Hogyan választ a magyar diák iskolát?

Pénzcentrum
2009. június 15. 11:00

A színvonalas oktatás, a tudományos hírnév és az egyetem munkaerő-piaci hírneve a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor, állapítja meg a European Student Barometer 2009 elnevezésű közvélemény-kutatás.

Az idén 22 európai országban végzett felmérés a felsőoktatásban tanulók véleményét tanulmányozta a saját intézményükre vonatkozóan. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar hallgatók.

Egy független berlini kutatóintézet idén 22 ország, 775 felsőoktatási intézményének több mint 195 ezer diákját kérdezte meg arról, hogy mi alapján választották ki, és mennyire elégedettek a saját egyetemükkel, főiskolájukkal. Magyarországról összesen több mint 23 ezer válasz érkezett, közülük csaknem ezer a Szegedi Tudományegyetemről.

A kutatás szerint a három legfontosabb szempont a magyar diákok körében a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor az oktatás minősége, a tudományos hírnév és a munkáltatók egyetemről alkotott véleménye, de a gyakorlatorientált képzés, a kurzusösszetétel és az egyetemi élet is döntő lehet a jelentkezési lapok kiöltésekor.

A felmérés eredményei szerint a Szegeden tanuló hallgatók a felvételi idején az átlagnál fontosabbnak ítélték a Szegedi Tudományegyetem oktatási színvonalát, tudományos és munkaerő-piaci hírnevét, valamint a városban zajló egyetemi életet, míg a képzések összetétele számukra kevésbé játszott szerepet, mint más európai országokban.

Az elvárások teljesülése kapcsán a válaszok pedig azt mutatják, hogy a szegedi hallgatók a magyar és az európai diákoknál is jobban szeretik az Alma Materüket. Az egyetem polgárai ugyanis egy hétfokozatú skálán (1=egyáltalán nem, 7=nagyon) 5.1 pontra értékelték saját intézményüket, míg a magyar és európai átlag ennél két tizedponttal kevesebb volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés során a kutatók továbbá tizenhat szempont alapján vizsgálták a hallgatók elégedettségét. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az oktatás feltételeit és minőségét vizsgáló tizenhat szegmensből tizenkettő esetében elégedettebbek, mint az átlag európai és magyar diákok.

Az európai és magyar átlaghoz viszonyítva a szegedi hallgatók messze jobbnak ítélték meg saját intézményük tudományos hírnevét, pezsgő egyetemi életét és oktatási színvonalát, és sokkal kedvezőbbnek látják a Szegeden szerzett diploma munkaerő-piaci értékét és a város nyújtotta szálláslehetőségeket is. (Ld. 2. ábra.) Ugyanakkor - a hazai diákokhoz hasonlóan - kevésbé elégedettek az egyetemi ügyintézéssel, adminisztrációval, mint a többi európai ország hallgatói. A diákok szívesen vennének részt több gyakorlati kurzuson és az egyetem cégekkel kialakított kapcsolatrendszerét is erősítenék. Az intézmény számítástechnikai és egyéb felszereltségét a válaszadók több mint háromnegyede tartja kiválónak, de 70% az oktatók elérhetőségét és segítőkészségét is nagyra értékelte.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?