Hogyan választ a magyar diák iskolát?

Pénzcentrum
2009. június 15. 11:00

A színvonalas oktatás, a tudományos hírnév és az egyetem munkaerő-piaci hírneve a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor, állapítja meg a European Student Barometer 2009 elnevezésű közvélemény-kutatás.

Az idén 22 európai országban végzett felmérés a felsőoktatásban tanulók véleményét tanulmányozta a saját intézményükre vonatkozóan. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar hallgatók.

Egy független berlini kutatóintézet idén 22 ország, 775 felsőoktatási intézményének több mint 195 ezer diákját kérdezte meg arról, hogy mi alapján választották ki, és mennyire elégedettek a saját egyetemükkel, főiskolájukkal. Magyarországról összesen több mint 23 ezer válasz érkezett, közülük csaknem ezer a Szegedi Tudományegyetemről.

A kutatás szerint a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor az oktatás minősége, a tudományos hírnév és a munkáltatók egyetemről alkotott véleménye, de a gyakorlatorientált képzés, a kurzusösszetétel és az egyetemi élet is döntő lehet a jelentkezési lapok kiöltésekor.

A felmérés eredményei szerint a Szegeden tanuló hallgatók a felvételi idején az átlagnál fontosabbnak ítélték a Szegedi Tudományegyetem oktatási színvonalát, tudományos és munkaerő-piaci hírnevét, valamint a városban zajló egyetemi életet, míg a képzések összetétele számukra kevésbé játszott szerepet, mint más európai országokban.

Az elvárások teljesülése kapcsán a válaszok pedig azt mutatják, hogy a szegedi hallgatók a magyar és az európai diákoknál is jobban szeretik az Alma Materüket. Az egyetem polgárai ugyanis egy hétfokozatú skálán (1=egyáltalán nem, 7=nagyon) 5.1 pontra értékelték saját intézményüket, míg a magyar és európai átlag ennél két tizedponttal kevesebb volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérés során a kutatók továbbá tizenhat szempont alapján vizsgálták a hallgatók elégedettségét. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar diákok.

Az európai és magyar átlaghoz viszonyítva a szegedi hallgatók messze jobbnak ítélték meg saját intézményük tudományos hírnevét, pezsgő egyetemi életét és oktatási színvonalát, és sokkal kedvezőbbnek látják a Szegeden szerzett diploma munkaerő-piaci értékét és a város nyújtotta szálláslehetőségeket is. (Ld. 2. ábra.) Ugyanakkor - a hazai diákokhoz hasonlóan - kevésbé elégedettek az egyetemi ügyintézéssel, adminisztrációval, mint a többi európai ország hallgatói. A diákok szívesen vennének részt több gyakorlati kurzuson és az egyetem cégekkel kialakított kapcsolatrendszerét is erősítenék. Az intézmény számítástechnikai és egyéb felszereltségét a válaszadók több mint háromnegyede tartja kiválónak, de 70% az oktatók elérhetőségét és segítőkészségét is nagyra értékelte.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem