7 °C Budapest

Jobb, ha felkészülsz: "Idén nagy kincs lesz a nyári munkalehetőség!"

Pénzcentrum
2009. március 31. 05:55

Május-június közeledtével egyre több diák és hallgató keres nyári munkalehetőséget. Idén azonban érdemes lehet korábban utánajárni a lehetőségeknek, nem csak azért, mert a legjobb munkák általában gyorsan elkelnek, de a munkaerő-piaci kilátások sem olyan rózsásak, mint ahogy azt megszoktuk.

Gyorséttermi, irodai, raktári teendők, csomagolás, árufeltöltés, pénztár, plakátragasztás, szórólapozás, címkézés, és még folytathatnánk a sort, hogy hány féle munkát vállalhat ma az a diák, aki gyorsan munkához szeretne jutni.

Kérdéses persze, hogy idén valóban olyan egyszerűen találnak-e majd munkát a diákok, vagy a létszámleépítések, létszámstopok, és egyéb költségcsökkentő lépések miatt az ilyen típusú kollegáktól is megválnak a cégek, pontosabban fogalmazva, fel sem veszik őket.

Mivel a fent említett munkákhoz vezető út legrövidebbike a különféle iskolaszövetkezeteken keresztül vezet, melyekből ma már több tucat található országszerte, megkérdeztük a legnagyobbakat, hogy ők tapasztalanak-e bármiféle változást a cégek munkaerő-keresletét tekintve, és mit tanácsolnak az idén nyárra munkát vállalni igyekvők számára.

"Idén nagy kincs lesz a nyári munkalehetőség!"

Az általunk megkérdezett 12 iskolaszövetkezetből összesen öttől kaptunk választ kérdéseinkre, akik véleménye a nyári diákmunka-kiáltásokat illetően meglehetősen egybecsengett, miszerint minél előbb felkeresni őket, ha valaki biztosra akar menni.

A 18 ezres taglétszámot is meghaladó MÛISZ Iskolaszövetkezetnél 3000-4000 azon diákok száma, akik aktív tagoknak mondhatók, tehát nem csak nyáron, kampányszerűen keresnek munkát.

Mint azt kérdésünkre elmondták: "sajnálatos módon tapasztalható visszaesés a cégek érdeklődésében, de nyáron a szabadságolások miatt remélhetőleg a diákmunkára való igény nőni fog (...) mivel a karácsonyra való termelés már a júliusi, augusztusi hónapokban már elkezdődik.

A diákmunka iránti igény, vagyis a MÜISZ-nél megtalálható munkák nem ágazatspecifikusak, vagyis mindenfajta cég megtalálható a 300-400 partner között. Az elérhető béreket illetően kérdésünkre elmondták, hogy a legalacsonyabb bruttó 500 Ft/óra, bizonyos szakmai munkák esetében azonban akár az 1800-2000-2500 Ft/órát is elérheti, utóbbiaknál azonban speciális számítógépes programozási nyelv ismerete, szoftver ismerete, vegyészi tapasztalat, vagy estelegesen speciális, vagy magas szintű idegen nyelv ismerete szükséges.

Idén diákoknak a válság miatt azt javasolják, hogy már a májusi hónap közepétől kezdjenek el érdeklődni az ügyfélszolgálati irodákban.

Az elmúlt hónapokban hasonló csökkenésről adott számot a 8-10 ezer tagot számláló Pannon-Work Iskolaszövetkezet is. Náluk az aktív tagok száma 2500-3000 ezer közé tehető, akik többsége felsőoktatásban tanuló diák, mivel ők év közben is tudnak munkát vállalni, éppen ezért az ajánlatok többsége is nekik szól.

