17 °C Budapest

Magyar diák nem dolgozik, magyar dolgozó nem tanul!

Pénzcentrum
2009. március 26. 10:15

A magyar fiatalok és munkáltatók fejében úgy fest, a tanulás és a munka nem fér meg egymás mellett, erre utal legalábbis egy nemzetközi összehasonló elemzés.

A Munkaerő-piaci Tükör legfrissebb számában jelent meg egy elemzés Bajnai Blanka, Hámori Szilvia és Köllő János tollából, amely nemzetközi összehasonlításban elemzi a munka mellett tanuló, illetve iskola mellett dolgozók arányát az egyes országokban.

Ez alapján hazánk bizony sereghajtónak számít, a magyar fiatalok ugyanis elenyésző arányban választják a munkát és a tanulást egyszerre. Ez bizonyos mértékben összefüggésbe hozható az oktatási rendszerek eltérésével, azonban a sokszor több tízszeres eltérésre nem ad magyarázatot.

A munka mellett tanulók aránya a 30 évesnél fiatalabbak körében itthon az egyik legalacsonyabb, de különösen meghökkentő mélységben van a 15-19 évesek körében. Ezeknek a dolgozó fiataloknak ugyanis mindössze 7,6 százaléka képezi magát, szemben Ausztriával, Németországgal, Hollandiával, Dániával, ahol több mint 80 százalékos ez az arány.

A 15-19 éves diákok körében rendkívül alacsony, mindössze 0,3 százalékos a munkát végzők aránya, míg Hollandiában és Dániában 50 százalék feletti, de még Ausztriában, Angliában és Norvégiában is meghaladja a 30 százalékot. A 20-24 éves, felsőoktatásban tanulók közül is azonban csak minden tizedik végez munkát itthon, és csak a 25-29 éves, jellemzően másoddiplomásként dolgozók aránya közelít az európai átlaghoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez részben magyarázható azzal is, hogy feltehetően itthon nincs nagyon választási lehetőségük a a fiataloknak, vagy tanulnak ugyanis, vagy dolgoznak, nálunk az egyik legalacsonyabb ugyanis a részmunkaidőben foglalkoztatott diákok aránya.

Nem szívesen áldozzák fel a magyar fiatalok azonban a hétvégéjüket, és éjszakáikat sem.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?