1 °C Budapest

Jobb, ha felkészülsz: "Idén nagy kincs lesz a nyári munkalehetőség!"

Pénzcentrum
2009. március 31. 05:55

Május-június közeledtével egyre több diák és hallgató keres nyári munkalehetőséget. Idén azonban érdemes lehet korábban utánajárni a lehetőségeknek, nem csak azért, mert a legjobb munkák általában gyorsan elkelnek, de a munkaerő-piaci kilátások sem olyan rózsásak, mint ahogy azt megszoktuk.

Gyorséttermi, irodai, raktári teendők, csomagolás, árufeltöltés, pénztár, plakátragasztás, szórólapozás, címkézés, és még folytathatnánk a sort, hogy hány féle munkát vállalhat ma az a diák, aki gyorsan munkához szeretne jutni.

Kérdéses persze, hogy idén valóban olyan egyszerűen találnak-e majd munkát a diákok, vagy a létszámleépítések, létszámstopok, és egyéb költségcsökkentő lépések miatt az ilyen típusú kollegáktól is megválnak a cégek, pontosabban fogalmazva, fel sem veszik őket.

Mivel a fent említett munkákhoz vezető út legrövidebbike a különféle iskolaszövetkezeteken keresztül vezet, melyekből ma már több tucat található országszerte, megkérdeztük a legnagyobbakat, hogy ők tapasztalanak-e bármiféle változást a cégek munkaerő-keresletét tekintve, és mit tanácsolnak az idén nyárra munkát vállalni igyekvők számára.

"Idén nagy kincs lesz a nyári munkalehetőség!"

Az általunk megkérdezett 12 iskolaszövetkezetből összesen öttől kaptunk választ kérdéseinkre, akik véleménye a nyári diákmunka-kiáltásokat illetően meglehetősen egybecsengett, miszerint minél előbb felkeresni őket, ha valaki biztosra akar menni.

A 18 ezres taglétszámot is meghaladó MÛISZ Iskolaszövetkezetnél 3000-4000 azon diákok száma, akik aktív tagoknak mondhatók, tehát nem csak nyáron, kampányszerűen keresnek munkát.

Mint azt kérdésünkre elmondták: "sajnálatos módon tapasztalható visszaesés a cégek érdeklődésében, de nyáron a szabadságolások miatt remélhetőleg a diákmunkára való igény nőni fog (...) mivel a karácsonyra való termelés már a júliusi, augusztusi hónapokban már elkezdődik.

A diákmunka iránti igény, vagyis a MÜISZ-nél megtalálható munkák nem ágazatspecifikusak, vagyis mindenfajta cég megtalálható a 300-400 partner között. Az elérhető béreket illetően kérdésünkre elmondták, hogy a legalacsonyabb bruttó 500 Ft/óra, bizonyos szakmai munkák esetében azonban akár az 1800-2000-2500 Ft/órát is elérheti, utóbbiaknál azonban speciális számítógépes programozási nyelv ismerete, szoftver ismerete, vegyészi tapasztalat, vagy estelegesen speciális, vagy magas szintű idegen nyelv ismerete szükséges.

Idén diákoknak a válság miatt azt javasolják, hogy már a májusi hónap közepétől kezdjenek el érdeklődni az ügyfélszolgálati irodákban.

Az elmúlt hónapokban hasonló csökkenésről adott számot a 8-10 ezer tagot számláló Pannon-Work Iskolaszövetkezet is. Náluk az aktív tagok száma 2500-3000 ezer közé tehető, akik többsége felsőoktatásban tanuló diák, mivel ők év közben is tudnak munkát vállalni, éppen ezért az ajánlatok többsége is nekik szól.