Az elmúlt hónapokban a cégek (főként az ipari gyártó/termelő) részéről tapasztalt igénycsökkenéshez Kurdi Ferenc, az iskolaszövetkezet igazgatóságának tagja hozzátette, "hogy január-február hónapok egyébként sem a csúcsidőszakai a diákmunkának, de nyáron arra számítunk, hogy - az elmúlt évekhez hasonlóan - kemény munkát fog számunkra jelenteni, hogy minél több diák számára szerezzünk munkalehetőséget, ugyanakkor a diákok részéről még nagyobb rohamra is készülünk, hiszen a családok döntő többségének anyagi lehetőségei a válság következtében kisebb-nagyobb mértékben beszűkültek".

A most állást kereső diákoknak ezért azt javasolják, hogy "ne válogassanak, mert az idén "nagy kincs" lesz a nyári munkalehetőség. Már április végén kezdjenek el keresni, mi is gyűjtjük már a jelentkezőket egy-két nagyobb létszámú nyári munkánkra."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akadnak optimistább munkaközvetítők is!

A megkérdezett iskolaszöveteztek között akadtak olyanok is, akik nem tapasztaltak visszaesést, vagy ha igen, nyárra már ismét forgalomemelkedést várnak. Ilyen például a Márton Áron Iskolaszövetkezet (MADS), ahol kérdésünkre Guzsvány Szilveszter marketing és fejlesztési vezető elmondta: "tavaly márciusban már tapasztaltunk némi visszaesést a cégek érdeklődésében, azonban mostanra ez újra növekszik. Ezen növekedést a diákmunka költséghatékony lehetőségeinek újrafelfedezésében látom."

A diákoknak épp ezért azt javasolják, "hogy ha nyáron biztosan dolgozni szeretne valaki, akkor már a nyár előtt keressen egy olyan állandó munkát - akár kevesebb munkaórával - amelyen nyári időszakban több órát vállalhat."

A Jobb Kezek Iskolaszövetkezet elnöke, Dienes Tibor szerint "néhány cégnél ugyan kevesebb a munka, de összességében minimális a visszaesés", nyáron a tavalyi érdeklődésre számítanak.

Ennek ellenére a munkát keresőknek azt ajánlják, hogy "ne válogasson, hanem fogadja el ami van, mert az se lesz sokáig. Ha valaki nálunk akar nyáron dolgozni, az ráér 1-2 nappal korábban bejönni, mert nincs előre foglalás."

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója, Simon Balázs elmondta: "az autóipari beszállítók jelentősen kisebb rendelésállományt adnak, ugyanakkor nőtt (bármely ágazatot nézve) az értékesítéshez kapcsolódó tevékenységek iránti igény (hostess, call center, szórólap, nyomda, stb). Nem változott az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, kis mértékben de pótolható mértékben csökkent a kereskedelem megrendelés állománya."

Ennek ellenére optimistán látják a jövőt, már nyáron sem számolnak visszaeséssel, sőt, hosszú távon növekedésre számítanak, "hiszen azon cégek, akik első körben a diákmunkát építik le, vissza fognak térni." A mostani kiesést is pótolni tudják mivel sok cég még csak most, a leépítések idején fordulnak a rugalmasabb megoldások, így az iskolaszövetkezetek nyújtotta szolgáltatások felé. "Véleményünk szerint ezek a cégek a válságot követően is megrendelőink maradnak, így hosszútávon a diákok ebből profitálni fognak. Persze addig talpon kell maradni" - tette hozzá Simon Balázs.

Hogyan válhat valaki taggá?

A iskolaszövetkezetekbe való belépés előfeltétele általában egy nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás, továbbá TAJ-szám, adóazonosító-szám, személyi igazolvány száma, bankszámlaszám, mellyel be kell fáradni az irodába és már meg is köthető a belépési szerződés.

Mivel iskolaszövetkezetről beszélünk, ezért a szövetkezeti törvény értelmében a tagoknak részjegyet kell jegyezniük, amit hívhatunk tagsági díjnak is. Ennek ára általában 500 - 2000 forint között mozog, melyet a szervezetből való kilépéskor visszafizetnek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm