos célkitűzése a tagországok munkanélküliségének csökkentése.

A "Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" című kiemelt projekt új szolgáltatásokkal és támogatási formákkal kívánja elérni a munkaerőpiacra való be- és visszajutást, valamint a munkahelyek megtartását. A projektet a Regionális Munkaügyi Központok illetékes kirendeltségei bonyolítják le.

Ki vehet részt a projektben?

A projekt azon megváltozott munkaképességű személyek támogatására irányul, akik esetében több személyre szóló szolgáltatás és támogatás nyújtása szükséges a foglalkoztathatóságuk javításához, illetve a nyílt munkaerő-piaci beilleszkedésükhöz. A célcsoportok az alábbiak szerint kerültek meghatározásra:

1. Külön törvény szerint rehabilitációs járadékra jogosult személy.

2. Az az álláskereső, akinek:

- a munkaképesség-csökkenése - az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI), 2007.08.15-ét megelőzően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye, illetőleg 2001.01.01-jét megelőzően, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye szerint - 50-66 %-os mértékű, illetőleg az egészségkárosodás az ORSZI szakvéleménye szerint 40-49 %-os mértékű, vagy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- az egészségkárosodása az ORSZI szakvéleménye szerint 50-79 %-os mértékű és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodást megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és rehabilitálható.

3. A program által nyújtható szolgáltatások, támogatások:

- a program szolgáltatás és támogatási programelem-kínálatából olyan segítő tevékenységek választhatók ki a résztvevők számára, amelyek a képzést, a támogatott foglalkoztatáson keresztül a munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzést, a munkakipróbálást, valamint az önfoglalkoztatást és az ezekhez kapcsolódó támogatások igénybevételét segítik. Mindemellett olyan támogatások és szolgáltatások érhetőek el, amelyek hozzájárulnak a résztvevő rehabilitációjához, munkaerő-piaci esélyeinek javításához, valamint a személyes fejlődéshez.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Rehabilitációs Főosztálya abban bízik, hogy növekedhet azon személyek száma, akiknek az EU által támogatott TÁMOP program keretében megvalósulhat a rehabilitációja, az elhelyezkedése vagy önfoglalkoztatása. A programmal kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolásában a lakóhely vagy a tartózkodási hely szerinti illetékes munkaügyi kirendeltség és szolgáltató központ munkatársai tudnak segíteni az érdeklődőknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?