Felemás siker az Út a munkához program

2009. július 2. 08:47

Vegyes a fogadtatása az Út a munkához programnak - állítják a Világgazdaság által megkérdezett önkormányzatok. Az elmúlt évtizedekben ugyanis sokan választották az "ülünk és várjuk a segélyt" életformát, ennek napja azonban immár több mint két hónapja leáldozott. A szociális segélyezésben paradigmaváltásként emlegetett program keretében ugyanis annak, aki képes rá, meg kell dolgoznia a támogatásért.

Nem mindenki fogja fel segítségként a programot. Előfordult olyan eset, hogy valaki rövid időn belül benyújtotta a felmondását, mondván: ő ezt nem bírja - mondta Titi Éva, Hortobágy polgármestere. A Hajdú-Bihar megyei község önkormányzatánál azonban - úgy tűnik - ennek ellenére bevált a rendszer: a közfoglalkoztatási terv alapján eddig 41 embernek sikerült valamilyen közmunkát biztosítani, míg 43 fő továbbra is rendelkezésre állási támogatásban (rát) részesül. Ez utóbbi szám a polgármester aszszony elmondása szerint nagy előrelépést jelent a település életében, mivel a program kezdete előtt még kilencvenen kapták ezt a fajta szociális ellátást. Az azonban tény, hogy a 43 személy még így is nagyobb ráfordítást igényel, mint azok, akik közfoglalkoztatás keretében kapják meg a támogatást. Az Út a munkához program esetében ugyanis a rát húsz százalékát az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk, nyolcvan százalékát az állam központi költségvetése finanszírozza. Ugyanakkor a közmunkások bérének 95 százalékát az állam állja, s csupán a jövedelem öt százaléka terheli az önkormányzatok büdzséjét.

Tatabányán nyolcmillió forintos önkormányzati és 138 milliós állami forrásból valósulhat meg az Út a munkához program - mondta el érdeklődésünkre Kertai Róbert, a program városi felelőse. Ez az összeg mintegy négyszáz fő közmunka, illetve rát útján történő támogatását teszi lehetővé. Tatabányán kifejezetten örülnek az emberek az új megoldásnak. Rendszeres szociális segély címen eddig ugyanis 28 600 forinttal lehetett bővíteni a családi kasszát, míg közmunkáért a nettó minimálbér - jelenleg 57 817 forint - összegét lehet felvenni.

Szintén sikertörténetként könyvelik el a program elindulását Monokon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban ugyanis jelenleg 100-140 ember dolgozik a közmunkaprogram keretében, és csupán tízen kapják továbbra is a rendszeres szociális segély utódját, a rátot. Ez főként annak tükrében nagy eredmény, hogy a megelőző évben mindössze húsz-harminc főt sikerült bevonni a közmunkába, s százötvenen kaptak rendszeres szociális segélyt - árnyalja a képet Szepessy Zsolt László polgármester. Mint mondta: tavaly hatvanmillió forintot fizetett ki az önkormányzat segélyre, most viszont ugyanekkora összegből - a közmunkások munkájának köszönhetően - megszépül a város.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58