Az elmúlt hónapokban a cégek (főként az ipari gyártó/termelő) részéről tapasztalt igénycsökkenéshez Kurdi Ferenc, az iskolaszövetkezet igazgatóságának tagja hozzátette, "hogy január-február hónapok egyébként sem a csúcsidőszakai a diákmunkának, de nyáron arra számítunk, hogy - az elmúlt évekhez hasonlóan - kemény munkát fog számunkra jelenteni, hogy minél több diák számára szerezzünk munkalehetőséget, ugyanakkor a diákok részéről még nagyobb rohamra is készülünk, hiszen a családok döntő többségének anyagi lehetőségei a válság következtében kisebb-nagyobb mértékben beszűkültek".

A most állást kereső diákoknak ezért azt javasolják, hogy "ne válogassanak, mert az idén "nagy kincs" lesz a nyári munkalehetőség. Már április végén kezdjenek el keresni, mi is gyűjtjük már a jelentkezőket egy-két nagyobb létszámú nyári munkánkra."

Akadnak optimistább munkaközvetítők is!

A megkérdezett iskolaszöveteztek között akadtak olyanok is, akik nem tapasztaltak visszaesést, vagy ha igen, nyárra már ismét forgalomemelkedést várnak. Ilyen például a Márton Áron Iskolaszövetkezet (MADS), ahol kérdésünkre Guzsvány Szilveszter marketing és fejlesztési vezető elmondta: "tavaly márciusban már tapasztaltunk némi visszaesést a cégek érdeklődésében, azonban mostanra ez újra növekszik. Ezen növekedést a diákmunka költséghatékony lehetőségeinek újrafelfedezésében látom."

A diákoknak épp ezért azt javasolják, "hogy ha nyáron biztosan dolgozni szeretne valaki, akkor már a nyár előtt keressen egy olyan állandó munkát - akár kevesebb munkaórával - amelyen nyári időszakban több órát vállalhat."

A Jobb Kezek Iskolaszövetkezet elnöke, Dienes Tibor szerint "néhány cégnél ugyan kevesebb a munka, de összességében minimális a visszaesés", nyáron a tavalyi érdeklődésre számítanak.

Ennek ellenére a munkát keresőknek azt ajánlják, hogy "ne válogasson, hanem fogadja el ami van, mert az se lesz sokáig. Ha valaki nálunk akar nyáron dolgozni, az ráér 1-2 nappal korábban bejönni, mert nincs előre foglalás."

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója, Simon Balázs elmondta: "az autóipari beszállítók jelentősen kisebb rendelésállományt adnak, ugyanakkor nőtt (bármely ágazatot nézve) az értékesítéshez kapcsolódó tevékenységek iránti igény (hostess, call center, szórólap, nyomda, stb). Nem változott az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, kis mértékben de pótolható mértékben csökkent a kereskedelem megrendelés állománya."

Ennek ellenére optimistán látják a jövőt, már nyáron sem számolnak visszaeséssel, sőt, hosszú távon növekedésre számítanak, "hiszen azon cégek, akik első körben a diákmunkát építik le, vissza fognak térni." A mostani kiesést is pótolni tudják mivel sok cég még csak most, a leépítések idején fordulnak a rugalmasabb megoldások, így az iskolaszövetkezetek nyújtotta szolgáltatások felé. "Véleményünk szerint ezek a cégek a válságot követően is megrendelőink maradnak, így hosszútávon a diákok ebből profitálni fognak. Persze addig talpon kell maradni" - tette hozzá Simon Balázs.

Hogyan válhat valaki taggá?

A iskolaszövetkezetekbe való belépés előfeltétele általában egy nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás, továbbá TAJ-szám, adóazonosító-szám, személyi igazolvány száma, bankszámlaszám, mellyel be kell fáradni az irodába és már meg is köthető a belépési szerződés.

Mivel iskolaszövetkezetről beszélünk, ezért a szövetkezeti törvény értelmében a tagoknak részjegyet kell jegyezniük, amit hívhatunk tagsági díjnak is. Ennek ára általában 500 - 2000 forint között mozog, melyet a szervezetből való kilépéskor visszafizetnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?